Kapaklı Gazetesi - Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası ve Trakya Kalkınma Ajansı iş birliğinde düzenlenen Çerkezköy Endüstriyel Fuarı, görkemli bir açılışla ziyaretçilere kapılarını açtı.

Bu yıl üçüncüsü gerçekleştirilen Çerkezköy Endüstriyel Fuarı, ziyaretçilere kapılarını açtı. 94 firmanın standının bulunduğu fuara ilgi yoğun oldu. Çerkezköy Halk Eğitim Merkezi Mehteran Takımı’nın gösterileri eşliğinde düzenlenen açılış törenine Tekirdağ Valisi Aziz Yıldırım, Tekirdağ Milletvekilleri Çiğdem Koncagül ve Mustafa Yel, Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, Tekirdağ Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Cengiz Günay, Trakya Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mahmut Şahin, Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay, Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Süleyman Kozuva, Siyasi Parti Temsilcileri, Sivil Toplum Kuruluşu Başkanları ve iş dünyasının önde gelen isimleri katılım gösterdi.

‘’BU HİKAYE ELİNİ TAŞIN ALTINA KOYANLARIN BAŞARI HİKAYESİ’’

Fuarın açılış konuşmasını gerçekleştiren Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Süleyman Kozuva, ‘’Bugün çok heyecanlıyız, çok gururluyuz. 2017 yılında yazdığımız KOSGEB projemizden doğan Endüstriyel Fuarımız, bugün 3 kat büyüyerek kapılarını açıyor. Üyelerimize yeni pazarlar oluşturmak ve bunun yanında bölgesel iş birliğini artırmak amacıyla çıktığımız bu yolda bugün geldiğimiz nokta gurur verici. Bu hikâye, Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası’nın, Trakya Kalkınma Ajansı’nın, Üyelerimizin ve personelimizin, bizlere desteğini esirgemeyen kurumlarımızın. Kısacası bölgemiz için, elini taşın altına koyan herkesin başarı hikâyesi. Herkese gönülden teşekkürlerimi sunuyorum’’ dedi.

“BİZ BİRLİKTE GÜÇLÜYÜZ”

Sanayinin önemine değinen Kozuva; “Ülkemizin dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasına girmesi üretimle, ihracatla, istihdamla, iş dünyasıyla yani bizlerle mümkün. Biz başarırsak, bölgemiz kazanacak, Türkiye kazanacak! Bugün burada olan herkeste o inancı ve mücadele ruhunu görüyor. “Biz birlikte güçlüyüz, birlikte Türkiye’yiz” diyorum. Fuarımızda yer alan firmalarımız nezdinde. Alın teri döken, emek veren, geleceğimizi ilmek ilmek işleyen çalışanlarımıza, hep daha iyiyi hedefleyen yöneticilerimize, esnafımıza, sanayicimize, bugün burada aramızda olan herkese can-ı gönülden teşekkür ediyorum. Çerkezköy Endüstriyel Fuarımız hayırlı olsun” diye konuştu.

‘’BÜYÜK FİRMALAR İLE KOBİLERİMİZİ BİR ARAYA GETİRDİK’’

Açılışta bir konuşma gerçekleştiren Trakya Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mahmut Şahin ise, fuarın bölgedeki firmaların birbiri ile alışverişi noktasında faydalı olduğunu belirterek; ‘’Çerkezköy’de, Çorlu’da, Kapaklı’da büyük firmaların var olduğunu ve bu firmaların uluslararası entegrasyonda Avrupa’dan ya da değişik yerlerden mal aldığını görüyorduk. Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odamız ile beraber bundan 3 yıl önce başlatmış olduğumuz bu fuar projesinde amacımız; bu firmaların bölgemizdeki kobilerimizin de bu yedek parçaları tedarik edebileceğini göstermekti. Dedik ki bu büyük firmalar ile küçük kobileri bir araya getirelim, büyük firmalarımız uzak yerlere gitmesinler dibindeki komşusundan malzeme tedarik etsinler. Hem daha uygun maliyetle malzeme tedarik imkanı olsun, hem de kobilerimiz büyüsün istedik. Böylece her iki taraf da kazan – kazan sistemi ile kazanmış olacak, Tekirdağ’ımız da kazanacak. Tabi ki Türkiye’nin her yanı bizim ama biz Trakya’daki firmalarımızın birbiri ile ticaret yapmasına daha büyük özen gösteriyoruz’’ İfadelerini kullandı.

“TEKİRDAĞ’IN VE TÜRKİYE’NİN SANAYİ YÜZÜ ÇERKEZKÖY”

Trakya Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mahmut Şahin’in ardından kürsüye gelen Belediye Başkanı Vahap Akay, kısa bir selamlama konuşmasının ardından “Türkiye’nin ve Tekirdağ’ın sanayi yüzü Çerkezköy. Nüfusu yıllık yüzde 8.5-9 oranında artan ve sanayisi ile, organize sanayi bölgeleri ile bölgenin dinamik ilçesi Çerkezköy” dedi.

“FUARI ÇOK ÖNEMSİYORUM”

Çerkezköy’ün bölgeye kattığı bu dinamizm ile Çerkezköy Belediyesi tarafından tahsis edilen böylesine güzel bir alanda böylesine güzel bir organizasyonda bir arada olmaktan mutluluk duyduğunu kaydeden Akay, 3 yıl evvel 29 Ekim Spor Kompleksi’nde dar bir alanda başlayan, geçen yıl bu alanın beşte bir alanında devam eden fakat bu yıl hakkı ile temsil edilen bu fuarı Çerkezköy’de gerçekleştiren Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası’na, Trakya Kalkınma Ajansı’na, fuara katkı sağlayan tüm kurum ve kuruluşlara teşekkürlerini ve şükranlarını sundu. Çerkezköy’ün bugün böylesine güzel bir fuarı gerçekleştirebileceğini hem bölgeye, hem ülkeye gösterebildiğini belirten Akay, “Bu fuarın Çerkezköy’ün büyümesine, ilerlemesine, katma değerine katkı sağlayabilmesi açısından çok önemli bulduğumu ifade etmek istiyorum” dedi.

“KATMA DEĞER SAĞLAYAN SANAYİ KURULUŞLARINA İHTİYAÇ VAR”

Bugün Çerkezköy içerisinde bulundurduğu 3 sanayi bölgesi ile özellikle tüm sanayi bölgelerine örnek olabilecek Çerkezköy Organize Sanayi Bölge Müdürlüğü ile beraber bölgeye katma değer sağlayan firmalara ihtiyacı olduğunu kaydeden Başkan Akay, Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi’nin 10 yıldır bölgeye katma değer sağlayan, Çerkezköy sınırlarında çevreye zarar vermeyen Türkiye’nin önemli sanayi kuruluşlarına ev sahipliği yapma gayreti içerisinde olduğunu ifade etti.

“ÇERKEZKÖY VE TEKİRDAĞ’IN SANAYİ VİZYONUNA VURGU YAPTI”

Çerkezköy’ün bugün Türkiye’nin önemli markalarına ev sahipliği yapan ve her geçen gün kalitesini arttıran bir anlayış ile gelecek sanayi vizyonuna yol alması gerektiğine dikkat çeken Belediye Başkanı Vahap Akay, buna herkesin katkı sağlaması ifade ederek, “Buna hem Çerkezköy’ün, hem Tekirdağ’ın şiddet ile ihtiyacı var. Tekirdağ’ın 5216 sayılı yasa ile yönetilen bir Büyükşehir Belediyesi oldu. Üretimi, iş gücünü bölgeden kullanan, bölgenin yer üstü ve yer altı kaynaklarını kullanan, buranın emeği ve buranın iş gücü ile Türkiye’ye katma değer sağlayan gurur duyduğumuz sanayi kuruluşlarının vergi dairelerini Çerkezköy ve Tekirdağ’a taşımalarını, ya da yasal bir düzenleme yapılıp, üretimi burada olup başka illere ödenen vergilerden Tekirdağ’ın hakkının verilmesi gerekiyor. Yani bu topraklarda kazanılan katma değerin tekrar bu topraklara geri kazandırılması, bu toprakların çocuklarına, geleceğine katkı sağlaması için biran evvel yasal bir düzenlemeye ihtiyaç vardır. Bu yasal düzenleme yapılmadığı takdirde Çerkezköy ve Tekirdağ’a yüz milyonlarca liralık yatırımın yapılamamasına sebebiyet vermektedir. Bu konuda Sayın Valimizin, Sayan Milletvekillerimizin ve Sayın TBMM Başkanımızın hassasiyet göstereceğini düşünüyorum. Ben bir kere daha böylesine güzel bir fuarı düzenleyen ÇTSO’ya, kıymetli Başkanı Süleyman Kozuva’ya ve Yönetimine, Trakya Kalkınma Ajansı’na, katılımcılara teşekkür ediyorum. Sevgiyle, saygıyla hepinizi selamlıyorum” dedi.

“BU BAŞARIYI BİZE PETROL VE DOĞALGAZ TAŞIMADI”

“Bu birliktelik sayesinde Çerkezköy’ün düzenlediği fuar etkin bir hale gelmiştir” diyen Tekirdağ Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı ve TOBB Delegesi Cengiz Günay da; “Emeği geçenlere teşekkür ediyorum. Sayın Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası başkanımıza da emekleri için teşekkür ediyorum. Çerkezköy aynı zamanda ülkemizin ve bölgemizin önemli sanayi bölgesidir. Ülkemizde nitelikli üretim yapan bir sanayi üs bölgesidir. Çerkezköy’ümüzün başarılarıyla gurur duyuyoruz. Ülkemiz dünyanın 17. Avrupa’nın ise 6. büyük ekonomisi arasındadır. Bu başarıyı bize petrol veya doğalgaz taşımadı. Girişimcilik ruhumuz bize bu başarıyı getirdi. Ne kadar ürettiysek, o kadar zenginleştik. Üretmeye ve gelişmeye devam edeceğiz. Binbir türlü sıkıntı yaşarken devletimizden tek isteğimiz yanımızda olduğunu göstermeli. Bu günkü tabloya baktığımızda devlet yanımızda. Dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasında yer almak istiyorsak, üretimden başka bir şansımız yok. Bu topraklarda otomobilden beyaz eşyaya onbinlerce farklı çeşit ürün üretiyoruz. Bugün geldiğimiz noktada Türkiye, dünya coğrafyası içerisinde Çin ve İtalya arasında en büyük sanayi ülkesi arasında yer aldı. Zor günlerden geçiyoruz. Sanayi ve üretim kapasitemizi arttırmamız gerekiyor” ifadelerine yer verdi.

“TEKİRDAĞ’IN ÇOK DAHA GÜÇLÜ OLMASI LAZIM”

Wolksvagen Fabrikası’nın Tekirdağ’a getirilmesi için çaba göstereceklerini belirten Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak da; “Az evvel sayın belediye başkanımızın da dile getirdiği gibi Tekirdağ, Türkiye’de kendini çok daha iyi hissettirmeye başlayan bir büyükşehir olma durumunda. Bu konuma gelmemizde çok değerli milletvekillerimizin de emeği var. Sayın meclis başkanımızın Tekirdağ Milletvekili olması, CHP Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak beyin Tekirdağ Milletvekili olması bizim çok büyük şansımız. Bu güç ne İstanbul’da ne Ankara’da ne de İzmir’de var. Şimdi biz bir çalışma yapıyoruz. Ekim meclisinin açılmasıyla birlikte Ticaret Odası Başkanımızı da yanımıza alarak, Tekirdağ Valimize, ana muhalefet başkanımıza ve Sayın cumhurbaşkanımıza gitmeyi düşünüyoruz. Biliyorsunuz Wolksvagen Türkiye’ye fabrika açmayı düşünüyor. Bunun için Manisa ve Tekirdağ’ın adı geçiyor. Manisa biraz daha önde ama sayın valimizi yanımıza alarak elimizden geleni yapacağız. Bunun dışında Tekirdağ’ın ana vizyonlarını saydığınız zaman hepsi birbirinden güçlü. Sanayi vizyonu, Tarım vizyonu, Turizm vizyonu Tekirdağ Marmara Bölgesi’nde sanayi gelişiminde dördüncü sırada, Türkiye’de 11.sırada. Yani Tekirdağ geliri giderinden fazla olan 11 ilden bir tanesi. Böyle bir ilde yaklaşık olarak bin 500 tane sanayi kuruluşu var. Şimdi sayın başkanımız söylediler, Tekirdağ’ın çok daha güçlü olması lazım. Tekirdağ’da faaliyet gösteren sanayi kuruluşlarının vergilerinin Tekirdağ’a getirilmesini talep ediyoruz. Aynı talebimizi Cumhurbaşkanımıza da ilettik. Hep birlikte olacağız, Tekirdağ’ı hep birlikte kalkındıracağız” diyerek konuşmasını tamamladı.

“HEM SANAYİMİZİ GELİŞTİRECEĞİZ HEM DE ÇEVREMİZİ KİRLETMEYECEĞİZ”

“Yatırımlarımız gerçekten sadece Trakya’da değil Türkiye’nin her yerinde, sınırlarımızın dışında da devam ediyor” diyen AK Parti Tekirdağ Milletvekili Mustafa Yel de; “Türkiye güçlenmeye devam ediyor. Türkiye’nin en önemli yapı taşlarından bir tanesi de kuşkusuz sanayi. 2002’den önceki dönemle karşılaştırdığımızda çok önemli projeler gerçekleştirdiğimizi düşünüyoruz. Bunun yeterli olmadığını düşünüyoruz. Tabi ki şehirlerimizin altyapılarının da geliştirilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımızın önderliğinde 2013 yılında 6360 sayılı Büyükşehir Belediye Kanunu ile beraber Tekirdağ’ımız da bu kapsama alındı. 2013 yılına kadar malumunuz Tekirdağ’da 33 tane belediye ve 1 özel idare vardı. Bunlara İller Bankası’ndan gelen toplam miktar 187 milyon liraydı. Büyükşehir olunmasıyla birlikte bu para 1 buçuk trilyona ulaştı. İlçe belediyelerimizle birlikte bu rakam 2 buçuk trilyonu buluyor. Yani bize helva yapmak kaldı. Ben yine Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan ve hükümet yetkililerine teşekkür ediyorum. Daha önce hayal diyebileceğimiz birçok hizmet Tekirdağ’a geldi. Artık Tekirdağ’da çok daha iyi bir üniversitemiz var. Yollarımız double yol oldu. Hızlı tren inşaatımız başladı. 1970’li yıllarda plansız sanayileşme ile birlikte Trakya’mızın suları kirletilmeye başladı. Ama bu böyle gitmeyecek dedik ve çağın en büyük çevre projesini başlattık. İnşallah Ergene Havzası’nı tamamladığımızda içerisinde 22 çeşit balığın bulunacağı, tertemiz akan bir nehir haline gelecek. Hem sanayimizi geliştireceğiz hem de çevremizi kirletmeyeceğiz. Bu anlamda da bakanlıklarımızın organizasyonlarında sayın valimizin iş birliğinde kurulan Ergene Eylem Projesi’nde de Tekirdağ’ımız örnek bir il olarak yer alacak. Bugün mal satan ve mal alanları buluşturan, işleri kolaylaştıran, bölgemiz sanayicilerinin ve iş adamlarının rahatlayacağı bir fuar olmasını diliyorum, emeği geçenlere teşekkür ediyorum” dedi.

‘’ÜLKEMİZİN REFAH DÜZEYİNİ YÜKSELTMELİYİZ’’

Tekirdağ Valisi Aziz Yıldırım da açılışta bir konuşma gerçekleştirdi. Bu tür fuarların ülke içi ticareti arttırdığına ve dolaylı yoldan ülke ekonomisine büyük katkıda bulunduğuna dikkat çeken Vali Yıldırım, ‘’Ülkeler gelişmişliklerini, refah düzeylerini; doğal kaynakları ile, sanayi ve tarımsal üretimleri ile ve de bunları geliştirecek nitelikli insan gücü ile sağlar. Bazı ülkeler ekonomik açıklarını doğalgaz ve petrol rezervleri ile bütçe açıklarını kapatıp refaha ulaşırlar. Ülkemiz bolca doğalgaz ve petrol rezervlerine sahip değildir. Bu nedenle nitelikli insan yetiştirmeli ve ülkemizin refah düzeyini yükseltmeliyiz.’’ Şeklinde konuştu.

STANDLARI GEZDİLER

Konuşmacıların ardından Çerkezköy Halk Eğitim Merkezi Halk Oyunları ekibi bir gösteri sergiledi. Sonrasında protokol mensupları tarafından fuarın kurdelesi kesilerek açıldı. Katılımcılar daha sonra standları gezerek, firma temsilcilerinden bilgi aldı. Katılımcılara ayrıca Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Süleyman Kozuva tarafından plaket takdim edildi.