Kapaklı Gazetesi - Seiko Optik Türkiye Göz Sağlığı Danışmanı Op. Dr. Özgür Gözpınar, çocuklarda göz kuruluğu hastalığına dikkat edilmesi gerektiğini belirtti.

Çok duyulan ama az bilinen hastalıklardan göz kuruluğu, günümüzde teknolojik aletlerin kullanımı ile birlikte yayılmış durumda. Birçok vatandaşın maruz kaldığı hastalık hakkında açıklamada bulunan Seiko Optik Türkiye Göz Sağlığı Danışmanı Op. Dr. Özgür Gözpınar, kendini ifade edebilen 6-7 yaş ve üzeri çocuklarda özellikle yanma ve batma şikayetlerinin dikkate alınması gerektiğinin altını çiziyor.

‘’ÇOCUĞUNUZ DİJİTAL CİHAZLARA DAHA AZ SÜRELERLE BAKMALI’’

Yoğun telefon ve dijital cihaz kullanımı göz kırpmasının azalması ile basit kuruluk belirtilerine sebep olabileceğinin altını çizen Dr. Özgür Gözpınar, ‘’Çocuğun daha az göz kırpmaya başlaması göz kuruluğunun oluşmasına sebep olan etkenlerden birisidir. Bunu gözlemlemek de ebeveynlere düşüyor. Kirpik dibi iltihabı (blefarit) nedeniyle kuruluk gelişebilir” diyor. Göz alerjileri ve alerji tedavisinde kullanılan ilaçlar da kuruluğa yol açabiliyor. Bu durumda hekimler alerjiyi tedavi ederken kuruluğu gözden kaçırmamalı.’’ dedi.

‘’GÜNEŞE MARUZ KALAN GÖZLERDE GÖZ YAŞI BUHARLAŞIYOR’’

Doktor Gözpınar açıklamasını şu sözlerle sürdürdü; ‘’Güneş ışınlarına aşırı maruz kalmak bazı göz yapılarına zarar verirken aynı zamanda ısı nedeniyle gözyaşı buharlaşarak hızla azalıyor ve göz kuruluğu oluşuyor. Yazın çocuklara UV ışınlarına karşı koruyan güneş gözlükleri ve şapka takmak oldukça önemli. Yaz mevsimi sonlarında göz kuruluğu vakaları daha fazla görülüyor. Kış aylarında fazlalaşan rüzgarlar da aynı şekilde göz yaşının hızlı buharlaşmasına sebep oluyor. Buharlaşmanın yoğun olduğu aylarda su tüketimini çoğaltmak da önemli.’’

‘’ÇOCUKLAR İÇİN TEDBİR ALINMALI’’

“Ancak çocuklarda belirgin düzeyde kuruluk sebepleri nadir görülen daha ciddi durumlardan kaynaklanabilir” diyen Seiko Optik Türkiye Göz Sağlığı Danışmanı Op. Dr. Özgür Gözpınar,; ‘’Rosacea gibi cilt hastalıkları, juvenil diabet, juvenil artrit, A vitamini eksikliği yapan hastalıklar ve kemoterapi veya radyasyon tedavisi. Tedavide yine kuru göz hastalığının tedavi yöntemleri uygulansa da çocuklarda doz ayarına dikkat edilmeli. Tedavide önemli olan gözün kaybettiği nemi yani gözyaşını geri kazandırmak. Tabii ebeveynlere de çok görev düşüyor. Bunların başında telefon, bilgisayar ve tablet gibi dijital aletlerin kullanımının süresini azaltmak geliyor. Çocukları havası kuru ve klimalı ortamlarda bulundururken gerekli tedbirleri almak gerekir” dedi.