“Su Varsa Hayat Var - Geleceğin İçin Suyuna Sahip Çık” temasıyla düzenlenen çalıştay, yerel yönetimler, akademisyenler, kamu kurumları ve çevre uzmanlarını bir araya getirerek bölgenin su sorunlarına çözüm önerileri sunmayı amaçladı. Programda konuşan Başkan Yüceer, “Boşa akan her damla geleceğimizden kayıptır” dedi.

Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi ve bağlı kuruluşu TESKİ, “Trakya Su Çalıştayı” düzenledi. Tekirdağ’da sürdürülebilir bir çevre hedefi doğrultusunda gerçekleştirilen geniş kapsamlı çalıştayda, iklim değişikliğinin su kaynaklarına etkileri, Tekirdağ’ın tarımsal sulamadaki sorunları, atık su geri kazanımının geliştirilmesi ve su kaynaklarının verimli kullanımının sağlanmasına yönelik çalışmalar masaya yatırıldı. Çalıştay, yalnızca su kıtlığı ve verimliliği konularını değil, altyapı iyileştirme çalışmaları ve uzun vadeli su yönetimi stratejilerini de kapsıyor.

TESKİ Genel Müdürlüğü’nün ev sahipliğinde düzenlenen çalıştayın açılış konuşmalarını Tekirdağ Valisi Recep Soytürk, Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Candan Yüceer ve TESKİ Genel Müdürü Mehmet Ali Şişmanlar gerçekleştirdi.

ALTYAPI HİZMETLERİNE OLAN TALEP HER GEÇEN GÜN ARTIRIYOR"

Toplantıda ilk sözü alan TESKİ Genel Müdürü Mehmet Ali Şişmanlar, nüfus artışı ve göçten dolayı su ve altyapı hizmetlerine olan talebin her geçen gün arttığına dikkat çekerek şöyle konuştu:

''Bu çalıştay, bölgemizin su yönetiminde karşılaştığımız zorluklara çözüm üretmek adına çok önemli bir adım olacaktır. 2014 yılında büyükşehir olan Tekirdağ’ımızın nüfusu 906 bin iken bugün 1 milyon 200 bine yaklaştı. Bu nüfus artışı ve göç hareketleri, su ve altyapı hizmetlerine olan talebi her geçen gün artırıyor. TESKİ olarak 6 bin 300 kilometrekarelik büyük bir alanda 11 ilçe, 373 mahallede kesintisiz sağlıklı içme suyu sağlamak için çalışmaya devam ediyoruz. Tekirdağ'ın içme suyu ihtiyacının yüzde 88’i yer altı suyundan sağlanmaktadır. Ancak bu kaynaklar artan talebi karşılamakta yetersiz kalıyor ve sürdürülebilirliği tehdit ediyor. Bu nedenle yüzeysel su kaynaklarına geçiş kurumumuzun en öncelikli konularından biridir. Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğümüz tarafından bölgemizde çalışmaları devam eden barajların ve planlanan barajların tamamlanmasıyla bölgemize kesintisiz su sağlayabileceğiz. Bu barajların tamamlandığında yer altı su kaynaklarına bağımlılığımız azalacak, su temininin sürdürülebilirliği sağlanacaktır. Bu projelerin tamamlanması için ilgili kuruluşlarla yoğun bir işbirliği içinde çalışmaktayız. TESKİ'nin öncelikli olarak önem verdiği konu, su, kayıp ve kaçaklarını önlemektir. 2023 yılında yüzde 33 civarında olan kayıp kaçak oranımızı en kısa sürede gelişmiş ülkelerde olduğu gibi yüzde 20'nin altına indirmek için çalışıyoruz. Bu konuda altyapımızı yeniliyoruz. Kaynaklarımızı daha etkin ve verimli bir şekilde kullanmak için çalışıyoruz.''

 “SU YÖNETİMİ YEREL DEĞİL, BÖLGESEL VE ULUSAL BİR SORUN”

Su yönetimi konusunun ulusal ölçekte çok ciddi bir sorun olduğuna dikkat çeken Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Candan Yüceer, “Bugün burada birçok kurum, kuruluş, belediye ve bilim insanının bir araya gelmesi, su yönetiminin yerel değil, bölgesel ve ulusal bir sorun olduğunun en açık göstergesi. Biz de çok değerli akademisyenlerimiz ve bürokratlarımızla bir aradayız; yaşam kaynağımız olan suyun korunması ve sürdürülebilir bir şekilde yönetimi üzerine konuşuyoruz” dedi.

“BOŞA AKAN HER DAMLA, GELECEĞİMİZDEN KAYIPTIR”

Trakya’nın ciddi bir su kıtlığı içinde olduğunu ve bu durum için güçlü adımlar atılması gerektiğini belirten Başkan Yüceer, “Türkiye, su stresi altındaki 17 ülkeden biri. Su kaynaklarımız sınırlı ve hızla tükeniyor; suyumuzun sadece %1’i kullanılabilir tatlı sudan oluşuyor. Türkiye’nin kişi başı yıllık su miktarı 1.400-1.500 metreküp civarında. Trakya’da ise bu miktar yalnızca 150-200 metreküpte. Bu durum, Trakya’nın ciddi bir su kıtlığı içinde olduğunu gösteriyor. Ayrıca bölgemizde tarım ve sanayinin güçlü olması bir yandan gurur verici, ancak yer altı sularının aşırı tüketimi ve kirlilik gibi sorunlarla bizleri zorlu bir sürece de sürüklüyor. Bu çalıştayla su kaynaklarımızın korunması ve sürdürülebilir şekilde yönetilmesi için çözüm önerileri geliştirmeyi amaçlıyoruz. Suyun her damlası milli servetimizdir; boşa akan her damla, geleceğimizden kayıptır. Tüm hemşehrilerimizi, bu sorumluluk bilinciyle su kullanımında tasarruflu olmaya davet ediyorum. “Su Varsa Hayat Var - Geleceğimiz İçin Suyuna Sahip Çık” sloganlarıyla gerçekleştirdiğimiz çalıştayın, bölgemizin ve ülkemizin su kaynakları yönetimine kalıcı ve değerli katkılar sunacağına inanıyorum. Katkıda bulunan tüm kurum ve kuruluşlara, değerli akademisyenlere ve bugün bizlere yol gösterecek herkese teşekkürlerimi sunuyorum” şeklinde konuştu.

 “BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ VE TESKİ İLE İŞBİRLİĞİ İÇERİSİNDE ÇALIŞIYORUZ”

Tekirdağ Valisi Recep Soytürk ise Tekirdağ’ın en önemli sorununun su sorunu olduğuna vurgu yaparak, “Tekirdağ’da yaklaşık bir yıldır görev yapıyorum ve en önemli sorunun su olduğunu tespit ettik. Su sorunu; içme, sulama ve sanayi için kritik bir konu. Bu, sadece Tekirdağ’ın değil, Trakya, Türkiye ve dünyanın sorunu. Nüfus artışı ve kuraklık gibi etkenler nedeniyle bu ihtiyaç her geçen yıl daha da artıyor. Baraj projeleri, Meriç Nehri’nden su getirilmesi ve arıtılmış suların yeniden kullanılması gibi çözümler üzerinde çalışıyoruz. Büyükşehir Belediyesi ve Su Yönetimi Genel Müdürlüğü ile işbirliği yaparak, bu sorunu aşmak için yoğun çaba harcıyoruz. Çalıştayın hayırlı olmasını diliyorum” dedi.

SU KAYNAKLARI YÖNETİMİ KONUSUNDA KAPSAMLI SUNUMLAR YAPILDI

Çalıştayın ilk oturumunda “Su Kaynakları Yönetimi” başlığı altında, bölgenin mevcut su durumu, su kaynaklarının korunması ve su geri kazanım uygulamaları üzerine kapsamlı sunumlar yapıldı. TESKİ Emlak ve İstimlak Dairesi Başkanı Erhan Koç, Tekirdağ’ın su kaynaklarının mevcut durumu hakkında önemli bilgiler paylaştı Daire Başkanı Koç, içme suyu ve atık su dahil 53,47 TL’ye mal ettikleri suyu, vatandaşa 30,13 TL’ye sunduklarını, yani maliyetinin yüzde 43,65 altında bir fiyatla sağladıklarını belirtti.

İSKİ Genel Müdürü Doç. Dr. Şafak Başa, kentsel su yönetimi üzerine bir sunum gerçekleştirerek, su kaynaklarının etkin yönetiminin kentsel alanlardaki önemi üzerine durdu. DSİ 11. Bölge Müdürlüğü’nden İlker Alp, Trakya Bölgesi’ndeki su kaynaklarının yönetimi ve planlama çalışmalarını gerçekleştirdiği sunum ile anlattı. Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan Altunkaynak Çavuş ise Meriç-Ergene Havzası’ndaki su yönetimi ve planlama süreçlerini anlattı.

Gebze Teknik Üniversitesi’nden Dr. Bülent Keskinler, evsel ve endüstriyel atık suların geri kazanımı konusundaki çalışmaları paylaşarak, çevre dostu uygulamaların su kaynakları üzerindeki olumlu etkisine dikkat çekti. Trakya Üniversitesi’nden Dr. Belgin Elipek ise çevre ve su ilişkisini ele alarak, sürdürülebilir su yönetimi için çevresel bilincin önemini vurguladı.

Arı keki desteği çalışmaları sürüyor: Son tarih 13 Aralık Arı keki desteği çalışmaları sürüyor: Son tarih 13 Aralık

Çalıştayın ikinci oturumunda “Trakya’da Yeraltı ve Yüzeysel Su Kaynakları Üzerine Değerlendirme” başlığı altında, bölgenin yeraltı ve yüzeysel su kaynaklarının durumu ve korunması üzerine değerli analizler sunuldu. Oturum, Namık Kemal Üniversitesi’nden Prof. Dr. A. Halim Orta moderatörlüğünde gerçekleştirildi.

İstanbul Teknik Üniversitesi’nden Prof. Dr. İrfan Yolcubal, içme suyu havzalarında yeraltı su kaynaklarının önemine dair çarpıcı veriler sundu. Namık Kemal Üniversitesi’nden Öğretim Üyesi İbrahim Feda Aral ise Trakya’nın yeraltı su kaynakları üzerine kapsamlı bir değerlendirme yaparak, bölgenin su yönetimi stratejilerine katkı sağladı.

TÜBİTAK MAM’dan Dr. Mehtap Çelebi, yüzeysel su kaynaklarının durumu ve korunması üzerine konuşurken, Dokuz Eylül Üniversitesi’nden Prof. Dr. Hasan Sözbilir Trakya’nın deprem riski ve bu riskin su kaynaklarına olan etkileri hakkında önemli bilgiler paylaştı.

ÇALIŞTAY SONUÇ BİLDİRGESİ İLE TAMAMLANDI

Gün boyu süren sunumlar ve tartışmalar sonucunda, çalıştay katılımcıları su kaynaklarının korunmasına yönelik görüş ve önerilerini sundular. Çalıştay sonunda yayımlanan sonuç bildirgesinde, Trakya’nın su kaynaklarının sürdürülebilir yönetimi için çeşitli işbirliği fırsatlarının değerlendirileceği ve bölgede su kaynaklarının korunması adına somut adımlar atılacağı vurgulandı.

“SUYU BOL BİR GELECEĞİ İNŞA EDECEĞİMİZE OLAN İNANCIMIZ TAMDIR”

Trakya Su Çalıştayı, bölge halkının ve gelecek nesillerin su ihtiyaçlarını karşılamak adına ortak çalışmaların sürdürüleceği mesajıyla sona erdi. Programın kapanış konuşmasını yapan Candan Başkan, “Yaklaşık 9 saat süren Trakya Su Çalıştayı’nda, su kaynaklarının geleceğini şekillendirmek için yaptığımız işbirliklerinden dolayı tüm katılımcılarımıza ve paydaşlarımıza en içten teşekkürlerimizi sunuyoruz. El birliğiyle daha yaşanabilir, suyu bol bir geleceği inşa edeceğimize olan inancımız tamdır. Birlikte yürüdüğümüz bu yolda suya sahip çıkmaya ve sürdürülebilir çözümler üretmeye devam edeceğiz.” İfadelerini kullandı.

Başkan Yüceer, çalıştay sonunda programa katkı sunan akademisyenlere teşekkür ederek çiçek ve plaket takdiminde bulundu.

Editör: Berke ÖZEN