Tekirdağ genelinde yaşanan su kesintileri, bazı mahallelerde musluklardan çamur gibi akan sular ve halk sağlığını tehdit eden hijyen sorunları kentte büyük tepki topladı. Vatandaşlar, özellikle yaz sıcaklarında susuz kalmanın yaşam kalitesini düşürdüğünü ve temel ihtiyaçlarını dahi karşılayamadıklarını belirtiyor.
Ancak krizin merkezinde yalnızca teknik değil, siyasi bir tartışma da var. Su sorununu kimin çözeceği bir yana, kimin sebep olduğu konusunda da sert tartışmalar yaşanıyor.
AK PARTİ'DEN CHP'YE SUÇLAMA
AK Partili ilçe belediyeleri ve bazı milletvekilleri, yaşanan kesintiler ve alt yapı yetersizliği konusunda doğrudan CHP'li Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi’ni hedef gösteriyor. Büyükşehir'in su ve kanalizasyon hizmetlerinden sorumlu olan TESKİ'nin gereken yatırımları yapmadığı, kaynakları verimli kullanamadığı ve kriz yönetimini başaramadığı öne sürülüyor.
CHP'DEN HÜKÜMETE ELEŞTİRİ
CHP'li büyükşehir yönetimi ise su sorunlarının temelinde yıllardır yapılmayan devlet yatırımlarının yattığını savunuyor. Tekirdağ’ın Türkiye genelinde sanayi ve üretim kapasitesiyle ekonomiye önemli katkılar sunduğunu, vergi sıralamasında ilk 10’a giren bir il olduğunu belirten CHP’li isimler, buna karşın merkezi hükümetten yeterli altyapı ve baraj yatırımlarını alamadıklarını dile getiriyor.
SU SORUNU ORTAK AKILLA ÇÖZÜLÜR
Uzmanlara göre ise sorun, yalnızca bir belediyenin ya da partinin değil, uzun yıllardır biriken altyapı eksikliklerinin, kuraklık gerçeğinin ve artan nüfus baskısının bir sonucu. Tekirdağ gibi hızla büyüyen ve sanayisiyle yük taşıyan bir şehirde, su arzının hem yerel hem merkezi düzeyde güçlü bir planlamayla ele alınması gerektiği ifade ediliyor.
VATANDAŞ NE DİYOR?
Kumbağ, Süleymanpaşa, Çorlu ve Kapaklı başta olmak üzere birçok ilçede yaşayan vatandaşlar ise bu siyasi tartışmalardan yorulmuş durumda. “Kimin suçu olduğu önemli değil, çözüm istiyoruz” diyen halk, musluktan su akmadıkça yapılan açıklamaların anlamını yitirdiğini söylüyor.