Kapaklı Gazetesi - Çerkezköy Açı Özel Öğretim Kursu Rehber Öğretmeni Türker Küçükkısa, geçtiğimiz günlerde gerçekleşen YKS sınavı hakkında değerlendirmelerde bulunurken, öğrencilere bölüm tercihleri hakkında tavsiyeler verdi. 

Daha önce sınava 15 gün kala, 10 gün kala, 5 ve son 1 gün kala yapılması gerekenleri anlatan Rehber Öğretmeni Türker Küçükkısa; sınav sonrası da öğrencilere bazı tavsiyelerde bulundu. Puanlama hesaplaması ve bölüm tercihi konuları hakkında öğrencileri bilgilendiren Küçükkısa, ‘’Sonuçları 18 Temmuz da açıklanacak olan YKS Sınavının 23 Temmuz-29 Temmuz arasında tercihlerini yapılacaktır. 2.5 Milyondan fazla adayın yarıştığı YKS de bu yıl daha az netli daha yüksek puanlar almak mümkün olabilir.’’ Dedi.

‘’AYT’DE BAŞARI SIRALAMASI DEĞİŞECEKTİR’’

Puanlamanın ve sıralamanın nasıl belirleneceği hakkında fikirlerini ortaya koyan Küçükkısa, ‘’Özellikle ilk aşama olan TYT Sınavı geçen yıla göre daha fazla zaman aldı. Buna bağlı olarak adayların yine geçen yıla göre daha düşük puanlarla başarı sırası daha yüksek sonuçlar almaları mümkün görünüyor. Yani adayların en gözde bölümleri geçtiğimiz yıla nazaran daha düşük net sayılarıyla kazanma şansları artmış oluyor. AYT de ise durum geçen sene ile aynı olabilir. Bariz bir fark oluşmayacağını düşünüyorum. AYT de özellikle Matematik Testinin zorlayıcı olduğu belirtilmekte. Matematik testide alanları Eşit Ağırlık ve Sayısal olanlar için belirleyici nitelikte olacaktır. Özetle AYT Puanının hesaplanmasında TYT nin %40 etkisi olduğu için AYT de de başarı sıralaması değişecektir.’’ dedi.

‘’GARANTİLİ BİR İŞ Mİ YOKSA RİSK ALMAK MI?’’

Son olarak bölüm seçecek öğrencilere tavsiyeler veren Küçükkısa, şu ifadeleri kullandı; ‘’Yapılacak olan tercihlerde geleceğimizin mesleğini ve okuyacağımız bölümü doğru belirlemek adına aşağıda belirttiğimiz soruları adayların çözmesi ve tercihlerini bu doğrultuda yapmaları faydalarına olacaktır; bu mesleği severek ve zevk alarak yapabilir miyim? Benim yeteneklerim bu meslekte başarılı ve mutlu olmama yeterli mi? Alternatif tercihlerimi oluşturdum mu? Bu mesleği gerçekten istiyor muyum? Büyük şehirde mi yoksa küçük bir yerde mi çalışmak istiyorum? Açık havada mı yoksa ofis ortamında mı çalışmak isterim? Ne tarz insanlarla çalışmaktan hoşlanırım? Mezun olduğum bölümün iş imkânları nelerdir? Kendimi 30'lu yaşlarda nerede görüyorum? Özel sektörde mi, devlete bağlı bir kurumda mı yoksa serbest çalışmak mı istiyorum? Garantili bir iş mi yoksa risk almak mı? Seyahat etmeyi seviyor muyum? Hangi derslerden daha çok zevk alıyorum? İnsanlarla iyi geçinebiliyor muyum? Okul başarısı meslek başarısı konusunda fikir verir mi? Toplum önüne çıkmak beni korkutuyor mu? İletişim becerileri konusunda ne durumdayım? Bir takım oyuncusu muyum? İnsanlara mı yoksa nesne, olay veya eşyalarla mı ilgiliyim? Para kazanırsam mı daha mutlu olurum yoksa yaratıcı, üretken olduğumda mı? Yönetmek mi yönetilmek mi? Bundan sonrasında nasıl bir hayat yaşamak istiyorum? Sorular bireyin seçtiği Yüksek Öğretim Programın da bir meslek mi kazanacağını yoksa ilgi duyduğu bir alanda mı ilerleyeceğini belirleyecektir.’’