Yazıyı okuduklarında bazıları yine bize kızacak, darılacak ama baştan söyleyelim; her zaman olduğu gibi doğru bildiğimizi söylemekten çekinmeyeceğiz.

Bir meclis üyesi aynı zamanda belediyede çalışabilir mi? Son zamanlarda Kapaklı Belediyesine yolu düşenler mutlaka fark etmiştir. Neredeyse her katta bir belediye meclis üyesi var. Özellikle belediye başkanlık makamının bulunduğu 3. katta ise sürekli- 3-5 belediye meclis üyesi hazır bulunmakta. Yine 3. katta bir hanımefendi belediye meclis üyemiz var ki kendisi tam bir hizmet sevdalısı, Kapaklı sevdalısı. Hiçbir işi ve geliri olmayan bu belediye meclis üyemiz ücretsiz(!) bir şekilde tıpkı bir memur gibi sabah 8 akşam 5 belediyede çalışıyor. Belediye yetkilileri de hanımefendinin ücretsiz bir şekilde çalıştığını ifade ediyorlar. Tabi bu konuda çeşitli iddialar da var. İddiaların en çok dillendirileni 2 belediye başkan yardımcısının maaşından kesinti yapılarak bu hanımefendiye ücret ödendiği.

Tabi bütün yükü bu hanımefendinin üzerine bırakmak olmaz. Yine belediye 3. katının müdavimi olan beyefendiler de var. Bu beyefendilerin de yakın akrabaları aracılığıyla veya dolaylı yoldan belediyeden doğrudan temin işi aldıkları ve belediyeye iş yaptıkları iddia ediliyor. Özellikle Karaağaç Mahallesi'ndeki 'çimento' olayının muhataplarından olan bir beyefendinin ismini bu tür işlerde oldukça duyar olduk.

Peki bu isimlere belediye başkanı nasıl müsaade ediyor. Bu isimlerin Kapaklı Belediyesine ve belediye başkanına faydası var mıdır? Kamuoyunun ortak görüşü bugüne kadar bazı sıkıntılar ile gündeme gelen meclis üyelerinin belediye başkanının başına dert olacağı ve bu isimler yüzünden belediyenin çiftliğe döndüğü yönünde...

Yazımızda kısaca yaşananlar ve iddialardan bahsettik. Meclis üyelerinin belediye çalışanı gibi olduğunu, bazılarının belediyede çalıştığını ifade ettik. Merak edenler ve bilmeyenler için o zaman açıklayalım.

Belediye Meclis Üyelerinin Görevleri Nelerdir?

  • Belediye meclis üyeleri, seçimlerin ilan edildikten sonra 5 gün içerisinde, belediye başkanı başkanlığında toplanmak zorundadır.
  • İlk toplantıda üyeler arasında yapılan gizli oyla meclis birinci ve ikinci başkan vekili ile en az iki katip üyeyi 2 yıl görev yapmaları için seçmek.
  • Meclis üyeleri, belediye meclisince belirlenen otuz günlük tatil hariç, her ayın ilk haftasında olağan toplantı yerinde toplanmalıdır.
  • Meclis toplantılarını tutanağa bağlamak, bu tutanakların meclis başkan ve katip üyelerce imzalanmasını sağlamak.
  • Belediyelerle ilgili konuları meclis gündemine alınmasını önermek.
  • Belediye meclisi kararlarını salt çoğunluk ile karara bağlamak.
  • Belediye meclisince alınan kararları belediye başkanına göndermek.
  • Kesinleşen belediye meclisi kararlarını en geç yedi gün içinde mahallinin en büyük mülki amirine göndermek.
  • Her dönem başında en az üç, en fazla beş kişiden oluşan uzmanlık komisyonu oluşturmak.
  • Meclis üyelerinin en az üçte biri belediye işleri ile ilgili bir konuda mecliste genel görüşme isteyebilir.
  • Meclis üye tam sayısının en az üçte biri oranında üyenin imzasıyla belediye başkanı hakkında gensoru önergesi verilebilir.
  • Belediye meclis üyelerinin kendileri, ikinci derece dahil kan ve kayın hısımları ve evlatlıkları ile işlerin görüşülmesinde toplantılara katılamaz.
  • Meclis üyeleri bir yıl süreyle belediye ve bağlı kuruluşlara karşı doğrudan ve dolaylı taahhüde giremez, komisyonculuk ve temsilcilik yapamazlar.