Edirne'de 662'ncisi düzenlenen Kırkpınar Yağlı Güreşleri'nde başpehlivanlığı finalde İsmail Balaban'ı yenen Yusuf Can Zeybek kazandı.

Edirne'de bu yıl 662’ncisi düzenlenen Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri 2’nci günü Başpehlivanlık karşılaşmaları sona erdi. Sarayiçi Er Meydanındaki güreşlerde çeyrek finale yükselen 8 Başpehlivan belli olurken, güreşlerin favorilerinden 4 altın kemer sahibi Ali Gürbüz, rakibi Özkan Yılmaz'a yenilerek çayıra erken veda etti. Altın kemer sahibi Başpehlivanlardan, Orhan Okulu, Mehmet Yeşil Yeşil, İsmail Balaban ve  Fatih Atlı çeyrek finale yükseldi. Başpehlivanlık müsabakalarında altın kemerli 4 Başpehlivanla birlikte, Ali Gürbüz’ü yenen Özkan Yılmaz, K. Şevki Korkmaz, Hüseyin Gümüşalan ve Yusuf Can Zeybek’de rakiplerini yenerek adlarını çeyrek finale yazdırmayı başardı.

TÜRK BAYRAĞI AÇILDI

Edirne'de 663'üncü tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri'nde bir gelenek daha unutulmadı. Her yıl vatanı koruyan Türk askeri, polisi, Jandarma ve güvenlik güçleri ile şehitler anısına açılan dev Türk bayrağı, bu yıl da açıldı. Türk bayrağını Er Meydanı'nda görevli cazgır ve hakemler taşıdı. Baş cazgırların maniler söyleyip şehitlere dua ettiği Türk bayrağının geçişi sırasında, protokol üyeleri ve vatandaşlar da ellerinde Türk bayrakları ile ayakta Türk bayrağını selamladı.

İSMAİL BALABAN YARI FİNALDE

Çeyrek finale kalan Özkan Yılmaz, Orhan Okulu, İsmail Balaban, Kürşat Şevki Korkmaz, Hüseyin Gümüşalan, Mehmet Yeşil Yeşil Fatih Atlı ve Yusuf Can Zeybek seyirciden aldıkları yoğun alkışla kuralarını çekti. Kura sonucunda 652 ve 655'inci Kırkpınar Güreşleri şampiyonu İsmail Balaban Kırkpınar'ın favorisi Ali Gürbüz'ü eleyen genç isim Özkan Yılmaz'la, 648 ve 649'uncu Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri birincisi Mehmet Yeşil Yeşil 654 ve 657'nci tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri birincisi Orhan Okulu'yla, Yusuf Can Zeybek 653'üncü Kırkpınar Yağlı Güreşleri Başpehlivanı Fatih Atlı'yla, Hüseyin Gümüşalan ise Kürşat Şevki Yılmaz ile eşleşti.

Cazgırların salavatlayarak çayıra saldığı 8 başpehlivan peşrev çekerek seyirciyi selamladı. Saat 12.40 itibariıyla başlayan güreşlerde ilk yarı finalist rakibi Kürşat Şevki Yılmaz'ı yenen Hüseyin Gümüşalan oldu. Güreşlerde ikinci yarı finalist ise rakibi Fatih Atlı'yı yenen Yusuf Can Zeybek oldu. Başpehlivanlık çeyrek final güreşlerinin son iki müsabakasında ise Kırkpınar'ın favori iki isimlerinden Mehmet Yeşil Yeşil rakibi Orhan Okulu'yu yendi. İsmail Balaban Özkan Yılmaz güreşinde ise gülen taraf İsmail Balaban oldu.

SEYFETTİN SELİM 15'İNCİ KEZ AĞALIĞI ALDI

Edirne'de devam eden 662'nci Kırkpınar Yağlı Güreşleri'nde daha önce 14 yıl ağalık yapan ve ebedi altın kamer sahibi Seyfettin Selim, 22 milyon 222 bin liraya temsili koçu alarak gelecek yıl yapılacak 663'üncü Kırkpınar Yağlı Güreşleri'nin de ağası oldu. Seyfettin Selim bu sonuçla 15'inci kez ağalığı alıp altın kemerin dördüncü kez ebedi sahibi oldu.

BAŞARILAR DİLEDİ

Bağımlılıkla Mücadele Koordinasyon Kurulu gerçekleştirildi Bağımlılıkla Mücadele Koordinasyon Kurulu gerçekleştirildi

Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri'nde bugün Er Meydanı'nda Kırkpınar Ağalığı için ihale düzenlendi. İhaleye bugüne kadar Kırkpınar'da 14 yıl ağalık yapan ve 3 altın kemerin ebedi sahibi iş insanı Seyfettin Selim ile Mehmet Tüyyüz katıldı. İhaleye Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, Edirne Belediyesi encümeni ile birlikte katıldı. Er Meydanı Stadı'ndaki protokol tribününde kurulan masada gerçekleştirilen ağalık ihalesini Belediye Başkanı Recep Gürkan açtı.

Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, Kırkpınar'ı temel direğinin ağalık olduğunu belirterek, "Büyük Türk milletinin en eski organizasyonu olan Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri'nin 662'ncisine hoş geldiniz, şeref verdiniz. Bu yıl Mustafa Kemal Atatürk, silah arkadaşları ve şehitlerimizin canları ve kanlarıyla bize vatan olarak armağan ettiği Türkiye Cumhuriyeti'nin de 100'üncü yılı. Birazdan Mehmet Tüyyüz kardeşimiz ve Seyfettin Selim arkadaşımız 663'üncü tarihi Kırkpınar ağalı için herkesin huzurunda birbirleriyle yarışacaklar. Kırkpınar ağalığı sadece para ödemek değil, gönül ve sevda işidir. Gnlünde ve yüreğinde Türk milletinin ve Türk milletinin Ata sporu olan yağlı güreşin olması demektir. Her iki ağa adayımıza da başarılar diliyorum" dedi.

kırkpınar-şampiyon-yusuf-3

ÜST ÜSTE 15’İNCİ KEZ OLDU

İhaleyi 4 milyon 23 bin lira ila başlatan Recep Gürkan ardından Seyfettin Selim 10 milyon 22 bin lira verdi. İhaleye katılan Mehmet Tüyyüz'ün rakamı 11 milyon liraya yükseltmesi üzerine bu kez Selim, 12 milyon 261 bin liraya çıktı. İhalede Mehmet Tüyyüz 13 milyon 500 bin lira verirken, Seyfettin Selim bu kez 15 milyon 022 bin liraya çıktı. İhalede Mehmet Tüyyüz 15 milyon 100 bin lira vermesiyle Seyfettin Selim rakamı 16 milyon 261 bin liraya çıkardı. Mehmet Tüyyüz'ün 17 milyona çıktığı ihalede Seyfettin Selim yine üstüne çıkarak 20 milyon verdi. Mehmet Tüyyüz'ün 21 milyon teklif ettiği ağalık koç ihaleisnde Seyfettin Selim ücreti 22 milyon liraya çıkardı.

Mehmet Tüyyüz'ün 22 milyon 100 bin lira verdiği ihalede 3 altın kemerli ağa Seyfettin Selim 22 milyon 222 bin lira verdi. Mehmet Tüyyüz bu rakamdan sonra ihaleden çekilince, 663'üncü Kırkpınar'ın ağası oldu. Kırkpınar Ağası Seyfettin Selim, 15'inci ağalığını kazanarak Kırkpınar'da Cumhuriyet tarihinde bir ilke imza attı. Üst üste 15'inci ağalığını alan Selim 4'üncü altın kemerin de ebedi sahibi oldu. Selim, "Bu yıl nasip olmadı ağalığı teslim etmek. 22 milyonun üstüne çıksaydı arkadaşımız verecektim ama seneye inşallah. Ata sporumuza helali hoş olsun diyorum bu para" dedi.

kırkpınar-şampiyon-yusuf-2

FİNALE ÇIKTILAR

662'nci Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri'nin başpehlivanlık güreşlerinde finale çıkan iki isim 652 ve 655'inci Kırkpınar Güreşleri şampiyonu İsmail Balaban ile genç isim Yusuf Can Zeybek oldu. UNESCO İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi'ndeki tarihi organizasyonda Türkiye'nin başpehlivanının belirleneceği baş kategorisinde de finale çıkan iki isim belli oldu. Finale 652 ve 655'inci Kırkpınar Güreşleri'nin başpehlivanı 'sarı fırtına' lakaplı İsmail Balaban ve Yusuf Can Zeybek isimlerini yazdırdı.

BAŞPEHLİVAN ZEYBEK OLDU

Edirne'de bu yıl 662'ncisi düzenlenen Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri'nin başpehlivanlık güreşleri çekişmeli müsabakalara sahne oldu. Finale gelene kadar favori isimler Ali Gürbüz ve Orhan Okulu gibi isimlerin elendiği güreşlerin çoğunluğu puan alanın kazandığı uzatmalara gitti. Sarayiçi Er Meydanı'nda final güreşinden önce gerçekleştirilen yarı final müsabakalarında 652 ve 655'inci Kırkpınar

Güreşleri şampiyonu İsmail Balaban ile Hüseyin Gümüşalan ve 648 ve 649'uncu Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri birincisi Mehmet Yeşil Yeşil ile genç isim Yusuf Can Zeybek karşılaştı. Yarı final müsabakalarının ardından 662'nci Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri finalinde İsmail Balaban ile Yusuf Can Zeybek karşı karşıya geldi. Finale rakipleri Şahali Kurt, Mecit Yıldırım, Cengizhan Şimşek, Özkan Yılmaz ve Hüseyin Gümüşalan'ı yenerek çıkan İsmail Balaban ile finale Rıza Yıldırım, Mustafa Taş, Fatih Atlı ve Mehmet Yeşil Yeşil'i yenerek çıkan Yusuf Can Zeybek arasındaki maç karşılıklı hareketlerle geçti. Puanlama güreşine kalan müsabakada İsmail Balaban'ı yenen Yusuf Can Zeybek, Türkiye Başpehlivanı oldu. Zeybek, müsabaka sonrası sahaya giren eşi ile paylaştı.

kırkpınar-şampiyon-yusuf-1

ÖDÜLLERİ VERİLDİ

Güreşlerin sonunda ödül töreni gerçekleştirildi. Ödül töreninde başpehlivanlara ödüllerini Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak verdi. Toplam 14 boyda gerçekleştirilen ödül törenine Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak, Edirne Vali Vekili Sıdkı Zehin, CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın , İYİ Parti Edirne Milletvekili Mehmet Akalın, Ak Parti Edirne Milletvekili Fatma Aksal, CHP Edirne Milletvekilleri Ediz Ün ve Baran Yazgan, Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, milletvekilleri, eski bakan ve milletvekilleriyle çok sayıda belediye başkanı katıldı.

YUSUF CAN ZEYBEK: KEMERİ ANNEME ARMAĞAN EDİYORUM

Güreş sonunda konuşan 662'nci tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri Başpehlivanı Yusuf Can Zeybek, kemeri annesine adadığını söyledi. Zeybek, "Çok mutluyum, çok bekledim bu anı. Allahım bize nasip etti. Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek'e teşekkür ediyorum. Ustalarım her zaman kim iyiyse o kazansın dedi. Buraya hep inanarak geldim, bu kemeri alacağım ve Edirne Caddesi'nde yürüyeceğim dedim. Allahım bana nasip etti. Çok teşekkür ederim herkese. Kemeri anneme atfediyorum. Allah ondan razı olsun, beni bu yaşa kadar getirdi" dedi.