Kapaklı Gazetesi - Türk Metal Sendikası (TMS) Başkanı Pevrul Kavlak, Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası'yla (MESS) yapacakları toplu iş sözleşmesi için tekliflerini açıkladı. Yüz binlerce sendikalıyı ilgilendiren toplu sözleşmede, Türk Metal Sendikası tarafından metal işçilerinin ücretlerine, saat ücreti iyileştirmesi ile birlikte yüzde 29,57 zam istendi.

130 BİN İŞÇİYİ İLGİLENDİRİYOR

Türkiye genelinde 130 bin işçiyi ilgilendiren toplu sözleşme, metal sektöründeki 179 işverene ait 210 işyerini de kapsıyor. İşçilerinin çoğunun üye olduğu Türk Metal, toplu sözleşmeye ilişkin teklifini bugün açıkladı. Otomotiv, demir-çelik ve elektronik gibi önemli sektörlerdeki büyük şirketleri kapsayan pazarlık süreci 60 gün sürecek.

İLK 6 AY İÇİN YÜZDE 29,57 ZAM İSTENDİ

Türk Metal Sendikası Başkanı Kavlak, metal işçilerinin ücretlerine, ilk 6 ay için yüzde 27, ikinci yıl için yüzde 4 zam; ikinci ve dördüncü altı ayda ise enflasyon oranında artış istediklerini açıkladı. Kavlak ayrıca, saatlik ücreti 20,50’nin (aylık ücreti 6150 TL’nin) altında olan işçiler için saatlik ücretlere 90 kuruş (aylık 270 lira) zam istediklerini söyledi. Bu zamla birlikte, Türk Metal’in ilk altı ay için istediği ortalama artış, yüzde 29,57 oluyor. Sendika, diğer sosyal haklar içinse toplamda birinci yıl için yüzde 35, ikinci yıl da enflasyon yüzde 4 zam istedi.

İŞÇİLERİN YÜZDE 91’İ TÜRK METAL SENDİKASI ÜYESİ

Kavlak, süreçle ilgili olarak, “Yaklaşık 2 ay önce çalışmaları başlattık. Sendikamızın araştırma merkezinin ve özel bir araştırma şirketinin hazırladığı anketler sonucu üyelerimizin beklenti ve taleplerini belirledik. Ardından MESS’e bağlı iş yerlerinden 7 bin temsilci ile çalıştay yaptık. İmzalayacağımız toplu iş sözleşmesi, Türkiye’nin ilk 10’unda 4 firma, ilk 50’sinde 13 firma, ilk 100 sanayi kuruluşu içinde de yaklaşık 20 firmayı kapsıyor. İşçilerin yüzde 91’i Türk Metal üyesi arkadaşlarımızdan oluşuyor” diye konuştu.

“ELİMİZİ TAŞIN ALTINA KOYARIZ”

Özellikle otomotiv ve elektronik sektörlerini derinden etkileyen küresel çip krizinin sürece olumsuz etkisi olmayacağını savunan Kavlak, “Bu sadece Türkiye’nin sorunu değil. Bizim görevimiz üretmek. Çip gelirse, üretim devam ederse hem kalite hem verimlilik anlamında üzerimize ne düşüyorsa yaparız. Pandemiye ve çip krizine rağmen ne kısa çalışmaya başvuran işletme oldu ne ciddi duruşlar yaşandı. Görüştüğüm işverenlerden aldığım bilgiye göre eylülden sonra artık bu çip krizi yavaş yavaş ortadan kalkacak. Bir aksaklık olursa da üretim süreçlerinde kaydırma yaparak biz bu süreçte elimizi taşın altına koyarız. Yeter ki toplu sözleşme sürecimiz iyi geçsin” dedi.

“İŞLETMELERİN KARLARI VE 2021 RAKAMLARI ELİMİZDE”

Tekliflerinin özellikle gıda enflasyonuna göre gerçekçi olduğunu savunan Kavlak, “Saydığım işletmelere baktığınız zaman; bu işletmelerin kapasite kullanımı, kârları, 2021’i nasıl geçirdikleri ile ilgili rakamlar elimizde. Bu dönem bizim en aşağı verdiğimiz tekliflerden bir tanesi. Özellikle bugün gıda enflasyonunun tavan yaptığı bir dönemi yaşıyoruz ki bizim temsil ettiğimiz kitlenin giderlerinin büyük kısmı gıdayla ilgili. O yüzden önceki yıllara göre çok yüksek bir teklif değil.” dedi.