16 Ocak 2023 tarihinde başlayan 0,69 Yeni Evim Kampanyası kapsamında tüm detaylar gün geçtikçe açığa çıkıyor. Mağdur olmamak ve detaylara hakim olmak için bilmeniz gerekenler....

Yeni Evim Kampanyası kapsamında sadece sıfır konutlar bu oranlardan yararlanacak. Ayrıca tüm sıfır konutlar da bu kampanyaya dahil olmayacak. Kampanyadan yararlanacak olan kişilerin halihazırda bir konutunun olmaması ve son 1 yıl içerisinde konut alacağı ilde konut satışı yapmamış olması gerekmektedir. Kampanya kapsamında alınan konutlar ise 5 yıl boyunca satılamayacak.

Bu oranlara dahil olacak konutların inşaat firmalarının bazı yükümlülükleri alması gerekiyor.

Kredi çekilecek sıfır konutun inşaat firmasının Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'ndan onaylı firma olması gerekmekte. İnşaat firması bakanlık tarafından onaylı ise bankalar ile Katkı Payı Sözleşmesi imzalası gerekiyor. Bu sözleşme sonrasında inşaat firmaları Yeni Evim Kampanyası'ndan yararlanarak sıfır konutlarının satışını gerçekleştirebiliyor.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı onayı olmayan inşaat firmaları ise devlet bankaları ile garantörlük sözleşmesi imzalayarak Yeni Evim Kampanyası kapsamında sıfır daire satışlarını gerçekleştirebiliyor.

ŞARTLAR

Proje kapsamında faizler 0,69’dan başlayacak tüm bölgelerde asgari peşinat oranı %10, vade 15 yıl olacak. 

2 milyona kadar olan kredide 0.69

2 ila 4 milyon TL arasında 0.79 

4 milyon ila 5 milyon TL arasında 0.99 faiz oranı uygulanacak. 

Dileyenler daha çok peşinat ya da daha kısa vade seçebilecek. 15 yıl boyunca enflasyon oranı veya gelirdeki değişimler ne olursa olsun, taksitler hane gelirinin yüzde 40’ını geçmeyecek, hatta birçok taksitte yüzde 25-30’lar seviyesine bile düşecek.  Vatandaşların ilk üç yılda ödeyecekleri aylık taksit tutarının belirli bir kısmını, kredinin toplam vadesi bitmeden geri ödenmek şartıyla, Hazine ve Maliye Bakanlığı üstlenecek. 

Örneğin; 1 milyon lira kredide standart taksitler olsaydı, her yıl 9 bin 719 lira ödemek gerekirken, destekli modelde ilk yıl 4 bin 410 lira ödenecek. Geliri daha az olanlara daha fazla destek sunulacak.

Program kapsamında;

İstanbul 1. Bölge,

Ankara, İzmir, Bursa, Antalya, Mersin ve Muğla 2. bölge,

Diğer tüm iller de 3. bölge olarak belirlenmiştir.

Program çerçevesinde bankalar ve katılım finans kurumları tarafından sağlanacak finansman tutarları:

1. Bölge olan İstanbul’da en çok 5 milyon TL, 

2. Bölgedeki illerimizde en çok 3 milyon TL,

3. Bölgedeki illerimiz için ise en çok 2 milyon TL’dir. 

YENİ EVİM KAMPANYASI'NA DAHİL OLAN İNŞAAT FİRMALARI 'nı görüntülemek için tıklayınız.

DUYGU ŞAHİN 

Lisanslı Gayrimenkul Profesyoneli