Kapaklı Gazetesi - Kurban Bayramına sayılı günler kala ellerindeki hayvanları kurban pazarında satışa sunan besiciler, yem fiyatlarının yüksek olmasından yakındı.

Geçtiğimiz yıllarda büyük yoğunluk yaşayan Kapaklı kurban pazarı, bu yıl beklenen ilgiyi göremedi. Hayvan satışlarının iyi olmadığını belirten 51 yıllık hayvan besicisi Zübeyir Değirmenci, hayvan besiciliğinde giderlerin günden güne arttığını belirtti.

‘’PANDEMİ BİZİ %70 ETKİLEDİ’’

Koronavirüs salgınının hayvan besiciliğini de etkilediğini belirten Zübeyir Değirmenci, ‘’Pandemi bizi %60-70 oranında etkiledi. 50 liralık yem 100 TL oldu, 10 liralık saman 25 lira oldu. Bu da mal fiyatlarına yansıdı. 500’e yakın hayvanımız var ama alan yok. 1.500 TL’den başlıyor 2-2.5 bin liraya satışa sunuyoruz. Adam 2 bin 500 lira maaş alıyor, neyle alsın? Kurban işi bitmiş, ete dönmüş. Vatandaşa da bir şey diyemiyoruz. Virüs diye eve kapandılar, 6-7 ayda tüm birikmişleri bitti. Tüm esnaf ağlıyor. İş yok, güç yok.’’ dedi.

‘’BÖYLE GİDERSE HAYVANCILIK BİTECEK’’

Hayvan besiciliğinin tercih edilen bir meslek olmadığını belirten Değirmenci, ‘’Bu mesleği artık gençler yapmıyor. Bir tek bizim gibi yaşlılar kaldı, bizler de bittik. 1 dilim ekmek para kazanamadıktan sonra gençler bu işi neden yapsın? Böyle giderse hayvancılık bitecek. Önceden 2-3 aylığına veresiye verirdik, yemciler bu sene peşin para istiyor. Malı satamadım ki peşin para vereyim?’’ ifadelerini kullandı.

‘’600 VEKİLİN HEPSİ KÖYLÜ ÇOCUĞU, BİZİ UNUTTULAR’’

Yetkililere seslenen Değirmenci, ‘’Kurban alan yok, adağı kim alsın? Önceden araba alan, çocuğu sünnet olan bir adak alıp adak kesiyordu tekerimiz dönüyordu. Şimdi kurban bile alamıyor kimse. Hayvancılık çok zor, yapanlar bilir. O başımızdakiler bilir, 600 tane vekilin hepsi köylü çocuğu. Hepsinin anası babası hayvanlarını satıp okuttular, kravatı bağlayınca şimdi bakmıyorlar. Aylık 25-30 bin TL’yi cebine koyup yan yatıyorlar. ‘’ dedi.