Siyasette alışkın olduğumuz manzaralardan biri dün gerçekleşen bir açılışta yaşandı.

2019 yılında KENTAŞ’yi belediyeye ek gelir sağlamak için kurduklarını söyleyen Kapaklı Belediye Başkanı Mustafa Çetin, şirketin zarar ettiğine dair yaptığımız haberden sonra “KENTAŞ kar amacı güden bir şirket değildir.” diyerek kendiyle çelişti.

Bildiğiniz üzere siyasiler zaman zaman geçmişe dönük açıklamalarını unutarak bu tarz talihsiz gaflar yapabiliyor. Bu zararsız bir söylem olsa elbette insanlığına verebilirdim ancak bu kez ortada Kapaklı’ya ait, işçilerimize, emekçilerimize ait 380 bin TL para var.

126 asgari ücretlinin maaşı, 1 yılda hiç edilmiş. Kusura bakmayın ama ben bir gazeteci olarak bu paranın hesabını sorarım!

---

Tekrar konumuza dönecek olursak Kapaklı Belediye Başkanı Mustafa Çetin, Trakya Kalkınma Ajansı ile gerçekleştirilen bir projenin açılışında şu cümleleri kullandı;

“Bu anlamda muhalefet tarafınca da sıkça eleştirilen ama eleştirilerin hiç de bir karşılığı olmayan Kent A.Ş.’yi kurduk. Kente aş kazandırmak için, kentimize değer katmak için orada bir ekibimizi organize ettik. Kent A.Ş. aslında bir ticari faaliyet olarak kurulmadı. Kent A.Ş.’yi belediyenin Ar-Ge departmanı olarak çalışacak organizasyon olarak düşündük. Kar elde etmek için de kurmadık. Her yerde zarar etti deniyor. Orası bizim kar elde etsin diye kurduğumuz bir şirket değil.

Araya hiçbir yorum katmadan Başkan Çetin’in 10 Haziran 2019 tarihindeki bir meclis toplantısında yaptığı şu konuşmayı da hemen peşine ekleyeyim;

“Personel A.Ş.’nin kuruluş maksadı farklı olduğu için yeni bir şirket kuruyoruz. Burada alım ve satım yapabileceğiz. Personel A.Ş. tamamen işçi istihdamına yönelik bir faaliyet gerçekleştiriyor. Bizim aldığımız bilgiler aynı şirket üzerinden böyle bir faaliyetin olamayacağı yönünde oldu. Bunun belediyemize bir maliyeti olmadı. Burada kar – zarar dengesini takip edebilmemiz önemli. Personel A.Ş. kar amacı güden bir şirket değil fakat bu şirkette belediyemize ek gelir sağlamayı düşünüyoruz.”

Görüyorsunuz Sayın Başkanım, bu şirketin kar edeceğini biz gazeteciler değil siz söylediniz. Hatta kar zarar dengesinin takip edilmesini de özellikle söylediniz. Hakeza şirketiniz kar etse çıkıp her platformda “KENTAŞ projelerimiz ile kar ediyor, belediyemize şöyle gelir sağlıyor” diyecek olan da sizdiniz.

Bu hikaye bana Nasrettin Hoca’nın ‘Kazan’ hikayesini anımsattı. Hikayeyi az buçuk hepiniz bilirsiniz diye tekrar anlatmaya lüzum görmüyorum ama şunu da sormadan geçemeyeceğim;

Kazanın doğurduğuna inanıyorsunuz da, öldüğüne neden inanmak istemiyorsunuz Sayın Başkan?