Sanırım artık bunu bilmeyen yoktur. Rafine beyaz şeker tüketmek sağlığımızı olumsuz yönde etkiliyor. Hatta beyaz şekerin vücudumuzdaki olumsuz etkisi hakkında yüzlerce makale bulabilirsiniz. Bu çalışmaların tamamında, beyaz şeker tüketen insanlara ne olduğuyla ilgili oldukça kasvetli bir tablo çıkıyor karşımıza. Araştırmalara göre rafine beyaz şeker, obezite, kalp rahatsızlığı, hipertansiyon ve kanser gibi hastalıklara yakalanma riskinizi arttırıyor ve hatta bazı bilim insanları beyaz şekere “zehir” benzetmesi yapıyor. Biz de beyaz şekerin bu kadar kötü bir imaja sahip olması nedeniyle, ondan uzak durup esmer şekere yöneliyoruz. Sonuçta esmer olan her şey daha az rafine ve daha az işlenmiştir. Bundan dolayı daha sağlıklıdır, değil mi? Evet, bu söylediğimiz pirinç ve ekmek için geçerli; ama ne yazık ki şeker için değil!

Sürpriz! Esmer şeker, beyaz şekerden daha fazla işlenmiştir.

Beyaz şeker az miktarda pekmezle kaplanarak esmer şeker haline getirilir; dolayısıyla rafine etme işlemi boyunca aynıdırlar. Ve ticari olarak çoğunlukla kahverengi paketlerde satılırlar. Ama aslında iki şekerin şekli de, kimyasallık oranı da aynı derecede yakındır. Her ikisi de çoğunlukla sükroz (beyaz şeker % 99,9 sükroz iken esmer şeker % 96 sükroz) ve pekmez içerdikleri için, çay kaşığı başına 1 kalori daha fazla verirler.

Vücutlarımız, beyaz şeker ile esmer şekeri aynı şekilde işler. Çay şekeri olarak bilinen sükroz, yarı glikoz ve yarı fruktoz olan bir disakkarittir. Vücudumuz normalde glikozu enerjiye dönüştürebilir; ancak glikoz fruktoza bağlandığında dönüştürülmesi daha zor olur. Sükroz az miktarda vitamin ya da besin içerir; bu nedenle sindirim sistemi bunu işlemez- şeker, glikoz ve fruktoza dönüştürülen ve kan dolaşımına absorbe edilen ince bağırsağın ilk kısmından geçer.

Şekerin içeriğinde bulunan fruktoz, karaciğer yağlanmasına neden olur.

Glikoz, vücudumuzun her yerinde metabolize iken; fruktoz karaciğerde metabolize olur. Ve karaciğerin başa çıkması gereken çok fazla fruktoz olduğunda, bunları yağa dönüştürmeye başlar. Araştırmacılar, karaciğer yağlanmasını, obezite, kalp rahatsızlığı, hipertansiyon ve kanser gibi hastalıklara neden olduğunu söylüyorlar.

Beyaz şeker ile esmer şekerin kalorileri neredeyse aynıdır; hatta esmer şeker daha fazla kalori içerebilir.

100 gram beyaz şekerde 396 kalori, 100 gram esmer şekerde ise 373 kalori vardır. Hatta esmer şekerin kristalleri daha küçük olduğu için, küp şeker üretiminde daha fazla sıkıştırılabilir ki bu da küp şeker formundaki esmer şekerin beyaz şekere göre daha fazla kalori içermesine neden olabilir.

Beyaz ve esmer şeker, şeker kamışı gibi doğal bir kaynaktan üretilse de bu “sağlıklı” oldukları anlamına gelmez! Temelde aynı şey oldukları için de beyaz şekerden kaçınıp esmer şeker tüketmenin, kişiye hiçbir faydası yoktur. Bu nedenle esmer şekerin, daha sağlıklı bir seçim olduğunu düşünmeyin!