İstanbul Sanayi Odası’nın 2017 verilerine göre hazırlamış olduğu ‘’Türkiye’nin İkinci 500 Büyük Sanayi Kuruluşu’’ listesinde, Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi’nden (ÇOSB) 20 sanayi kuruluşu yer aldı. 

İSO’nun En Büyük İkinci 500 - 2017 listesine YÜNSA 7’nci, Üniteks Tekstil bir yıl önceye göre 93 basamak birden yükselerek 10’uncu, Teverpan MDF Levha 21’nci sıradan girdi. Türkiye’nin En Büyük 500 Sanayi Kuruluşu-2017 listesinde ÇOSB’de faaliyet gösteren 16 firma girmişti. Böylece İSO’nun  2017 verilerine göre hazırladığı ‘’Türkiye’nin en büyük 1000 firması’’ listesine ÇOSB’den 36 firma girmiş oldu.

''İSO'NUN ÇALIŞMASI BİLGİ SAHİBİ OLMAMIZI SAĞLIYOR''

İstanbul Sanayi Odası’nın (İSO) araştırmasını değerlendiren ÇOSB Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp Sözdinler, ‘’İstanbul Sanayi Odası’nın bu çalışması hem Türkiye ekonomisi, hem de ekonomiye yön veren şirketler hakkında ayrıntılı ve derinlemesine bilgi sahibi olmamızı sağlıyor. İSO’nun En Büyük 500-2017 ve En Büyük İkinci 500-2017 çalışmalarında, yani Türkiye’nin en büyük 1000 firması içinde ÇOSB’den 36 firmanın yer bulması bizim için çok önemli bir gösterge. Aynı zamanda Türkiye  ihracatçılar Meclisi’nin ‘En Büyük 1000 İhracatçı- 2017’ listesine ÇOSB’den 28 şirketin girdiğini de hatırlatmalıyım. Türkiye genelini kapsayan bu çalışmalarda daha çok katılımcımızın yer alması için var gücümüzle çalışıyoruz.’’ dedi.

‘’ENDÜSTRİ 4.0 LABARATUMUZU HİZMETE SOKACAĞIZ’’

Yakın zamanda endüstri 4.0 laboratuarını devreye sokacaklarını dile getiren Sözdinler, ‘’Yatırımlarımızı katılımcılarımızın daha verimli, katma değeri yüksek ve karlı üretim yapmaları noktasında yoğunlaştırmış bulunuyoruz. Bu kapsamda yakında Endüstri 4.0 laboratuarımızı hizmete sokacağız. ÇOSB birçok konuda olduğu gibi yeni üretim devrimi Endüstri 4.0’ın Türkiye’de öncüsü olacaktır. Endüstri 3.0 laboratuarımız çalışıyor. Sanayici gelecek endüstri 4.0 laboratuarımızı inceleyecek. İşletmesine nasıl uygulayabilecek görecek. Bu laboratuar Almanya’da 17 üniversitede var, ama bizde hiç üniversitede böylesi yok’’ ifadelerini kullandı.

‘’MESLEK LİSESİ MEZUNLARINA MUAFİYET GETİRİLSİN’’

Kalifiye ara eleman açısından meslek lisesi açmalarına karşın sorunu çözemediklerini belirten ÇOSB Yönetim Kurulu Başkanı Sözdinler şunları söyledi: “Meslek lisesi mezunlarının yüzde 85’i üniversiteye gidiyor. Meslek lisesi mezunlarına askerlikten muafiyet getirilsin. Meslek lisesi mezunları, sanayinin ara eleman sorununu çözmek istiyorsak ya üniversite mezunlarıyla bir tutup kısa dönem askerlik yapsınlar ya da ya da tatil zamanları çalıştıkları yerde 3 aylık bir temel eğitime tabi tutulsunlar. Bu çocuklarımızı sanayiye kazandırmak, ara eleman sorununu çözmek amacıyla ÇOSB yönetimi olarak meslek yüksekokulu kurmaya karar verdik. Devlet çalışan meslek lisesi mezununa ücret desteği versin, sanayiciler de ücreti biraz yüksek tutsun. Burslu okuyan meslek lisesi mezunlarına en az bir yıl çalışma zorunluluğu getirilsin ki işletmeyi tanısın, para kazanmaya alışsın.”