Kapaklı Gazetesi - 5 Aralık’ta yürürlüğe girecek olan Taşınmaz Ticareti Hakkında yönetmelik ile ilgili açıklamada bulunan Kapaklı Emlakçılar Derneği Başkanı Kemal Özel, bölgede Emlakçılık ile uğraşan tüm esnafların ‘Taşınmaz Ticareti Yetki Belgesi’ alması konusunda duyuruda bulundu. 

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, 5 Haziran 2018 Salı günü Resmi Gazete’de yeni belirlenen Taşınmaz Ticareti Hakkındaki yönetmeliği yayınladı. Taşınmaz alımı, satımı ve kiralanması ile ilgili yönetmelikte, aracılık eden emlakçılar ile ilgili yeni düzenlemelere gidildi. Yapılan düzenlemeler neticesinde Emlakçılık yapan kişilere ‘Taşınmaz Ticareti Yetki Belgesi’ alınmasının zorunlu olduğunu belirten Kapaklı Emlakçılar Derneği Başkanı Kemal Özel, belge için son başvuru tarihinin 5 Aralık olduğunu duyurdu.

‘’SEVİYE 5 MESLEKİ YETERLİLİK BELGESİ ALMALARI GEREKİYOR’’

Yeni gelen yönetmelik hakkında bilgiler veren Başkan Özel, ‘’Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, 5 Haziran’da Taşınmaz Yönetmeliği hakkında bir güncelleme gerçekleştirdi. Bu taslakta 5 Haziran 2018’den önce bu işi yapan, yaptığını belgeleyen, ticaret odasına ya da esnaf odasına kayıtlı kişilerin hiçbir sıkıntı çekmeden internet ortamı üzerinden başvuru yaparak Taşınmaz Ticaret Yetki Belgesi’ni alabilecek. Ancak bakanlık diyor ki; herhangi bir oda kaydı olmayan, emlak sertifikası olmayan ama vergi levhası olan kişilere her halükarda seviye 5 Mesleki Yeterlilik Belgesi alması gerekliliği getiriyor. ‘’ dedi.

‘’EN AZ LİSE MEZUNU OLMALARI GEREKİYOR’’

Yönetmelikte Emlakçılık yapacaklara bazı şartlar koşulduğunu dile getiren Özel, ‘’Artık bu işe başlayanların en az lise mezunu olması, 30 metrekare iş yerine sahip olması, fiziki çalışma ortamını düzenlemesi ve birden fazla çalışma ortağı varsa bir birime 6 veya 5 metre daha ilave etme zorunluluğu var. Bu şartları karşılayanlara Ticaret İl Müdürlüğü denetimde bulunuyor ve 1 hafta 10 gün kadar sonra sistem üzerinden bu belgeyi sağlıyor.’’ İfadelerini kullandı.

‘’SON TARİH 5 ARALIK’’

Başvuru sürecinin devam ettiğine dikkat çeken Özel, ‘’5 Aralık 2019’da bahsi geçen yönetmelik yürürlüğe girecek. Bu tarihe kadar başvuruda bulunmayanlar, 5 Aralık 2019’dan sonra elinde bütün hakların olsa dahi bu başvuruyu kaçıranlar her şeye yeniden başlayacak. Biz Kapaklı Emlakçılar Derneği olarak üyelerimize her türlü başvuru sürecinde yardımcı oluyoruz. Hatta bu süreçte derneğimize üye olmayan birçok meslektaşımıza da bu belge konusunda yardımcı olduk.’’ dedi.

‘’EMLAKÇILAR BİRBİRİ İLE TİCARET YAPAR’’

Yönetmeliğin sektöre profesyonellik getirdiğini belirten Özel, ‘’Bizlerin ‘ayakçı’ olarak tabir ettiği belgesiz çalışan kişiler bu zamana kadar bizleri çok mağdur etti. İnşallah bizim bu mağduriyetimiz bu yönetmelikten sonra giderilir. Emlakçı arkadaşlarımız bu süreçten sonra birbiri ile ticaret yapar ve sektöre bir ciddiyet gelir diye umuyorum. Bugün baktığımız zaman emlak sektörü 2 yıldan beri ülke genelinde en zor dönemini yaşıyor. Akabinde yeni yönetmelikten sonra vergisiz çalışanlar hakkında yaptırım olursa Emlakçılık bu dönemi çok kolay atlatmış olur.’’ dedi.