Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü tarafından uygulanacak olan değişikliğe göre gayrimenkul alım-satım işlemlerinde 3 boyutlu döneme geçilecek.

Gayrimenkul alım-satımında resmen yeni bir döneme geçiliyor. Pek çok kişiyi yakından ilgilendiren söz konusu bu yeni uygulama Türkiye’nin 81 ilinde geçerli olacak. İşte konu ile ilgili detaylar...

Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü yeni döneme geçti. 3 boyutlu şehir modelleri yönetim bilgi sistemiyle, gayrimenkul alım satım süreçlerinde, gayrimenkulün alan büyüklüğü, cephesi, oda sayısı gibi yapı ve bağımsız bölüm bilgileri web ve mobil uygulamalar üzerinden vatandaşlarla paylaşılacak.

Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü, daha önce uçaklardan aldığı görüntülerle kırk bin kilometre kare kentsel alanı olan Türkiye’nin şu ana kadar on bin kilometre kare üzerinde alanı yüksek detay yoğunluklu 3 boyutlu şehir modeli olarak görüntüledi ve 3 boyutlu tapu-kadastro bilgilerini sanal evren Metaverse ve akıllı şehirler gibi dijital ortama hazır hale getiriyor.

FARKLI AMAÇLAR DA KULLANILABİLECEK

Proje ile gayrimenkul alım satım süreçlerinde, gayrimenkulün alan büyüklüğü, cephesi, oda sayısı gibi yapı ve bağımsız bölüm bilgileri web ve mobil uygulamalar üzerinden vatandaşlarla paylaşılmış olacak. Hatta söz konusu bu veriler yakın zamanda 2024 strateji programında bulunan değer haritaları oluşturulması çerçevesinde de kullanılabilecek. Bu sistem ile gerçek ve güncel bir bina stok takipleri ve sorgulamaları da mümkün olacak. Gayrimenkullerin güneş potansiyelinden, gürültü tahminlerine kadar pek çok farklı amaçla da kullanılabilecek.

Proje çerçevesinde 3 boyutlu şehir modelleri, 3 boyutlu kadastro ve tapu bilgileri, binaların mimari projeleri 3 boyutlu hale getirilerek gayrimenkul değer bilgileri ve adres bilgileri ile birleştirildi. Entegre edilen veriler ile Türkiye, dijital teknolojilerle, akıllı şehirler ortamına hazır hale geliyor

Pek çok kişi tarafından arama motorlarında da sık sık araştırılan ve merak edilen 3 boyutlu sistem ile tapudan adrese, adresten tapuya kolayca erişim sağlanabilecek.

MAKS (Mekansal Adres Kayıt Sistemi Projesi) sistemindeki bütün adres, kişi ve numaratör bilgisinin de TAKBİS (Tapu ve Kadastro Bilgi Sistemi) ’teki mülkiyet bilgileri ile entegre hale gelmesiyle beraber belediye, tapu ve kadastroya ait dijital verileri bizlere çok farklı imkanlar sağlayacak.

Yetki belgeli emlak işletmeleri olarak bu sistemlere erişim imkanlarına bir an önce kavuşmayı arzu ediyoruz.

DUYGU ŞAHİN

Lisanslı Gayrimenkul Profesyoneli

www.duygusahin.net