Kapaklı Gazetesi - Kapaklı’da emlak sektöründe faaliyet gösteren Taşkıranlar Gayrimenkul Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Taşkıran ve Dinçler Gayrimenkul Yönetim Kurulu Üyesi Hakkı Dinç, gazetemize yaptıkları açıklamada yatırımcılara tavsiyelerde bulundu. Taşkıran ve Dinç, Kapaklı ve çevre ilçelerde toprağa yapılan yatırımın en doğru yatırım olacağını ifade ettiler.

 “DAİRE ALMAK ÇOK ZOR”

 Artan maliyetlerle birlikte vatandaşların daire almakta zorlandığını belirten Taşkıranlar Gayrimenkul Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Taşkıran, “Enflasyonla gelen zamlarla beraber demir, çimento ve beton fiyatları genel inşaat maaliyetlerini etkilediği için fiyatlarda çok fazla yükseliş oldu. Vatandaşların şu an daire alımı çok zor. Biz genelde insanları toprak yatırımına yönlendiriyoruz çünkü kişiye alacağı bir daire ileride bir daire aldıramaz ama alınacak olan bir arsa ileride kişiye iki daire aldırabilir. Şu an kira fiyatlarında inanılmaz bir artış var. Daha önce Kapaklı’da 400 TL’ye kiralık daire bulunurken, şu an en düşük daire kirası 2 bin 500 TL. Bu da Kapaklı için çok yüksek bir rakam bu yüzden insanlar bu durumdan çok şikayetçi.” dedi.

“YATIRIM YAPACAK VATANDAŞLARIMIZ TOPRAĞA YATIRIM YAPSIN”

Pandemi döneminde emlak sektöründe yaşanan gelişmeleri de değerlendiren Taşkıran, “Emlak sektörü devletten hiç yardım alamadı. Sadece kamu bankası olan Halkbank’tan 50 bin TL gibi bir yardım aldı. Bu alınan yardımın 25 bin TL’si kredi kartına yansıtıldı kalan 25 bin TL ise 5 seneye bölünerek emlakçılara verildi. Fakat verilmiş olan bu yardım bizim dükkan kiralarımıza bile yetmedi. Burada pandemiden dolayı bütün sektörler etkilendiği gibi biz de etkilendik. Yaklaşık bir buçuk sene hiç iş yapamadık. Pandemiden sonra tatil yörelerine, villa parsellerine ve özellikle deniz olan yerlere insanların talepleri arttı. Genellikle bizim yatırımcılarımız İstanbul’dan ve buradan inanılmaz bir göç gelmeye başladı. İnsanlar pandemiden sonra ufak bir odamız olsun bize ait olsun hafta sonu gidelim, kalalım ve geri dönelim demeye başladılar. Biz de bize gelen insanları doğru yatırıma yönlendirmeye çalıştık. Yatırım yapacak vatandaşlarımızda kesinlikle toprağa yatırım yapsınlar. Şu anda insanlar 300 metrekare yeri beğenmiyorlar ama yakın zamanda ve yaşanan gıda krizi nedeniyle 100 metrekare yeri bile arar hale gelecekler. Şu an pandemi süreci yeniden başladı. Vakalar arttığı gün, kısıtlamaların birinci günü yani yeniden bir sokağa çıkma yasağı olduğu gün arsa fiyatları şu an olan fiyatın iki katı olacak. İnsanlar tekrar Kapaklı’ya yönlenmeye başlayacak.” ifadelerini kullandı.

“TOPRAK, DEĞERİNE DEĞER KATAR”

Dinçler Gayrimenkul Yönetim Kurulu Üyesi Hakkı Dinç ise yaptığı açıklamada, “Yatırımcılarımız uzun vadeden daha çok kısa vadede kar etme amacındalar bu yüzden gayrimenkulde daire alma amacındalar ama bence bu yanlış. Çünkü enflasyonun artmasıyla beraber daire yapımında kullanılan malzemelerinde fiyatlarında artış oldu bu yüzden daire almak yerine yatırımcılarımızı biz toprağa yönlendiriyoruz. Çünkü toprak her zaman bire iki verir. Toprak hiçbir şey istemez. Toprak, bulunduğu çevre geliştikçe değerine değer katar. Kapaklı ve çevremizdeki yerler için toprak konusundaki en önemli eksiğimiz imar problemidir. İmar olan bölgelerde toprak fiyatları yüksek bir artış göstermekte. Yeni imar bölgeleri açılmış olsa Kapaklı ve çevremizdeki yerlerde toprak sorunları çözülmüş olacaktır.” dedi.

“YURTDIŞINDAN TALEP VAR, EUROSU OLAN YATIRIM YAPIYOR”

Bölgeye yurtdışından yatırımcıların da ilgi gösterdiğini ifade eden Dinç, “Bizim yatırımcılarımız daha çok Euro kullanan vatandaşlar oluyor. Türk Lirası’ndan ziyade artık Dolar da kullanılmıyor. Dolarında şu an ülkemizde bir hükmü olduğunu düşünmüyorum. Bizden toprak alımı gerçekleştiren kişiler; çoğunlukla Fransa, İsviçre ve Almanya ülkelerinden oluyor.” ifadelerini kullandı.

Trakya’da 288,9 milyon dolar ihracat yapıldı Trakya’da 288,9 milyon dolar ihracat yapıldı

“KURUMSAL FİRMALARLA ÇALIŞIN”

Emlak sektöründe yaşanan sorunlar ve emlak alımında vatandaşların dikkat etmesi gereken konulara da değinen Dinç, “Sektörümüzde ayakçılar var. Biz burada vergi veriyoruz, belediyeye beyanlarımızı yatırıyoruz, kurumsal çalışıyoruz. Ben ekmek satamıyorsam, kavun karpuz satamıyorsam, manav markette kiralık daire satamaz. Vatandaşımız bize bulduğu bir ilanı gösteriyor kim satıyor dediğimizde filanca market, filanca kasap böyle bir durum olmaz. Herkes kendi işini yapacak. Herkes kendi işini yapmadığı zaman ayakçılar ortaya çıkıyor ve yatırımcımız bize bunları şikayet ediyor ama bu durum gereksiz oluyor. Yeri yerinden alacak, herkes işini yapacak. Bu konuda yapılan şikayetleri pek umursamıyoruz. Vatandaşımız kim daha ucuza yatırım verir onu arayıp onunla bir iş yaparsa sonrasında karşılaştığı bir sorunda muhatap bulamıyor. Parklarda, kahvelerde, çay bahçelerinde gayrimenkulün pazarlığı olmasın. Kurumsal şirketlerde pazarlık yapılsın ki sözleşmesinden maddesine kadar her şeyi yazsınlar, biz bunu savunuyoruz. Bu şekilde ticaretler yapılmadığı zaman da manavdan, pazardan arsa alırsan muhatabını bulamazsın.” dedi.