Hayaller bir gaz lambasının isinde ya da bir mumun cılız ve eriyen bütünlüğünde kurulurdu, bir veyahut iki nesil öncesine kadar. Çalışkan, çabası iradesi ve en önemlisi mücadelesi olan insanlar da umutla doldururdu o cılız ama ruha değin güneş olan ışığın etrafını.


Masumiyet en büyük zenginlikti iyilik ise bu zenginliğin gelir kaynağı.
Neden geçmiş zaman eki kullanıyorum, günümüzde öyle değil mi?

Yaaniii... Değişen şeyler var. Aslında değişen çok şey var. Mesela hayaller artık bir gaz lambasının isinde şekillenmiyor ya da bir mumun etrafında elde edilmiyor başarılar. Günümüzde daha büyük ışıklarımız var. Devasa aydınlatmalarımız gösterişi haykırırcasına donatılmış avizelerimiz, insanın beden gücüne ihtiyaç bile duymadan yanan lambalarımız var... Işığımız büyüdü fakat hayallerimiz... Burada durumlar biraz değişti. Bunu değiştiren faktörlerin başında teknolojinin geldiğini düşünenlerdenim.  Gelişen teknolojinin ve imkanların bize sağladığı yararlar ve kolaylıklar dışında esasında vermiş olduğu zararlar da var. Mesela az önce söylediğim gibi aydınlatmalarımızı büyütüyor bu çağ ya hayallerimiz onlara ne oluyor?
Teknoloji geliştikçe, sahip olduklarımız arttıkça ve bir şeylere ulaşma yolu kısaldıkça yani her şey kolay yoldan önümüze gelmeye başladıkça sanırım hayal kurmayı, mücadele etmeyi unuttuk.


Soruna başka bir pencereden bakacak olursak işin başka bir boyutu da var aslında. O da şu ki;
başka başka hayaller kurmamıza, herkes gibi değil de tarzımıza göre giyinmemize, herkesin yediğinden ziyade canımız ne istiyorsa imkanımız neye yetiyorsa onu yememize kısacası kendimiz ve özgün olmaktan uzaklaşıp, tek bir kalıpta şekillenmişçesine davranmanıza sebep olan tek şey günümüze teknoloji sayesinde dahil olan ve hayatlarımızın parçası haline gelen sosyal medya mı ya da imkanların gelişiyor ve hayatın kolaylaşıyor olması mı? Teknolojinin etkisi büyük ancak direkt bunları sebep olarak göstermenin yanında iradelerimizi kaybediyor oluşumuzu da konuşmalıyız diye düşünüyorum.

Bence her insan bir hayattır ve her hayat ayrı bir dünya. Kendi dünyalarımızda hayallerimize ne kadar sahip çıkar hayat yolunda ve hayallerimiz uğrunda ne kadar mücadele edersek işte o kadar güzel olacak hem kendi dünyalarımız hem de birlikte yaşam sürdüğümüz bu gezegen.

Unutmayalım ki; herkes dünyası kadar. İnsanlarla denk oluşumuzla değil insanların mücadelelerine ne kadar destek olduğumuzla ölçülür dünyalarımızın güzelliği...