Kapaklı Engelliler Derneği Kadın Kolları ve Kapaklı Kent Konseyi işbirliğinde engelliler yararına akşam yemeği düzenlendi.

Türkiye Sakatlar Derneği Kapaklı Şubesi yararına 4 Mayıs 2018 Cuma günü saat 19:30’da Hawthorn Suites by Wyndham’da bir akşam yemeği düzenlendi. Kapaklı Engeliler Derneği Kadın Kolları ve Kapaklı Kent Konseyi işbirliğinde düzenlenen yemeğe Kapaklı Kaymakamı Mehmet Yüzer, Kapaklı Belediye Başkanı İrfan Mandalı, CHP Kapaklı İlçe Başkanı Kenan Seçkin, İYİ Parti Kapaklı İlçe Başkanı Yusuf Çetin, Kapaklı Belediye Meclis Üyeleri,  Türkiye Sakatlar Derneği Genel Başkanı Şükrü Boyraz, Tekirdağ Milletvekili Aday Adayları Akın Yılmaz, Arzu Mandalı Sucu, Selami Hekimoğlu, Kurum Müdürleri ve dernek üyeleri katılım gösterdi. 

‘’ARZUMUZ BU YIL YAŞAM EVİNİN TEMELİNE BAŞLAMAK’’

Programın açılış konuşmasını Türkiye Sakatlar Derneği Kapaklı Şube Başkanı Hayeti Çakan gerçekleştirdi. Uzun süredir yapımı planlanan Engelli Yaşam Evi hakkında konuşan Çakan, “ Belediye engelli yaşam evi projemiz için 1750 metrekare taşınmazı derneğimize bağışlamıştır. Şuanda engelli yaşam evimizin projesiyle ilgili Büyükşehir Belediyesi Genel sekreterim ve proje müdürüm yerinde inceleme yapmıştır. Bizlere olan desteğinizden dolayı Kapaklı Belediye Başkanı İrfan Mandalı’ya, Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak’a derneğimiz adına sonsuz teşekkür ediyorum. Arzumuz bu yıl yaşam evimizin temeline başlamaktır. Bu geceyi düzenlememizde bize sponsor olanlara da sonsuz teşekkür ediyorum. Dernek üyelerimizden Ülker Girgin 2018 Antalya’da düzenlenen Türkiye Engelli Sporcular Federasyonu Okçuluk Türkiye Şampiyonası’nda mix takım ikincisi olarak gümüş madalya kazanmıştır. Başarılarının devamını diliyoruz. Bizleri böyle önemli bir gecede yalnız bırakmadığınız için tüm katılımcıları en içten duygularımla selamlıyorum.” ifadelerini kullandı. 

“NUFÜSUMUZUN 12.9’U ENGELLİ”

Çakan’ın ardından Türkiye Sakatlar Derneği Genel Başkanı Şükrü Boyraz söz aldı. Türkiye’de bulunan engelli vatandaşların yaşadıkları zorluklardan bahseden Boyaz, şunları söyledi; “Türkiye nüfusunun yüzde 12.9’unu engelli vatandaşlar oluşturuyor. Bu da nüfusa göre 9.5 milyon engelli demektir. Düne kadar baktığımızda sosyal, eğitim ve istihdam alanları engellere göre değildi. Biz bununla mücadele etmek için 1960’dan bu yana 60 şube ve 200 bin üyesi ile ciddi bir sivil toplum kuruluşu olarak sorunları dile getirdik. 2015 yılında çıkartılan yasa ile birlikte engelliler gün yüzüne çıkmaya başladı. Düne kadar utanıp saklanan, ailesi tarafından balkona kilitlenen üyelerimiz şimdi evde bakım ücreti alıyorlar.’’

‘’KEŞKE TÜM TÜRKİYE TEKİRDAĞ OLSA’’

Engelli vatandaşlara hizmet konusunda Tekirdağ’ın ilk sırada yer aldığını vurgulayan Boyraz, “ Türkiye’de ilk bayrağı çeken, engellere hizmet götüren, engellilere toplum içerisinde engellileri kaldıran Çorlu Belediyesi ve TSD Çorlu şubesidir. Türkiye’de ilk defa devlet hazinesinden aldığı arazi ile kurucu başkan Suat Yaşam’ın önderliğinde kollarını sıvayarak arkadaşlarıyla beraber TSD zihinsel engelliler iş okulu açıldı. 150 ye yakın öğrenci okuyor. Daha sonra ise Çerkezköy şubemiz kuruldu. Dönemin Belediye Başkanı Ali Ertem dolmuş durağını istimlak etti, yeşil alan olmasına rağmen imar yasasını açtırdı.  Çerkezköy’e 6 katlı Türkiye’nin tek binasını kazandırdı. Bu bina her yere örnek oluyor. Kapaklı Belediyesi de yapacakken Büyükşehir oldu. Ancak mücadelenin de peşini bırakmadı. Bugün 2 dönümlük yeri tahsis ettirmiş, bu sene iyinin iyisini yaparım diyor. Keşke tüm Türkiye Tekirdağ olsa. Engelleri kaldıran yerel yönetimler bizim baş tacımızdır. Önümdeki engeller kalktığı zaman biz engelli değiliz. Bize bu imkanları sunan yerel yöneticilere teşekkür ediyoruz. ‘’ ifadelerini kullandı.

“SİYASAL ANLAMDA AYIRT ETMEDİK”

 Belediye olarak her siyasi görüşten insanı kucakladıklarını dile getiren Kapaklı Belediye Başkanı İrfan Mandalı,“Yerel yönetim olarak hiçbir zaman siyasal anlamda insan ayırt etmedik. Sosyal demokrat, milliyetçi, AK ve İYİ Partiliyiz dedik. Biz ötekileştirmeye devam edersek Suriye ve Irak gibi oluruz. Düşüncesi ve görüşü ne olursa olsun Atatürk İlke ve İnkılaplarına bağlı kalmak kaydıyla Cumhuriyetine sahip çıkmakla al yıldızlı bayrağı göklerden hiçbir zaman indirmemek kaydıyla Ne Mutlu Türküm Diyene’ diyeceğiz. Şuan nüfusumuz 113 bindir. Kapaklı olarak bir bütünüz. Birbirimizi iyi sevmemiz lazım.’’ dedi.

‘’HERKES BİR ENGELLİ ADAYI’’

Engelliler için yapılan çalışmaların devam edeceğini de kaydeden Başkan Mandalı, ‘’Engelli kardeşlerimizin önündeki engelleri tamamıyla kaldırmamız gerekiyor. Herkes birer engelli adayıdır. Onlarla birlikte yürüyelim ki engelli aday adayı olduğumuzu unutmayalım. 4 yaşındaki ilçenin diğer ilçelere yetişebilmesi için devlet büyüklerimizden hizmet aktarmalarını istiyoruz. Bize ayrıcalık yapsınlar. Biz ilçe olduk, ama bu ilçe statüsü ile eksiklerimiz var. Kapaklı Kaymakamı Mehmet Yüzer elindeki olanakları kullanarak hizmetleri aktarmaya çalışıyor. Ben kendilerine de teşekkür ediyorum.” dedi. 

“DEVLETİMİZ ENGELLİLERİMİZİN YANINDADIR”

Düzenlenen programın son konuşmacısı ise Kapaklı Kaymakamı Mehmet Yüzer oldu. Devlet nezdinde Kaymakamlık olarak her zaman engelli vatandaşların yanında olunduğunu dile getiren Kaymakam Yüzer, “ Devlet toplumun bütün kesimlerine ilgi göstermek zorundadır. Devlet bir kişinin yakınına, eşine, oğluna bakan aile bireylerine aylık 1085 TL evde bakım hizmeti veriyor. Bu ay itibariyle Kapaklı’da 377 kişiye devletimiz bu maaşı bağladı. Kapaklı’da bunu geliştirip daha fazla kişiye ulaşmamız gerekiyor. Devletimiz her zaman engellilerimizin yanındadır. Devlet ne kadar yardım yaparsa yapsın bu derneklerin sivil toplum kuruluşlarına da ihtiyacı vardır. Vakıfların daha fazla çalışması gerekiyor. Kent konseyimizin öncülüğünde düzenlenen yemeği gerçekleştirenlere ve destekte bulunanlara teşekkür ediyorum. Engellilerimize hepimizin destek olması gerekiyor” dedi. 

‘ÖZGÜR ATLAR’ İSİMLİ TABLO 1.500 TL’YE SATILDI

Konuşmaların ardından gecede emeği geçenlere çiçek ve plaket takdim edildi. Ayrıca programda ‘Özgür Atlar’ isimli tablo da, geliri dernek yararına verilmek üzere açık arttırmaya çıkarıldı. 600 TL başlayan ile açık arttırmada; 1.500 TL vererek tabloyu satın alan kişi Ak Parti Tekirdağ Milletvekili Aday Adayı Akın Yılmaz oldu. Her vatandaşın birer engelli adayı olduğunu ve bu yüzden böyle programlara kayıtsız kalınmaması gerektiğini dile getiren AK Parti Tekirdağ Milletvekili Aday Adayı Akın Yılmaz “ Hepinize mutlu ve iyi akşamlar diliyorum. Normalde ben bir siyasetçiyim, fakat bu akşam için siyasetçi kimliğimi bir kenara koyarak konuşmak istiyorum. Hepimiz birer engelli adayıyız. Bu sebepten dolayı sivil toplum kuruluşlarının, iş adamlarının ve tüm vatandaşların böyle müstesna gecelere destek olması gerekiyor. Hiçbir zaman bu tür programlara da kayıtsız kalmayalım.” İfadelerini kullandı. 

GÖNÜLLERİNCE EĞLENDİLER

Geceye renk katan isim ise, Rusya – Türkiye Diyalog Platformu Başkanı ve aynı zamanda Rusya Federasyonu Devlet Sanatçısı Ahmed Ahmedov oldu. Birbirinden güzel şarkılarla izleyenleri eğlendirmeyi başaran Ahmedov’un konseri gecenin ilerleyen saatlerine kadar sürerken, davetliler gönüllerince eğlendi.