Son günlerde yerel bir gazetede çıkan 'Sahte Kaşe' iddiaları ile ilgili basın açıklaması yapan KENT A.Ş., iddiaları yalanladı.

"İDDİALAR ASILSIZ VE MESNETSİZ"

Düzenlenen basın toplantısında açıklamada bulunan KENT A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Halil İbrahim Yerlioğlu, “20.01.2023 tarihinde yerel bir yayın organında kurumumuz Kapaklı Kent Tarımsal Ürünler Üretim A.Ş.’yi çalışanlarını ve yöneticilerini hedef alan asılsız ve mesnetsiz iddialarda bulunulmuştur. İlgili haberde kurumumuzun doğrudan teminleri rakipsiz bir şekilde alabilmek adına yüzlerce firmanın bilgilerini kopyalayarak sahte kaşelerini hazırladığı gibi bir iddia ortaya atılmıştır." dedi.

“MANTIKDIŞI BİR İDDİADIR” 

İddiaları yalanlayan Halil İbrahim Yerlioğlu, "KENT A.Ş., Türk Ticaret Kanunu ve Kamu İhale Kanunu'na tabi bir belediye iştirak şirketidir. Öncelikle belirtmek gerekir ki; doğrudan temin usulünde başka firmalardan teklif alınması gibi bir zorunluluk yoktur. Bu durum kanunlarla sabittir. Doğrudan temin usulü, ilgili kanunlarda belirtilen hallerle sınırlı olmak üzere ihtiyacın pratik olarak giderilmesini sağlayan bir alım usulüdür. Dolayısıyla; başka bir firmadan teklif alınma zorunluluğu olmayan doğrudan temin yönteminde şirketimizin "rakipsizlik” amacıyla kaşe basma iddiası abes ve mantıkdışı bir iddiadır.  

“BU YAYIN VE KİŞİLERİ ESEFLE KINIYORUZ” 

Söz konusu haber tamamıyla kamuoyunda dezenformasyon yaratma amaçlıdır. Bilinmelidir ki basın özgürlüğü sınırsız bir hak değildir. Gerçekliği dahi sorgulanmadan, sadece soyut iddialarla ortaya atılan, iftira içeren bu tür haberler basın özgürlüğü kapsamında değerlendirilemez. Şirketimizdeki işleyiş, hiçbir usulsüzlük olmaksızın hukuk norm ve kurallarına uygun devam etmektedir ve edecektir. Şirketimiz ve çalışanlarının itibarını zedelemeye, ticari faaliyetlerine zarar vermeye çalışan bu yayın ve kişileri esefle kınıyoruz.  

“BU ASILSIZ İDDİALARIN GEREKEN CEVABI ALACAĞINA İNANIYORUZ” 

Şirketimizin itibarına kasteden bu haber ve kişilere karşı hukuki süreçleri başlatmış bulunuyoruz. Ortaya atılan bu iddianın asılsız olduğu hukuk yoluyla ortaya çıkacağına inandığımız gibi adalet ve kamu vicdanında da bu asılsız ve mesnetsiz iddiaların gereken cevabı alacağına inanıyoruz” diye konuştu.

“KOLAY KOLAY SERMAYE AKTARIMI ALAMIYORUZ” 

Yapılan iddialar hakkında açıklamada bulunduktan sonra basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Yerlioğlu, “Biz dar bir kadro ile çalışıyoruz, ofisimizde beş kişiyiz. Elbette çok büyük yoğunluklar var. İlk defa kurulan bir şirket ve birçok faaliyet alanına birden giren bir şirket. Başkanımız belirli aralıklarla bizlere denetimleri ve kontrolleri yapıyor. Biz hiç de öyle kolay kolay sermaye aktarımı alamıyoruz. Buna rağmen gerekli çalışmaları, üretimleri yaparak Kapaklı halkına hizmet etmeye çalışıyoruz. Bizim yapmış olduğumuz faaliyetlerle ilgili çok fazla belge ve çalışma var.  

İnan Makina işçileri 5 gündür eylemde İnan Makina işçileri 5 gündür eylemde

“HİÇBİR HABERİ KÜÇÜMSEMİYORUZ” 

Biz çıkan hiçbir haberi küçümsemiyoruz. Bu yapılan haber bize bir fırsat oldu. Biz ve belediye kendini her zaman sorguluyor. Ama bu haberle birlikte ben yönetim kurulu başkanı olarak çalışanlara gelin bakalım bu haber neden çıktı, bu habere neler sebep oldu diyerek araştırmalar yapmaya başladık ve bu bizim yapılan haberleri ciddiye aldığımızı gösterir.  

“KENDİMİZİ SÜREKLİ KONTROL EDİYORUZ” 

Bizim evrak olarak doğrudan temin teklif evrakı olarak tek evrakımız yok. Biz bunu savcılığa da ifade edeceğiz. Biz küçük bir şirketiz yüzlerce teklif almaya kalksam ben buna yetişemem belki bizlerdeki telaş bu çelişkiden kaynaklanıyordu biz bunu iki sene önce hallettik. Biz başkana bu kanunları koyduk ve bizim teklif alma zorunluluğumuz yok, biz sanıştay denetimi olacak olacak diye hazırlıkta yaptık ve bizim böyle bir mecburiyetimiz yok dedik. Kendimizi sürekli kontrol ediyoruz. Bu haber bir vesiledir, biz aslında KENT A.Ş’nin tanıtımı için basın toplantısı birkaç kez düzenleyecektik. Şu anda sebeplerini söylemek istemiyorum çünkü bir siyasi platformdayız ama bugüne kaldı.  

“KAMUNUN BİR KURUŞUNU HAKSIZ YERE VEREMEYİZ” 

Sizin bahsettiğiniz eski çalışan ibaresine uyan bir çalışanımız vardı. Bizden kendi ayrılmasına rağmen tazminat talep etmişti ve bizi de yüzüstü bırakmıştı. Çünkü ajansımızda iki eleman çalışıyordu. Büyük bir yoğunluk vardı, bir anda yüzüstü bıraktı ve sonra da bana tazminatımı verin dedi. Hatta o zaman da biraz tehdit vari konuştu. Daha sonra kendisi özel sektörde yine tanıdığımız bir ajansta çalışmaya başladı. Oradan bizlere ara sıra mesajlar gönderiyordu. Ama biz her zaman diyorduk ki burası kamu ve kamunun bir kuruşunu haksız yere veremeyiz. Benim kendi özel şirketim olsa tamam ama hak etmediğin bir şeyi biz sana veremeyiz dediğimiz için size verilen o ya da başka kaynaklardan gelen bilgilerin yanlış olduğunu kurgu ve bazı nefret duygularından kaynaklandığını ifade ediyorum.  

“MİNAREYİ ÇALAN KILIFINI HAZIRLAR” 

Her şirket ya da belediyede değişik konuşmalar, değişik entrikalar ya da bazı kişilerin yanlış art niyetli şeyleri olabilir şu anda ben bir yönetim kurulu başkanı olarak kendi şirketimde de yaptığım şekilde kontrollerimi gerçekleştirdim, ben arkadaşlarıma güveniyorum. Yanlış bir şey yaptılarsa bunu söyleyecek cesaretleri de var ama bir tek kaşe bizim KENT A.Ş’nin bünyesinde bulunmamıştır. Yapılmayı bırakın ajans bize bağlı ben maaşlarını ödüyorum. Ortaya çıkarılan bir liste var. Kurguyu hazırlayanlar kendilerine göre değişik hazırlıklar yapmıştır, minareyi çalan kılıfını hazırlar. O listedeki şirketlerimizden ben KENT A.Ş olarak özür diliyorum. Çünkü o şirketler bizim KENT A.Ş tedarikçileri ya da alışveriş yaptığımız firmalar. O listenin o şekilde çıkarılması beni üzmüştür. Bu listeleri çıkartan ya da amaçlı olarak yayınlayan arkadaşların durumu beni enterese etmiyor ama KENT A.Ş olarak bizim tedarikçilerimiz olan ya da tanıdığımız firmalar olan bu isimlerin burada anılmasından dolayı onlardan özür diliyorum. 

“SİYASİ BİR KURGU OLARAK NİTELENDİRİYORUM” 

Erdinç Bey ile basın mensubumuzun birbirleri ile aynı dönemde benzeri şeyleri yapmaları biraz siyasi bir kurgu olarak nitelendiriyorum. Bu siyasete oyun edilecek bir konu değil. Biz siyaseti böyle yapmadık. Siyasetin her şeyin olduğu gibi etiği olur. Bilgi yanlış olmamalı, siz 99 tane bilginin içine bir tane yanlış kattığınız zaman süte bir leke düşüyor. Söylediğiniz bazı bilgiler yanlış o zaman diğer bilgilerimde de yanlış var mı diye bir sorgulayın.  

“YANLIŞ BİR YANILGI VAR” 

KENT A.Ş’den bir ürün alındıysa biz bunların piyasada adıyla yan tekliflerini vermek zorunda değiliz. Yanlış bir yanılgı var. Benden belediyemiz bir teklif istiyor, teklif toplama işi kamu olduğu için belediyemize aittir. KENT A.Ş olarak biz teklifimizi veririz onlar diğer iki yerden teklifini alır, bizimle bir ilgisi yok. Bizim belediyemize yapmış olduğumuz temin dosyası 150 – 200 civarındadır. Bunu dört yıl için söylüyorum. Biz bunlara teklif verdik ve bu işi yaptık. KENT A.Ş’yi ilgilendiren kısmı burası belediyenin piyasadan aldığı teklifi kendisi almakla mükellef bizim böyle bir mükellefimiz yok.  

“BİZE 9.5 MİLYON TL TAKVİYE YAPILDI” 

Tarımla ilgili ne yapılmış diye sormuş Erdinç Bey, iki tarlada Ata tohumu uygulaması yaptık ve bunu sıhhi depolarda stokladık. Bu Türkiye’de az belediyenin yaptığı bir iştir. Yine iki bölgede üç bin civarında meyve fidanı diktik, damla sulama ve tüm bakımlarını güncel olarak yapıyoruz. Tarımla ilgili veya mantar tesisiyle ilgili yapacağımız gübre üretimiyle ilgili projelerimiz var. Ortaya dört yılın serüvenini koyduğumuzda yaklaşık elliye yakın proje ve iş var ortada bunların yaklaşık 10 – 12 tanesi gerçekleşti veya gerçekleşmek üzere diğerleri vizyon olarak hala önümüzde duruyor. Takdir ederseniz ki biz böyle bir şirketiz. Üç senede 500 bin TL’lik bir sermaye ile idare ettik. Biz bu esnada ajansı kurduk. 2022’de bize 9.5 milyon TL takviye yapıldı. Bu takviyenin çoğunluğu ile biz bu tesisleri kurmaya kullandık. 1.5 milyon TL’de belediyemizden sermaye alacağımız var.  

“KENT A.Ş SİZİN MALINIZDIR” 

Erdinç Başkan bize geldiğinde, bizi tanıyınca ben böyle bilmiyordum demişti. Ama bugün siyaseten bazı şeyler söyledi. Değerli vatandaşlar KENT A.Ş sizin malınızdır. Ben bir dönem için değerli başkanımıza söz verdim. Danışmanlık için geldim birikimlerimizi, tecrübelerimizi halkımıza hizmete dönüştürmek, projeler gerçekleştirmek için geldim. Ama bu dönemden sonra KENT A.Ş yönetimine belki başka siyasi parti gelebilir fark etmez. Bu yapılan projeler sizin malınız.  

“DENİLİYOR Kİ 270 TANE KAŞE YAPILDI, NE YAPABİLİRİM” 

Elbette ki adalete inanmamız gerektiği kanaatindeyim. Ben olmayan birşeyin karşı belgesini nasıl çıkarıyım. Deniliyor ki 270 tane kaşe yapıldı. Ne yapabilirim? Bunu ortaya atanların kendisinin ispatlama sorumluluğu var. Şu belgeler var ben ne yapabilirim, böyle bir şey yok demekten başka. Mesela yanlış bilgilerin resmi kayıtlı olanları kiralık otomobil bilgisi yanlış, huzur haklarını erken aldığımız yanlış ya da yanlış olan şeyleri ifade ediyorum. Bunlar kayıtlı ama suçlama yapılan hususları suçlamayı yapanın ispatlama sorumluluğu var.  

“KASTEDİLEN ŞEYİN OLUP HİSSETMEMEM APTAL OLDUĞUMA DELİLDİR” 

Ben başkanımıza her seçeneğin kendi takdirinde olduğunu ilettim. Biz başkanımıza güveniyoruz. Ben de elbette ekibimi topladım ama kastedilen şeyin olup da bir yönetici olarak benim hissetmemem bir aptal olduğuma delildir. Yani bugüne kadar böyle bir şeyi zerre kadar hissetmememe rağmen arkadaşları ve ajansın sorumlusunu da çağırdık, evet arkadaşlar nedir konu diye konuştuk.  

“BUGÜNE KADAR BÖYLE SOSYAL TESİS VAR MIYDI” 

Ucuz ekmek vereceğiz, ucuz su da vereceğiz. Bizim şu an tesislerimiz zarar noktasında ama halka hizmet ettiğimiz için başkanımız fiyatları attırmamızı istemiyor. Gerçekten fiyatlarımız çok makul., hizmetimiz kaliteli. Ayrıca Kapaklı’ya İstanbul’da bulunan işletmelerin vizyonunu getirmeye çalışıyoruz. Burada yetişen çalışanlarımız bunu öğreniyorlar, eğitimini alıyorlar. Yani Kapaklı’nın kent vizyonuna bu sosyal tesisler çok önemli katkıda bulunuyor. Bugüne kadar böyle sosyal tesis var mıydı? Bülent Ecevit parkı’nın ne durumda olduğunu biliyordunuz. Biz bunları başkanımızın vizyonuna uygun çalışıyoruz.  

“5 MİLYON TL BORCUMUZ VAR” 

Biz zarar etmiyoruz. 8.5 milyon TL’lik bize bir sermaye girişi var, 5 milyon TL civarında borcumuz var. Bu 13.5 TL milyon civarında bize bir giriş var. Bizim bunun dışında sadece demirbaşlarımız 12 milyon TL küsür. Her şirket gibi bizim de piyasaya borcumuz var ama genel değerlendirdiğimizde yaklaşık 5 – 6 milyon TL civarında karımız var. Kasamızda para yok ama artımız var. Biz kamuya yük olmaya değil üretmeye geldik. Mantar tesisimiz bittiği zaman yıllık 240 ton civarında istiridye mantarı üretilecek. Bugün yaptığımız piyasa araştırmalarına göre istiridye mantarının kilosu 60 TL civarı ve oradan yıllık 4 – 5 milyon civarı kar eden bir kazancımız olacak." ifadelerini kullandı.