Kapaklı Gazetesi - İrmet Hospital Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Diyetisyen Burcu Akca, Kurban Bayramı için beslenme önerilerinde bulundu. Fazla et tüketiminin kişide bazı rahatsızlıklara sebebiyet vereceğini kaydeden Akca, ‘’Kurban bayramında yediklerinize dikkat ederek yaz günü oluşabilecek rahatsızlıklardan uzak durmuş olursunuz.’’ dedi.

Kurban Bayramı’nda et ağırlıklı tüketim, çoğu vatandaşta çeşitli sağlık sorunlarına sebep oluyor. Konuyla ilgili vatandaşları uyaran İrmet Hospital Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Diyetisyen Burcu Akca, düzenli beslenmek için yapılması gerekenleri anlattı.

‘’HASTA KİŞİLERİN DURUMLARI KÖTÜYE GİDER’’

Özellikle hasta vatandaşların beslenmelerine dikkat etmesi gerektiğini belirten Akca, ‘’Hepimiz için manevi değeri yüksek olan kurban bayramına kısa bir süre kaldı. Kurban kesme, akraba ziyareti, taze et yemekleri, tatil derken genellikle beslenme düzensizleşir. Bu durumda da özellikle diyabet (şeker hastalığı), obezite (şişmanlık), sindirim sistemi hastalıkları (mide-bağırsak), kalp, tansiyon gibi rahatsızlıkları olan kişilerin durumu kötüye gider.’’ dedi.

‘’ETLERİN BEKLEMESİNE DİKKAT EDİN’’

Dinlenmiş etlerin sindirim açısından faydalı olduğunu söyleyen Akca, ‘’Sağlıklı bir beslenme şeklini kendinize tarz edinmiş iseniz kesinlikle kurban bayramında bunu es geçmeyin. Kesim yapıldıktan sonra en az 1 gün boyunca etleri dinlendirmeniz fayda var. Etin hemen tüketimi uzmanlar tarafından önerilen bir davranış değildir. Özellikle de yeni kesilen et oldukça diri olur ve pişmesinde de zorluk çekersiniz. Bu bakımdan da yola çıkarsak etin dinlenmesi ve öyle tüketilmesi lezzet açısından da faydalı bir davranış olacak. Tatil olunca beslenme şeklinde de biraz sarsılmalar meydana gelecektir. Misafirliklere gittiğiniz yerlerde yemek olarak et çeşitleri ve tatlı çeşitleri servis edilir. Tabi bunları bastırmak maksatlı ya da eğer ki tercih seçeneğiniz varsa meyve ve sebze çeşitleri tercih etmelisiniz. Kurban bayramında beslenme tarzınıza dikkat ederek yaz günü oluşabilecek rahatsızlıklardan uzak durmuş olursunuz.’’ İfadelerini kullandı.

‘’BOL SU İÇMEYİ İHMAL ETMEYİN’’

Kurban Bayramı süresince tüketilen su miktarına da dikkat çeken Diyetisyen Akca, ‘’Bayram boyunca serin havalarda seyahat etmeye çalışın. Böylece ferah havalarda tatilinizin tadını çıkarırken, sağlık açısından da doğru adım atmış olursunuz. Et yemeklerini akşam eritemeyeceğiniz zaman dilimlerinde değil de, öğlen tüketin. Sindiriminiz ve sağlığınız için daha yararlı olacak. Akşam tüketilen et yemeklerinin hazmı kolay gerçekleştirmediği için tansiyon hastalarının iki kat dikkat etmesi gerekir. Bayramın sıcak havalara denk gelmesi sebebiyle her zamankinden daha fazla su kaybı yaşamış olabilirsiniz. Gün içinde vücudunuzun ihtiyacı kadar su içmeyi unutmayın. Tuzlu ve hamur işlerini fazla kaçırmayın! Özellikle gut hastaları kurban bayramında beslenmesine iki kat dikkat etmeli. Aksi durumda bayramınız ve tatiliniz sağlığınız açısından berbat geçebilir. Uzmanlar tarafından önerilen sağlıklı yemek türlerini tüketmeye dikkat edin. Sevdikleriniz ve aileniz ile sağlıklı mutlu bir bayram geçirmeniz dileğiyle.’’ dedi.