Kapaklı Gazetesi - Anal bölgede yaşanan rahatsızlıklarla ilgili bilgilendirme yapan Optimed Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Eyüp Duran, ihmal edildiği takdirde bu hastalıkların ciddi sonuçlar doğurabileceğini belirtti.

“EN ÇOK GÖRÜLEN ŞİKAYET YANMA VE KAŞINTIDIR”

Yanma ve kaşıntı şikayetleri olan hastaların dikkatli olması gerektiğini söyleyen Optimed Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Eyüp Duran, “Makat (anal bölge) sindirim sisteminin son kısmıdır. Bu bölgede meydana gelen hastalıkların hepsine anal bölge hastalıkları denir. Hastalar doktora genellikle kaşıntı, yanma, kanama, ağrı ele gelen kitle şikayeti ile başvururlar. Hastaların en çok görülen şikayet yanma ve kaşıntıdır. Kaşıntı ve yanma şikayeti ile başvuran hastaları öncelikle muayene ediyoruz. Muayene sonucunca o bölgede kızarıklık varsa bu mantar enfeksiyonuna, egzema veya sedef hastalığına bağlı olabilir. Eğer kızarıklık yoksa bu da barsak kurtları veya makattaki başka bir hastalığa bağlı olan akıntı sonucu olabilir.” dedi.

HEMOROİDE DİKKAT

Özellikle kanama gibi şikayetleri olanların tetkiklerden geçmesi gerektiğini söyleyen Doktor Duran, “Akıntı genellikle hemoroid hastalığında görülür. Bunun yanında cinsel geçişli hastalıklarda ve egzemada da görülebilir. Kanama şikayeti olan hastaları iki grupta inceleyebiliriz. Akut (şikayet başlangıcından itibaren 6 haftadan kısa süre geçmesi) ve kronik (6 haftadan uzun süre geçmesi). Akut kanama genellikle hemoroidal hastalıkta görülür ve bu kanama kırmızı renkli ve dışkılama sonrasında görülmektedir. Kronik kanaması olan hastalarda eğer kanama odağı tespit edilmemişse mutlaka kanser araştırması yapılmalıdır.” ifadelerini kullandı.

“ELE GELEN KİTLE HEMOROİD VE KANSERLERDE GÖRÜLMEKTEDİR”

Doktor Duran, açıklamasını şu sözlerle sürdürdü: “Dışkılama sırasında ve sonrasında kısa süren geçici ağrı tipik olarak akut ve kronik anal fissür (makat çatlağı) hastalığında görülmektedir. Akut başlayan ve ele gelen kitlenin çıkarılması ile hastaların rahatladığı ağrı tromboze hemoroid hastalığında görülmektedir. Eğer ağrıya ateş ve titreme de eşlik ediyorsa bu anal apsedir. En kısa sürede cerrahi müdahale gerektirmektedir. Ele gelen kitle genellikle hemoroid hastalığında, büyük cilt katlantılarında (skin tag), kondilomda ve kanserlerde görülmektedir.”

“MÜRACAAT ZAMANI ÖNEMLİDİR”

Tedavi süreciyle ilgili bilgi veren Doktor Duran, “Bu bölge hastalıklarında hastalar doktora vakit kaybetmeden müracaat etmelidir. Hastalar muayeneden utandıkları için başvuruları gecikmektedir. Bu gecikmede daha basit bir şekilde çözülebilecek olan rahatsızlığın tedavisini zorlaştırmaktadır. Mesela anal apse hastalığında ağrı başladığında hasta müracaat ettiğinde basit bir işlem ile çözüm sağlanabilecekken apse ilerlediğinde hastaya çoklu işlemler gerekebilmektedir. Davranış değişikliği ve ilaçla tedavi edilebilecek bir hemoroid hastalığı ilerlediğinde cerrahi müdahale gerektirir hale gelebilmektedir. Aynı şekilde ilaçla tedavi ile düzelebilecek anal fissür hastaları gereksiz yere günlerce ağrı çekebilmektedirler. Bu nedenlerden dolayı bu bölge şikayeti olan hastaların doktora müracaat zamanı önemlidir.” diye konuştu.