Kapaklı Gazetesi - Ceza İnfaz Kurumu Başmemuru emeklisi Ethem Okan’ın hayatı, 2002 yılında aldığı bir ticari taksi ile değişti. 76 yaşındaki Okan’ın taksi sebebiyle aldığı cezalar bir yana, ailesi ile de arası bozuldu.

Kırklareli’nin Vize ilçesinde ikamet eden Ethem Okan, 1997 yılında Ceza İnfaz Kurumu Başmemurluğu görevinden emekli oldu. Emekliliğinin keyfini süren Ethem Okan, 5 yıl sonra bir ticari taksi alıp çalışmaya karar verdi. Hastalığı sebebiyle bir süre sonra taksiyi oğluna devreden Okan, kendi taksisinde kaçak çalıştığı iddiasıyla para cezasına çarptırıldı. Oğluna gelen cezaların ardından yaşlı adam 2015 yılında taksisini satarken, 2017 yılında bu kez 133 bin TL para cezası ile karşı karşıya kaldı. 

‘’TAKSİ ALARAK MAAŞIMI DEĞERLENDİRECEĞİMİ DÜŞÜNDÜM’’

Taksiyi alma hikayesini anlatan Ethem Okan, ‘’1997 yılı başında İnfaz Kurumu Başmemuru olarak emekli oldum. 2002 yılında bir gün camiye giderken arkadaşım taksi satmak istedi. ‘Ben bunu ödeyemem’ dedim fakat o günlerde 3 aylık maaşım yattı. Ben de taksiyi alarak bu maaşı değerlendireceğimi düşündüm. Taksiyi aldım ve ardından 2010 yılına kadar bu taksi ile çalıştım. 2010 yılında geçirdiğim rahatsızlık sonucu taksiyi satmayı düşündüm. 14 bin liraya satacaktım fakat anlaştığım kişi arabamı çok eski bulduğundan vazgeçti. Ben taksimi satamayınca küçük oğluma bırakmak istedim. ‘Evlat gel bir imza at’ dedim ve masrafını üstlenerek taksiyi ona devrettim. Bana bir şey olursa evlatlarımın malı mülkü olsun istemiştim.’’ dedi.

‘’TAKSİYİ KULLANMAK İÇİN BEDEL ÖDEDİM’’

Devir işlemlerinin ardından taksiyi kullanmaya devam ettiğini kaydeden Okan, ‘’Devrettim fakat sağlık durumum iyiye gittiğinde taksi ile çalışmaya devam ettim. 2011 yılı başında Maliyeye gittim. Taksiyi kullanmam lazım gidip geliyorum dedim onlar da bir form doldurtup bir bedel karşılığında rahatça bunu kullanabileceğimi söylediler. Ve onların belirttiği bedeli ödedim. 2012 yılında maaşımı almak için gittiğimde baktım ki çok az bir para yatmış. Durumu sorduğumda ‘Çalıştığın için kesildi’ dediler. Ben de taksiyi kullanmak için bedel ödüyorum dedim. Hal böyle olunca Vize Sosyal Güvenlik Kurumu Müdürlüğü’nde durumu izah ederek bir dilekçe yazdım. Ankara’dan gelen cevapta bir kişiden iki bedel alınmayacağı söylenerek kesintim iade edildi. Bir daha da maaşım kesilmedi.’’ İfadelerini kullandı. 

‘’CEZA GELİNCE TAKSİYİ SATTIK’’

Taksiyi devrettiği oğluna ceza gelince, taksiyi satmaya karar verdiğini kaydeden Okan, ‘’2014 yılında oğlumun adına kaçak işçi (beni) çalıştırdığı iddiasıyla 3 bin küsür lira bir ceza geldi. Ödedikten sonra arkadan 500 küsür lira bir ceza daha geldi ve onu da ödedim. Durumu soruşturmak için yetkili birimlere gittim ve hakkımızda şikayet olduğunu öğrendim. Bana taksimi bir daha kullanırsam yine ceza gelebileceğini söylediler. Bu sebepten ötürü taksiyi satılığa çıkardım. Taksi satılıncaya kadar oğlumdan kiraladığıma dair noterden sözleşme yaptık ve taksiyi 2015 yılında 40 bin liraya sattık.’’ Şeklinde konuştu.

‘’CEZALAR GELMEYE DEVAM ETTİ’’

Taksinin satılmasına rağmen ceza gelmeye devam ettiğini ve bu sebeple ailesi ile arasının bozulduğunu söyleyen Ethem Okan, ‘’Rahatladık rahatlamasına fakat dertler bununla bitmedi. 2017 yılında oğluma bu kez 47 bin lira ceza geldi. Nedir diye araştırdığımızda ‘Oğlun kaçak işçi çalıştırmış şikayet varmış’ dediler. İtiraz etmeye yeltenirken bu kez 48 bin liralık bir ceza daha geldi. Taksiyi sattık fakat yine ceza gelmesi ailecek bizi dağıttı. Hal böyle olunca dünya güzeli oğlum bana sırt çevirdi. ‘Sen bunu nasıl başıma yıktıysan temizle’ dedi. Kendisinin bunu ödeyecek durumu yok. Benim de yok.’’ dedi.

‘’SUÇ İSE BANA AİT’’

Son olarak yetkililere seslenen Ethem Okan, şunları söyledi; ‘’Adalet Bakanlığı’ndan adalet istiyorum. Bu taksi için beni yönlendiren memurların tüm dediklerini yaptım. Bu ceza nedir? Bu konuyu Cumhurbaşkanımızın adaletine bırakıyorum. Bu ceza haklı ise bana ait, suç ise bana ait. Bu cezalar çok yüksek ve Vize’de bir taksicinin kazancı nedir ki? Suçsa bu bana ait bir suç. Oğlumun burada tek bir imza atmasının dışında yakından uzaktan ilgisi yok.’’