Konutların turizm amaçlı kiralanmasına ilişkin yasa Resmi Gazete’de yayımlandı. Detaylar açıklamada...

Son günlerde yükselen günlük kiralama modeli, turizm sektörünü olumsuz etkilerken kayıt dışılığı artırmıştı. Türkiye'de yüksek konut kira fiyatlarından sonra hükümet harekete geçti.

Konutların turizm kaynaklı kiralanmasına ve bazı kanunlarda değişiklik yapılmasına ilişkin yasa Resmi Gazete’de yayımlandı. Bu kapsamda; 1 Ocak tarihi itibarıyla kiralama sözleşmesi gerçekleştirilmeden önce Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan izin belgesi almak gerekecek. 

Bakanlık, izin belgesi verme işlemini valilikler aracılığıyla da yapabilecek. Bu noktada kiraya verilen evlerin girişlerine, bakanlıkça nitelikleri belirlenen plaketler asılacak. İzin belgesi ve plaket maliyetleri bakanlık tarafından belirlenecek. İzin belgesi bulunmayan konutların ilanları internete koyulamayacak.

RESMİ GAZETEDE YAYIMLANDI

OYBİRLİĞİ OLMASI GEREKİYOR

Turizm niyetiyle kiralanacak ev bir binanın dairesi ise izin belgesi alınabilmesi için aynı binadaki tüm kat maliklerinin oybirliği ile verilecek onayının bakanlığa ibraz edilmesi zorunlu olacak. 

İzin belgesi sahibinden kiralanan evin kullanıcılar tarafından kendi nam ve hesabına 3. kişilere kiralanması ya da kendi adına mesken olarak kullanılmak için kiralanan evin kiracısı tarafından kendi nam ve hesabına turizm amaçlı olarak üçüncü şahıslara kiralanması yasaklandı.

15 GÜNLÜK SÜRE VERİLECEK

İzin belgesi bulunmadan turizm amaçlı kiralanan evleri kiraya verenlere, kiralama yapılan her bir yapı için 100.000TL idari para cezası uygulanacak ve izin belgesi alarak faaliyette bulunabilmesi için 15 gün süre sağlanacak.

Hak sahibine verilen 15 günlük süre sonunda izin belgesi alınmaksızın turizm amaçlı kiralama faaliyetini sürdürenlere 500.000TL idari para cezası uygulanacak ve izin belgesi alarak faaliyette bulunabilmesi için bir defa daha 15 gün süre verilecek.

15 günün de dolmasına rağmen, izin belgesi bulunmaksızın turizm amaçlı kiralama faaliyetlerine devam edenler hakkında, 1 milyon TL idari para cezası verilecek.

https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2023/11/20231102-16.htm

DUYGU ŞAHİN

Lisanslı Gayrimenkul Profesyoneli

[email protected]

www.duygusahin.net