Kapaklı Gazetesi - Tekirdağ İl Sağlık Müdürlüğü, 13 – 20 Eylül Dünya Sepsis Günü dolayısıyla bir bilgi notu paylaştı. Paylaşılan notta, ‘’ Dünya da yılda 30 milyon insanı etkilemekte ve 9 milyona yakın ölüme neden olmaktadır. Sepsis hastalığı her 4 saniyede 1 kişinin ölümüne sebep veren oldukça ciddi bir hastalıktır.’’ denildi.

Sepsis hastalığının dünya çapında sanıldığından yaygın bir hastalık olduğunu kaydeden yetkililer, ‘’Sepsis yaş, cinsiyet ve sosyo-ekonomik göstergelerden bağımsız olarak her kesimde görülebilen, vücudun enfeksiyona karşı gösterdiği kontrolsüz ve abartılı yanıt sonucunda kendi doku ve organlarına zarar vermesiyle ortaya çıkan, bağışıklık sisteminin çökmesine neden olabilen, erken teşhis edilip tedavi edilmezse ölümcül seyredebilen klinik bir tablodur. Sepsis sıklığı, tüm dünyada özellikle de gelişmekte olan ülkelerde artmakta ve sağlık alanında ve sağlık alanındaki gelişmelere rağmen halen en önemli halk sağlığı sorunu olmaya devam etmektedir.’’ İfadelerini kullandı.

‘’HER YIL 9 MİLYONA YAKIN ÖLÜME NEDEN OLUYOR’’

Sepsis’in ölümcül bir hastalık olduğunu kaydeden yetkililer, ‘’Dünya da yılda 30 milyon insanı etkilemekte ve 9 milyona yakın ölüme neden olmaktadır. Sepsis hastalığı her 4 saniyede 1 kişinin ölümüne sebep veren oldukça ciddi bir hastalıktır. Özellikle çoğu hastalık gibi bağışıklık sistemi zayıf olan kişilerde kendini gösteren bu hastalık herkeste oluşabilir. Enfeksiyonların birçoğu sepsise yol açabilir. Bunlar arasında zatürre, idrar yolu enfeksiyonları, karın içi enfeksiyonlar, deri veya yara enfeksiyonları ya da menenjit gibi yaygın olarak görülen enfeksiyonlar vardır. Grip, sıtma, dank humması, sarı humma ve ebola gibi enfeksiyon hastalıklarının tümü sepsis ile sonuçlanabilir. Özellikle bağışıklık sistemi zayıflamış olan kişiler risk altındadır. Bunlar 60 yaş üzerindeki erişkinler, 1 yaş altındaki çocuklar, kronik akciğer, karaciğer, kalp hastalığı olan kişiler, şeker (diyabet) ya da AIDS hastalığı olanlar veya dalağı olmayan kişilerdir.’’ Bilgilendirmesinde bulundu.

‘’İLAÇLARA KARŞI DİRENÇ GELİŞTİREBİLİR’’

İlacın etkileri ile de bilgiler verilen notta, şu açıklamalara yer verildi; ‘’Sepsis, büyük oranda hastanede yatan hastalarda gelişen bir klinik tablo olmakla birlikte, aynı sıklıkta olmasa da toplumda sık görülen enfeksiyonların seyri sırasında hastane dışında da gelişebilmektedir. Enfeksiyon hastalıklarından korunmada en etkili ve ucuz yöntem, el yıkamadır. Bireylerin ve sağlık personelinin doğru teknikle el yıkama alışkanlığını geliştirmesi, birçok önemli hastalıktan korunmada çok etkilidir. Çocukluk ve erişkin döneminde önerilen aşıların tam olarak uygulanması da sepsise neden olan enfeksiyonları önlemektedir. Antibiyotiklerin yerinde ve doğru kullanılmamasına bağlı olarak, bu grup ilaçlara karşı bireylerde direnç gelişebilmektedir. Gelişen antibiyotik direnci nedeniyle, sepsis tedavisi için gerektiğinde antibiyotikler yeterli etki gösteremediklerinden, sepsis tedavisinde başarı sağlanamayabilir. Bu nedenle toplumda antibiyotiklerin akılcı kullanılmasının sağlanması çok önem kazanmaktadır.’’