Fahiş şekilde artırılan kira fiyatları sebebiyle sorun yaşayan kiracıların yüzünü güldürecek bir haber geldi. Tüm detaylar haberimizde....

Yapılan yeni düzenleme sonrasında 1 Eylül 2023 tarihinden itibaren kiracı ya da ev sahibi dava açmadan önce arabulucuyla görüşme sağlamak zorunda kalacak.

Konu ile ilgili yapılan açıklamalar şu şekilde; Kira tespit davaları, kira tahliye davaları, uyarlama davaları, kiracı ve mal sahibi kira sözleşmesi ile ilgili davalar artık arabuluculuk sürecine tabi tutulacak. Aynı zamanda uyuşmazlık konularında da arabulucu başvurusu yapılacak. 3-4 sene süren ortaklığın giderilmesi mahkemelerinde yaşanan zaman kayıplarının önüne geçilmiş olacak. Kat Mülkiyeti Kanunu kapsamında yaşanan anlaşmazlıklar arabulucu ile çözüme kavuşacak. Kat maliki tarafından açılan eski hale getirme gibi mahkemelerde de ilk etapta arabulucu şartı aranacak. Site ve apartman yönetimi tarafından aidat ödeme ile ilgili açılan icra takipleri ve itiraz mahkemeleri de arabuluculuk ile çözülecek. Zorunlu arabuluculuk süreçleri mahkemeye başvuracak kişi tarafından başlatılacak. 

Kira tahliye davası açılacaksa ev sahibi tarafından, ortaklığın giderilmesi isteniyorsa hissedarlardan biri tarafından, apartman yönetimiyle ilgili sorunlar için açılacak mahkemeler için malik ya da yöneticinin arabulucu sürecini başlatması gerekiyor.

Arabuluculuk süreçleri yetkili olan mahkemenin adliyede olan Arabuluculuk Bürolarına başvuru yaparak başlayacak ya da Sulh Hukuk Mahkemeleri Yazı İşleri Müdürlüğü aracılığıyla başvuru ücreti ödenmeden yapılacak. Arabuluculuk hizmetleri için iki saate kadar olan görüşmeler ücretsiz olacak, iki saati geçecek görüşmelerin ücretleri ise iki taraf tarafından eşit şekilde ödenecek.

Kira bedeli tespit mahkemeleri için mal sahibi 5 bin TL kira ödeyen kiracı için 15 bin TL kira istiyor ve 12 bin TL'de uzlaşım sağlanıyorsa 7 bin TL artış oluyor ve 12 ay süre için bu miktar 84 bin TL oluyor. Burada ilk 100 bin TL'ye kadar %6'lık kısım arabulucu ücreti olarak 5 bin 40 TL şeklinde ödenecek. Eğer para ile değerlendirilmeyen bir konu ise taraf başına 480 x 2 şeklinde yani 960 TL ücret ödenecek.

Arabuluculuk süreçleri 3 hafta ve en fazla 1 hafta ek süre tanınarak yapılacak. Taraflar arabulucu ofislerinde bir araya gelecek ve tarafların istemesi durumunda birden fazla kez görüşme sağlanacak. 2 saati aşan görüşmeler için arabulucu ücreti ödenecek. Görüşmelerde kiracı ve mal sahibi, kat maliki ve yönetici, dava açılacak kişi, hissedarlar bulunacak. Aynı zamanda tarafların avukatları ve vasileri görüşmeye katılabilecek. Arabulucu yönlendirme yapmadan tarafları uzlaştırmaya çalışacak. Arabulucu hüküm içeren, yönlendiren cümleler kurmadan tarafların anlaşmasını sağlayıp ortamın gerilimini düşürmekle görevlidir. Eğer arabuluculuk sürecinde taraflar anlaşma sağlamazsa uzlaşmazlık tutanağı düzenlenip taraflar tarafından imzalanacak. Eğer imza atılmak istenmezse arabulucu imza atar. Arabulucu bir örneğini taraflara verir ve bu tutanak olmadan mahkeme başlatılamaz.

1 Eylül 2023 tarihinden itibaren yürürlüğe girecek olan bu karar kapsamında o tarihe kadar açılan davalar bu kararlardan etkilenmeyecek ve mahkeme süreçleri devam edecek. 1 Eylül 2023 tarihinden sonra açılan davalarda geçerli arabuluculuk süreçleri uygulanacak. Mahkeme açabilmek için arabuluculuk başvurusu yapılmadan reddetme şansı olmayacak. Arabulucu süreci başladıktan sonra taraflar görüşmeye gitmezse ya da bir taraf katılırsa arabulucu uzlaşmazlık tutanağı düzenleyebilecek. Eğer mazeret belirtilmeden taraflardan biri görüşmeye katılmazsa arabulucu tutanak düzenleyebilir ve görüşmeye gitmeyen taraf mahkeme sonucunda haklı da bulunsa haksız da bulunsa arabuluculuk ücretinin tamamını ödemek zorunda kalır. Uzlaşma sağlanırsa ve uzlaşmaya uyulmuyorsa taraflar tutanak kesinleşmesini Sulh Hukuk Mahkemesi tarafından sağlatabilecek. Bu kararla birlikte verilen karar ilam niteliğinde sayılacak. 

DUYGU ŞAHİN

RED PARTNERS Damla

AMAZON TEAM Ekip Lideri