Kapaklı Gazetesi - Hayırsever Tuncay Salar tarafından yaptırılan Küçükyayla İlkokulu Nafiye – İlhami Salar Kültür Evi, düzenlenen törenle Küçükyaylalıların hizmetine açıldı.

Vize’nin Küçükyayla Köyü’nde düzenlenen açılış törenine Kırklareli Valisi Osman Bilgin, Vize Kaymakamı Elif Canan Sungur, Vize Belediye Başkanı Ercan Özalp, Hayırsever Tuncay Salar ve ailesi, il belediye meclis üyeleri, Küçükyaylalılar Derneği Başkanı Selami Tetik, İYİ Parti Kapaklı İlçe Başkanı Yusuf Çetin, Küçükyayla Köy Muhtarı Mehmet Mergen Kapaklı siyasetinin tanınan isimlerinden Akın Yılmaz ve davetliler katıldı.

‘’OKUL, HAYATIMIZDA ÖNEMLİ BİR YER TUTMAKTADIR’’

Saygı duruşu ve akabinde İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan törenin sunumunu Küçükyaylalılar Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Selami Tetik gerçekleştirdi. Törenin açılış konuşmasını ise hayırsever Tuncay Salar yaptı. Köyün tek eğitim kurumu olan okula, yeni bir eğitim alanı tesis etmekten mutlu olduğunu belirten Salar, “Okul, hayatımızın her döneminde önemli bir yer tutmaktadır. Okul sadece bireyin hayat standardını yükseltmek, iyi bir meslek sahibi yapacak bilge ve beceri vermekle kalmaz. Aynı zamanda toplumların, insan ilişkilerinin nasıl olacağını, hizmet ettiği toplumun maddi ve manevi değerlerini de öğrencilere aktarır ve davranış haline getirir. Bu bazen pozitif bilimlerde yetkinliğin oluşumunda bazen ressamın fırçayı kullanma yetisinde bazen de bir dokuma tezgahındaki ustalıkta kendisini gösterir” dedi.

‘’YÜREKTEN KUTLUYORUM’’

Eğitimin niteliğini belirleyen en önemli etkenlerden birinin de fiziki şartlar olduğunu sözlerine ekleyen Salar, “Bunu bilerek ve bundan ilham alarak kıymetli anne ve babamın adını yaşatacağım bu okulumuzda memleketimizin temel ihtiyacının insana yapılan yatırımın ülkenin geleceğine yapılan yatırım olduğuna inanıyorum. Hayata geçirdiğimiz bu kültür evimizin de kadınlarımızın üstleneceği bu sorumluluğu şimdiden yürekten kutluyorum. Güzele varmak başarılı olmak toplumda varlığını ifade etmek için engelleri aşacağımıza inanıyorum. Bugün takvimler 29 Ağustos’u gösteriyor. Bu kutsal toprakları bizlere vatan kılmak için binlerce yıl cepheden cepheye koşarak can veren başta Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere tüm şehitlerimizi şükranla yad ediyor, Allah’tan rahmet diliyorum. Şahsım ve kurumum adına atlarımızın bıraktığı zengin mirası çağın gerekleri doğrultusunda koruyabilmemiz için çabalayacağımıza sizin huzurunuzda söz veriyorum" dedi.

‘’KÖYLER BÜYÜK GÖÇ YAŞADI’’

Programın bir diğer konuşmacısı Küçükyayla Köy Muhtarı Mehmet Mergen oldu. Mergen, “Dolayısıyla nüfusumuzda azalma oldu. Köyümüzde öğrenci kalmadı ve taşımalı sisteme geçildi. Fakat bir süre sonra yine köylerimize dönüşler başladı. Dolayısıyla bu ilkokulumuz atıl duruma düştü” dedi. Kültür evinin yapılma süreci ile ilgili bilgi veren Muhtar Mergen, kültür evinde halı dokuma öğrencisi yetiştirileceğini, aynı zamanda ilkokul öğrencisi çıkarsa sınıfın yeniden açılacağını kaydetti. Köy yolunun bozuk olduğunu da dile getiren Muhtar Mergen, Kırklareli Valisi Osman Bilgin’de yolu yapması için istekte bulundu.

“KÖYLERE DÖNÜŞ BAŞLADI”

Törende son olarak Kırklareli Valisi Osman Bilgin konuştu. Vali Bilgin, “Bugün özellikle Türkiye’mizin her bölgesinde köylerimiz şehirlerin bazı imkanlarının daha iyi olması nedeniyle maalesef boşaldı. Ve özellikle köylerimizde sosyal yaşam adına okullarımız, diğer kamu hizmet birimleri maalesef nüfusun azlığı nedeniyle atıl durumda kaldı. Ancak özellikle bu korona süreci ile birlikte ki hepimiz şu anda maske takıyoruz, bu süreçle beraber aslında son dönemin Türkiye’nin gelişmesine de bağlı olarak köylere bir dönüş furyası başladı. Ama özellikle koronavirüs süreci ile birlikte ben bu furyanın çok daha hızlı olacağını ve inanın Küçükyayla köyümüzde belki ev yapmak isteyen, arazi satın almak isteyen insanların dahi bir 5 yıl sonra burada en küçük bir toprak parçasını bulamayacaklar. Çünkü hakikaten bulunduğumuz coğrafya, bulunduğumuz topraklar öyle sıradan alelade topraklar değil. Buralar çok önemli topraklar. Ama bu toprakları toprak yapan insanlar. Çok değerli iş adamımız gibi. Hakikaten her şeyi bulabilirsiniz. Paranız olabilir, zengin olabilirsiniz, bürokrat olabilirsiniz, ama değer katmak, hayırsever olmak çok farklı bir şey. Yani toplumla kazandıklarınızı paylaşmak, toplumla birlik olmak, onları yönlendirebilmek, onlara destek olabilmek çok farklı bir şey. Hakikaten ben öncelikle annemizi de ayrı ayrı tebrik ediyorum. İyi ki böyle bir evladınız var, iyi ki böyle bir evlat yetiştirdiniz. En büyük hayır en büyük değer bu. Ve bizler de ilin valisi olarak bu çalışmalara asla duyarsız kalmamamız gerekiyor” ifadelerini kullandı.

‘’400 YIL YAŞAYACAK BİR KÖY ÇEŞMESİ YAPACAĞIZ’’

Küçükyayla köyünde yapılacak olan çalışmalarla ilgili bilgi veren Vali Bilgin, “Okulun bahçesi mıcırla kaplı burayı en kısa zamanda parke kaplayacağız. Ayrıca köyümüze bir çocuk oyun parkı yapacağız. Köyümüze yine vatandaşlarımız bu kadar duyarlı iken bizlerin duyarsız kalması mümkün değil. Belki 400-500 yıl yaşayacak bir köy çeşmesi yapacağız inşallah” sözlerini kaydetti.

‘’İYİ Kİ KÜÇÜKYAYLALI HEMŞEHRİLERİMİZ VAR’’

Küçükyayla Muhtarı Mehmet Mergen’in yol talebine de kayıtsız kalmayan Vali Bilgin, “Yolunuzu da haziran ayına kadar kesinlikle ve net bir şekilde söz veriyorum sizlere. Beton yol ya da BSK dediğimiz yoldan yapıp inşallah yolu da sizin hizmetlerinize sunacağız. İyi ki Küçükyaylalı hemşehrilerimiz var. İyi ki sizler varsınız Kırklareli ilimizin insanları hakikaten çok kaliteli bir insan yapımız var. Ama bu bölgenin insanın bulunduğu yere çok dönmeyen veya bu konuda hizmet konusunda bulunduğu yerden ayrıldığında çok geri bağlantı kurmayan ve o bulunduğu yerdeki insanlara hizmet sunumunda bu manada biraz ihmali olan bölgemiz. Özellikle bu çok değerli iş adamımızın bu yapmış olduğu ve değerli muhtarımızla beraber katkı verdiği bu hizmetten dolayı ben de açık ve net söylüyorum en üst düzeyde girişimde bulunarak bu hizmetleri size sunacağım. Bunlar zaten sizin hakkınız. Gençlerimizin gelmesi ile birlikte inşallah buradaki okulu açarız. Ve halkımız burada güzel hizmetler sunar” ifadelerine yer verdi.

“BİZLERİ BİZ YAPAN KADINLARIMIZ”

Kadınlara ithafen de konuşan Vali Bilgin, “Bizleri biz yapan, aileyi toparlayan, devletleri toparlayan, dünyada aslında her güzel işin altında parmağı olan kadınlarımız. Bizler erkek olarak dağıtıcıyız, kadınlarımız ise toplayıcı. Bunu hem okullarda, yarışmalarda, aktivitelerde ve bir eserin ortaya çıkarılmasında her zaman kadınlarımızın önde olduğunu görüyoruz. Ben de bu manada başta eşim ve rahmetli annem olmak üzere bütün kadınların önünde saygı ile eğiliyorum, hepsine şükranlarımı sunuyorum” dedi.

Açılış konuşmalarının ardından plaket takdimi yapıldı. Kurban kesimi ve duanın okunmasının ardından protokol üyeleri kültür evini gezdi. Açılış töreni akşam saat 20.30’da Serkan Çağrı ve Elif Buse Doğan konseri ile son buldu.