Yeni yıl ile birlikte Gayrimenkul sektörüne de birçok değişiklik ve yenilik geldi. Bazıları resmen hayata geçse de bazı kararlar henüz çalışma aşamasında. Bakalım 2023'ün ilk günlerinde bizi neler bekliyor...

TAPU SAHİPLERİNE YENİ YIL ŞOKU!

2023'te tapu masraflarında gerek emlak vergisi değerlerindeki artış gerekse de döner sermaye işletmesi tarifesindeki değişiklikler sebebiyle tapu işlem masraflarında artışlar yaşanıyor. 

2022 yılı için yeniden değerleme oranı %122,93 olarak tespit ve ilan edilmişti. Döner sermaye ücreti hesabında esas alınan ve her yıl yeniden değerleme oranında artırılan gösterge yeni yıl itibarı ile 233 TL’den 519 TL’ye yükseldiği kaydedildi. 

Tapu işleminin yapıldığı il ve ilçelerin yöresel katsayıların farklı olduğuna ve bu nedenle tapu işlemleri sırasında tahsil edilen döner sermaye bedelleri değişiyor. Tarife cetvelindeki yöresel katsayılar; il ve ilçelerin coğrafi ve ekonomik durumu, nüfusu, gelişmişlik seviyesi, işlem hacmi ve taşınmazların değeri dikkate alınmak suretiyle Bakanlıkça 0,50-2,50 arasında değişiklik gösteriyor.

Ayrıca 2023 yılında emlak vergisi %61,465 oranında artırılarak hesaplanacağı konuşuluyor.

Bu iki değişim sebebiyle tapu işlemlerinin masrafları artıyor.

RESMEN ERTELENDİ!

Milyonlarca kişiyi yakından ilgilendiren tapu işlemleri için resmen son dakika kararı geldi. Konu ile ilgili olarak verilen bilgilere göre, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü (TKGM) tarafından yapılan taşınmaz satış sözleşmelerinin noterler tarafından da yapılmasına imkan veren düzenleme resmen 1 Temmuz 2023 tarihine ertelendi.

"1512 Sayılı Noterlik Kanunu'nun 60'ıncı Maddesinin Birinci Fıkrasının (3) Numaralı Bendi ile 61/A Maddesinde Öngörülen Bilişim Sisteminin Kurulmasına İlişkin Olarak Anılan Kanunun Geçici 21. Maddesinde Yer Alan Sürenin 1 Temmuz 2023 Tarihine Kadar Uzatılması Hakkında Cumhurbaşkanı Kararı" geçtiğimiz günlerdeki 32057 Sayılı Resmi Gazete'de yayımlandı.

DÜŞÜK FAİZLİ KREDİ Mİ?

Konut sahibi olmak isteyen ancak bütçe sorunu yaşayan vatandaşlar için Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın yaptığı çalışmalar sonucu vatandaş ve sektör temsilcilerinde büyük bir heyecan oluştuğunu ve gelecek yıla ilişkin beklentilerin arttığı söylendi. Kulislerde konuşulan ve Ocak ayı içerisinde hayata geçmesi planlanan konut kredisi için konut sahibi olmayanlara öncelik verilmesi yönünde bir beklenti olduğu belirtildi. Aynı zamanda yeni alınan konutların belirli bir süre satılmaması şartının da getirilmesi talebi dikkat çekiyor. Bankaların kullandıracağı kredilerin %0,70'in altında olacağı ve bunun geri ödemesinin de 15 yıla yayılması konuşuluyor.

GAYRİMENKUL DEĞERLEME FİYATLARI UÇTU..!

Gayrimenkul değerleme asgari ücretleri resmen değişti. 

Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında yayımlanan SPK kararına göre, 1 Ocak 2023 tarihinden itibaren uygulanacak şekilde gayrimenkul değerleme asgari ücretleri, metrekaresine bağlı olarak, konut, ofis veya büro için 1.412 Türk Lirası ile 4 bin 736 Türk Lirası arasında değişen tutarlardan, 2 bin 500 Türk Lirası ile 8 bin 419 Türk Lirası arasında değişen tutarlara çıkarıldı. 

Gayrimenkul değerleme asgari ücretleri metrekaresine bağlı şekilde; imalathane, fabrika, depo ve çiftlikler için 1.386 Türk Lirası ile 11 bin 590 Türk Lirası arasında değişen tutarlardan, 2 bin 454 Türk Lirası ile 20 bin 514 Türk Lirası arasında değişen tutarlara yükseltildi. 

Dükkan, plaza, AVM, konaklama tesisi, sinema-tiyatro salonları, spor tesisleri ve otoparklar için ise 1.536 Türk Lirası ile 21 bin 86 Türk Lirası arasında değişen tutarlardan 2 bin 719 Türk Lirası ile 40 bin 569 Türk Lirası arasında değişen tutarlara yükseltildi.

Gayrimenkul değerleme asgari ücret tarifesi 1 Ocak 2023 tarihinden itibaren uygulanacak şekilde, bugün itibarıyla yürürlüğe alındı. 

Aynı zamanda inşa halindeki gayrimenkulün tamamlanma seviyesinin tespiti için yapılan değerlemelerde de ücret değişti. Bu kapsamda, ilk rapor için güncel tarifedeki tam ücret, sonraki 12 ay içinde hazırlanacak raporlar için de tarifedeki ücretin %30'u alınacak. Daha önce hazırlanmış bir raporla ilgili aynı değerleme kuruluşundan rapor tarihini takiben 12 ay içinde istenecek revize raporların ücreti de güncel tarifedeki ücretin %50'si olarak belirlendi.