En İyi Yatırım Araçları

Paranızı güvenilir bir yatırım aracına yatırmak mükemmel bir getiri sağlayabilir; bu nedenle pek çok insan uzun vadeli finansal hedeflerine ulaşmak için yatırım araçları arasından bir seçim yapmayı tercih ediyor. İster elektronik ortamda ister bir mali danışman aracılığıyla yapıyor olun, yatırım yapmak, özellikle ilk kez yapanlar için korkutucu ve iddialı görünebilir. Neyse ki, yeni başlayanlar için en iyi yatırım olarak kabul edilen, çeşitli hedeflere, bütçelere ve konfor düzeylerine uygun çeşitli seçenekler var. Bu rehberimizde en iyi yatırım araçlarını ele alacağız, sizin için en iyi yatırım aracı hangisi belirleyeceğiz ve ilk yatırımlarınızı yaparken nelere dikkat etmeniz gerektiği üzerinde duracağız.

Önümüzdeki Yıl İçin En İyi Yatırım Araçları Nelerdir?

1. Döviz: Çeşitli para birimlerine yatırım yapmanıza olanak tanıyan finansal seçeneklerden biri dövizdir. En popüler döviz türleri dolar ve euro’dur. Yatırımcılar, büyük likidite ve değer artışı potansiyeli nedeniyle döviz yatırımlarını tercih ediyor. Döviz kurlarındaki ve döviz piyasalarındaki dalgalanmaları dikkate almak önemlidir. Yatırımcıların döviz yatırımı yaparken para birimlerini ve ekonomik eğilimleri etkileyen konuları göz önünde bulundurması gerekir. Dövize yatırım yaparken risk yönetimi tekniklerini kullanmak ve profesyonel tavsiyelerden yararlanmak da sizi bir adım öne taşıyabilir.

2. Altın: Altın uzun zamandır tercih edilen bir yatırım seçeneği olmuştur ve en güvenilir finansal yatırım araçları nelerdir dendiğinde akla gelen ilk araçlardan biridir. Altın, bir zamanlar güvenli liman olarak görülmesine rağmen hem değer katan hem de kâr sağlayan az sayıdaki yatırım seçeneğinden biri olmaya devam ediyor. Altın yatırımı birçok farklı şekilde yapılabilmektedir. Bunlar gerçek altın satın almak, altın hesabı açmak, altın fonlarına yatırım yapmak gibi seçeneklerden oluşuyor. Altın külçeler ve mücevherler, satın alınabilecek iki somut altının şeklidir. Altın hesabı, altının gram cinsinden fiyatlandırılmasına olanak tanır ve bankalarda veya kuyumcularda açılabilir.

3. Mevduat: Birikimlerinizi bankaya yatırarak paranızı değerlendirebilir ve faiz alabilirsiniz. Bu tür bir yatırım, güvenilir getiri olasılığı ve düşük risk derecesi nedeniyle tavsiye edilir. Mevduata yatırım yapmanın güvenlik, fon elde etme kolaylığı ve çeşitli vade seçenekleri gibi çeşitli faydaları vardır.

Tarımsal sulama ücretinin yüzde 50’sini devlet ödeyecek Tarımsal sulama ücretinin yüzde 50’sini devlet ödeyecek

4. Yatırım Fonu: Bu fonlar risk ve getiri özelliklerine göre A tipi ve B tipi fonlar olarak sınıflandırılmaktadır. A tipi fonlarda hisse senedi fiyatları daha fazla dalgalanabilir. Genel olarak konuşursak, uzun vadeli yatırımcılar A tipi fonları tercih eder. Hem risk hem de kâr olasılıkları dikkate değerdir ve yatırımcılara, büyüme potansiyeli olan işletmelere para yatırma şansı verir. Tipik olarak B tipi fonlar ise sabit getirili araçlara yoğunlaşır. Daha az riske sahip oldukları görülür ve belirli bir getiriyi garanti etmek için kısa veya orta vadeli yatırımlara odaklanırlar.

5. Hisse Senedi: Geleceğin yatırım araçları arasında yer alan hisse senedi yatırımları, şirketlerin hisselerini satın alarak bireylerin ortaklık hakları elde etmesine ve şirketin kârına ortak olmasına olanak sağlamayı amaçlamaktadır. Hisse senetleri hem uzun vadeli yatırım araçları hem de kısa vadeli yatırım araçları arayan yatırımcıların favorisidir. Hisse senedi satın alan yatırımcılar, şirketlerin büyümesi ve başarılı olması durumunda temettü ödemelerinden ve sermaye kazançlarından kazanç elde etmeyi umarlar. Yatırımcılar hisse senedi satın alırken şirketin gelecekteki beklentilerini, sektör trendlerini ve mali durumunu göz önünde bulundurmalıdır.

6. Repo: Tasarruflarınızı yatırıma dönüştürmenin kısa vadeli, düşük riskli bir diğer yolu da repo yatırımıdır. Yatırımcılar, bu işlemde menkul kıymetleri önceden belirlenmiş bir süre boyunca satarak geri almayı kabul ederler. Geçici olarak piyasa likiditesinin azalması durumunda, bankacılık likiditesinin transferi için repo yatırımlarından yararlanılabilir. Devlet tahvili, hazine bonosu, banka bonosu, banka garantili tahvil, Toplu Konut İdaresi ve Kamu Ortaklığı İdaresi tarafından ihraç edilen borçlanma senetleri ve borsada işlem gören borçlanma senetleri repo işlemlerine konu olabilecek enstrümanlar arasındadır.

Size En Uygun Yatırım Aracını Nasıl Belirleyebilirsiniz?

●      Hedeflerinizi belirleyin: Yatırımlarınızla neyi başarmak istiyorsunuz? Emeklilik için para mı biriktiriyorsunuz veya bir ev ya da yeni bir arabanın peşinatı gibi önemli bir masraf için birikim mi yapıyorsunuz? Hedeflerinizi belirlemek ve bunların kısa vadeli mi yoksa uzun vadeli mi olduğunu netleştirmek sizi doğru yöne yönlendirecektir. Örneğin, rahat bir emeklilik sağlamak için uzun vadeli kazançlarınızı en üst düzeye çıkarmak istiyorsanız emeklilik fonlarını değerlendirebilirsiniz. Ancak iki yıl içinde hayalinizdeki bir tatil gibi kısa vadeli bir hedefiniz varsa paranızı daha kısa vadeli yatırım araçlarına yatırmak daha iyi bir seçenek olacaktır.

●      Risk toleransınızı göz önünde bulundurun: Yatırım yapmaya ilk başladığınızda yanlış hisse senetlerine yatırım yaparsanız büyük miktarda para kaybedeceğiniz konusunda gergin olabilirsiniz. Bu nedenle risk toleransınızı dikkate almanız ve en risksiz yatırım araçları arasından seçim yapmanız tavsiye edilir. Bu şekilde garantili bir yatırım getirisi elde edebilirsiniz. Ancak bu düşük riskli seçeneklere sadık kalırsanız, zamanla borsaya yatırım yaptığınızdan çok daha az para kazanırsınız. Bir mali danışman, risk tolerans seviyenize uygun yatırımlar konusunda size rehberlik edebilir.

●      Minimum tutarları göz önünde bulundurun: Minimum yatırım tutarı, yatırım aracı seçiminize bağlı olacaktır. Şans eseri, nispeten küçük bir miktar parayla hisse senetlerine yatırım yapmaya başlayabilirsiniz.

●      Yatırımlarınızı çeşitlendirin: Paranızı yatırırken tabiri caizse tüm yumurtalarınızı tek bir sepete koymamak önemlidir ve yatırım dünyasının altın kurallarından bir tanesidir. Tüm paranızı bir şirketin hisse senetlerine yatırmak iyi bir hamle gibi görünebilir ancak o şirketin hisse senedi fiyatları bir anda beklenmedik bir biçimde düşerse yatırımınız hızla değerini kaybedecektir.