Milyonlarca konut sahibini yakından ilgilendiren turizm amaçlı konut kiralama düzenlemelerini içeren kanun teklifi onaylanmıştı. İşte konu ile ilgili detaylar..

Milyonlarca konut sahibini yakından ilgilendiren yeni konut kiralama ile ilgili düzenlemelerini içeren kanun teklifi, Meclis tarafından onaylanmıştı.

Pek çok kişiyi yakından ilgilendiren bu kanun, konut sahiplerine, turistik kiralama faaliyeti için alınması gereken izin belgesini zorunlu kılıyor.

Söz konusu bu belge için başvuruda bulunan ev sahiplerinden, turistik kiralama için uygun görülen bağımsız bölümle ilgili tüm kat maliklerinin oy birliğiyle almış olduğu kararı ibraz etmeleri isteniyor.

Turistik kiralama izin belgesi alacak olanlar için belgelendirme süreci, Seyahat Acentelari ve Seyahat Acentelari Birliği Kanunu'na göre belirlenmiş A grup seyahat acentelari aracılığıyla yapılacak.

Söz konusu kanun aynı zamanda çeşitli cezai yaptırımlar da içeriyor. İzin belgesi olmadan konut kiralayanlara ve belirli kurallara uymayanlara 1 milyon liralara kadar çıkan çeşitli idari para cezaları da verilecek.


TURİZM AMAÇLI KONUT BELGESİ


- Söz konusu gayrimenkulün mülkiyetine sahip olan veya konutu intifa hakkı ya da üst hakkı tesis edilmek suretiyle tasarrufunda bulunduran gerçek veya tüzel kişilere verilir.

- Yüksek nitelikli dairelerle (rezidanslar) sınırlı olacak şekilde talepte bulunulması halinde rezidansı kiralama yetkisine sahip konut işletmelerine verilir.

*Yukarıda belirtilen gerçek veya tüzel kişiler haricinde turizm amaçlı kiralama izin belgesi düzenlenemez.

* Turizm amaçlı kiralama izin belgesi başvurularının yalnızca e-Devlet üzerinden Kültür ve Turizm Bakanlığı'na yapılması gerekiyor.. 

Turizm Amaçlı Konut Belgesi için başvuru yapmak isteyen vatandaşlar, https://www.turkiye.gov.tr/kultur-ve-turizm-bakanligi linki üzerinden gerekli başvurularını yapabiliyor. 

DUYGU ŞAHİN

Lisanslı Gayrimenkul Profesyoneli

Coldwell Banker Trio