Baharın gelmesiyle birlikte alerjik hastalıkların görülme sıklığında artış oldu. Vatandaşları bahar alerjisine karşı uyaran Uzman Doktor Bahar Özçelik Handemir, ''Bunun nedeni havada yayılan ağaç, çiçek ve çimenlerin oluşturdukları polenlerdir. Kişi alerjik bir bünyeye sahipse, vücuda giren polenler bazı maddelerin salgılanmasına neden olur. Bu da gözlerdeki ve burun zarlarındaki kılcal damarların genişleyerek dokuların şişmesine yol açar. Bunun sonucunda bahar alerjisine ait bulgular oluşur.'' dedi.

BAHAR NEDİR?

Alerjinin nedenlerine dair açıklamalarda bulunan Doktor Handemir, ''İlkbahar aylarında polenlerin havaya yayılmasıyla bahar alerjileri insanlarda sıkça rastlanmaktadır. Alerji normalde zararlı olmayan maddelere karşı vücudun verdiği abartılı cevaptır. Bu abartılı cevap bazen tüm vücutta, bazen vücudun bir kısmında olabilir. Gözde olursa alerjik konjoktivit, üst solunum yollarında olursa alerjik rinit ( saman nezlesi ), akciğerlerde olursa astım, ciltte olursa ürtiker, egzama ya da kontak dermatit denir.'' diye konuştu.

BAHAR ALERJİSİ NASIL OLUR?

Alerjinin kişiye bulaşma nedenlerini de sıralayan Handemir, ''Alerji çok sık görülen bir hastalıktır. Genetik yatkınlık ve çevresel faktörler ortaya çıkışında önemli rol oynar. İmmün sistem normal olarak vücudumuzu bakteri, virüs gibi mikroplara ve zararlı maddelere karşı korur. Ancak normalde zararlı olmayan maddelere karşı immün sistem abartılı cevaplar vermeye başlar ise buna alerji denir. Alerjik hastaların immün sistemleri bazı maddelere karşı aşırı hassastır. Bu maddelerle karşılaşınca immün sistem kontrolden çıkar ve kaşıntı, kızarıklık, şişme, spazm, göz yaşarması, burun akıntısı gibi alerjik şikayetler ortaya çıkar.'' dedi.

POLENLERE DİKKAT!

Ağaç ve çiçek polenlerinin alerjinin başlıca sebeplerinden olduğunu kaydeden Handemir, '' Alerjiyi başlatan maddeye alerjen denir. Polen, küf, hayvan tüyü, ev tozu, ilaçlar ve gıdalar en sık karşılaşılan alerjenlerdir. Özellikle bahar mevsiminde ortaya çıkan, burun akıntısı, burunda tıkanıklık, gözlerde yaşarma ve hapşurma belirtileri ile seyreden tablo bahar alerjisi ya da mevsimsel alerjik rinit olarak adlandırılır. Bahar alerjisinin nedenleri ağaçlar ve çimenlerden yayılan polenlerdir. Polenler havadan burun, göz ve boğazımıza yapışarak birikirler. Daha sonra alerjik reaksiyon ve buna bağlı belirtiler ortaya çıkar.'' ifadelerini kullandı.

BAHAR ALERJİSİ BELİRTİLERİ NELERDİR?

Alerjinin belirtilerine dair bilgilendirmelerde bulunan Doktor Handemir, ''Bahar alerjisinin belirtileri arasında; Burun tıkanıklığı, hapşırma nöbetleri, sulu burun akıntısı, burun ve gözlerde kaşıntı (aynı zamanda konjuktivit), sinüslerde baskı ve yüzde ağrı, gözaltlarının şişmesi ve mavimsi bir renk alması, koku ve tat duyularında azalma, çocuk hastalarda sık sık ellerini buruna sürtme ve kaşıma hareketi, yorgunluk, algılama güçlüğü, uyku bozukluğu, damakta ve gırtlakta kaşıntı, öksürük ve baş ağrısı görülebilir. Haftada 4 günden az ya da 4 haftadan daha kısa süren alerjik rinit semptomlarının olması aralıklı alerjik rinit olarak, haftada 4 günden daha fazla veya 4 haftadan daha fazla süren alerik rinit semptomlarının olması kalıcı alerjik rinit olarak tanımlanır.'' sözlerini kaydetti.

SİGARA İÇENLERDE ALERJİ RİSKİ ÇOK YÜKSEK

Özellikle sigara içenlerde ve evcil hayvan besleyenlerde alerji riskinin yüksek olduğunu söyleyen Doktor Handemir, açıklamasını şu sözlerle sürdürdü; ''Alerjik rinitin ortaya çıkmasını artıran faktörler şu şekilde sıralanabilir; ailede alerji veya atopi öyküsünün olması, sosyoekonomik düzeyin yüksek olması, siyah ırk, hava kirliliği, ailenin ilk çocuğu olma, ev içinde hayvan beslenmesi, evde sigara içilmesi, bebeğin bir yaşından önce yapay mamalarla beslenmesi. Burun akıntısı, burun tıkanıklığı ve hapşurma şikayetleri ile gelen hastada detaylı öykü alımı tanının ana unsurudur. Bulguların haftada kaç gün ortaya çıktığı ve ne kadar süredir devam ettiği öğrenilir. Fizik muayene bulguları ve ayrıntılı bir hikaye alınması ile genellikle alerjik rinit tanısı konulabilir. Ancak rinit tanısını kesinleştirmek veya ayırıcı tanı yapabilmek için bazı laboratuar testlerine gereksinim duyulabilir.''

NASIL KORUNURUZ?

İrmet Hospital Göğüs Hastalıkları Uzm. Dr. Bahar Özçelik Handemir Bahar Alerjisinden korunmak için şu önerilerde bulundu; ''Polenlerin yoğun olduğu sabah saatlerinde, kuru ve rüzgarlı havalarda zorunlu değilse dışarı çıkmayın. Polen mevsiminde spor için kapalı alanları tercih edin. Siperli şapka kullanın. Göz nezleniz varsa güneş gözlüğü faydalı olabilir. Eve geldiğinizde giysilerinizi değiştirin. Uzun kollu elbiseler ve pantolon giyin. Eve geldiğinizde duş alın ve bol su ile yüzünüzü yıkayın. Çok şiddetli bulgularınız varsa evinizde ve aracınızda polen filtresi kullanın. Polen mevsiminde çamaşırlarınızı evde kurutmaya özen gösterin. Polenlerin yoğun olduğu saatlerde kapı, pencere açmayın. Doktorunuz tarafından reçete edilen ilaçlarınızı düzenli kullanın. Düzenli doktor kontrollerini ihmal etmeyin. Toplu taşıma araçlarında açık kapı ve pencere önlerinde durmayın. Çimlerin biçildiği ortamlardan uzak durun. Polenlerin yüksek olduğu mevsimlerde uygun bir maske kullanabilirsiniz. Sigara içmek şikayetleri çok artırır. Kendiniz sigara içmeyin ve sigara içilen ortamlardan uzak durun.''