Kapaklı Gazetesi - Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay ve Çerkezköy Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Ali Bozdağ yerel esnafa destek amacıyla ortak basın açıklamasında bulundu. Süper market zincirlerinin yerel esnafı bitirdiğini ve pandemi nedeniyle birçok esnafın iş yapamadığını dile getiren Bozdağ, “Vatandaş can, esnaf mal, marketler ise kar derdinde.” dedi.

“ADETA SOYUP SOĞANA ÇEVİRMEKTEDİR”

Toplantıda konuşan Çerkezköy Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Ali Bozdağ, şu ifadelere yer verdi; “Dünyayı etkisi altına alan koronavirüs ile birlikte ülkemizde ve ilçemizde yaşanan pandemi süreci beraberinde ekonomik sorunları tetiklerken, birçok esnaf kepenk indirip, dükkan kapatmak zorunda kaldı. Entübe olan esnaflar can çekişirken işleri yüzde 200 oranında artan büyük marketler, artan iş hacimleriyle birlikte iştahları artmış olacak ki maalesef kontrolsüz, haksız, hukuksuz fiyat artışlarıyla hem yerel esnafı hem de halkımızı adeta soyup soğana çevirmektedir.”

“YEREL ESNAFIMIZ REKABET ŞANSINI KAYBETMEKTEDİR”

Süper marketlerin hem yerel esnafı hem de vatandaşı bitirdiğini söyleyen Bozdağ, “Devletimiz ve vatandaşımız bir yandan el birliğiyle koronavirüs ile mücadele ederken, bir yandan da hemen her mahallede en az 2-3 tane olmak üzere isimleri görünüşte farklı olsa da bir ya da iki barona hizmet eden tekelleşen marketler zincirinin dişlileri arasında adeta ezilmektedir. Bu bağlamda Çerkezköy Esnaf ve Sanatkarlar Odası olarak, halkımızı mahalle bakkalımızdan, küçük esnafımızdan alışveriş yapmaya davet ederken, devletimizi, belediyemizi ve yetkili kurumları fahiş fiyatlar konusunda bu marketleri mercek altına almalarını istiyoruz. Öyle ki market reyonu olan bu zincir marketler neredeyse her şehrin tüm ihtiyaçlarına cevap verecek şekilde fırından kasaba, zücaciyeden manava, teknolojik ürünlerden kırtasiyeye kadar her alanda yerel esnafımızla haksız ve hukuksuz bir şekilde rekabet etmekte. Yerel esnafımız bunun karşısında rekabet şansını kaybetmektedir. Yüzde 80’i asgari ücretle geçinmek zorunda olan halkımız maalesef giysiden gıdaya, kırtasiyeden manava kadar her şeyi pahalı almakta, pahalı tüketmektedir. Biz de yaklaşık 5 bin civarında üyesi olan oda olarak esnafımızın haklı haykırışını burada dile getiriyoruz. Eğer bugün bu yanlışa dur demezsek, yarın bakkallarımız, kasaplarımız, manavlarımız işlerini kaybederek, belki bu marketlerde kasap, manav olarak çalışmak zorunda kalacaklar” şeklinde konuştu.

“ALIŞVERİŞİ YEREL ESNAFTAN YAPALIM”

11 aydır esnafların kapalı olduğunu söyleyen Bozdağ, “Takriben 11 aydır esnafımızı, ülkemizi ve bölgeyi etkisi altına alan virüsle ilgili esnaflarımız önemli bir sıkıntı yaşamaktadır. Fakat marketler fiyat artışlarına devam etmektedir. Ama biz hep şunu söyledik, esnafımız kalite ve fiyat olarak büyük marketlerden her zaman bir adım öndedir. Bizler de yerel esnafımızı mağdur etmemek ve güçlendirmek için alışverişlerimizi yerel esnaftan yapalım” ifadelerine yer verdi.

“ESNAFIMIZA SAHİP ÇIKALIM”

Küçük esnafın her zaman halkın yanında olduğuna vurgu yapan Bozdağ, “Küçük esnaf faaliyette bulunduğu bölge halkına yatırım yapar, diğer bölge işletmelerine göre vatandaşlara daha çok bağlıdırlar. Büyük marketler sadece müşterinin ihtiyaçlarına karşılık verirler, fakat yerel esnafımız değerlerimize, isteklerimize daha çok önem verir. Haliyle bizim kendimizi özel ve değerli hissetmemizi sağlar. Çerkezköy Esnaf Odası olarak bizler de "yerel esnafımıza sahip çıkalım” çağrısında bulunuyoruz” diye konuştu.

“ESNAFA DESTEKLER TABİKİ DE YETERSİZ”

Esnafa desteklerin yetersiz olduğuna dikkat çeken Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay ise, “Kepenk kapatan esnaf, kısıtlamalarla yaşayan esnaf zor şartlar altında mücadele ediyor. Tüm kurum ve kuruluşların elinden gelen tüm desteği göstermesi gerekmektedir. Yerel esnafımızı daha da güçlendirecek, esnafımıza sahip çıkacak bir çağrıda bulunuyoruz. Yerel esnafımıza hassasiyet göstermeliyiz. Ekonomiyi bu çerçevede döndürecek şekilde vatandaştan ricada bulunmak adına bugün buradayız. Bu girişim hem esnaf odasının tüm kayıtlı üyelerine ve burada faaliyet gösteren tüm esnaflarımıza inşallah yardımcı olabiliriz. Bu dönemde bizler de Çerkezköy Belediyesi olarak esnafımıza destek olmaya çalıştık. Bu destekler tabiki de yetersiz. Daha fazla destek olmalıyız, daha fazla destek çıkmalıyız” şeklinde konuştu.

TEŞEKKÜR ETTİ

Sonrasında konuşan Bozdağ da, Tekirdağ Büyükşehir Belediyesinden destek istediklerini ve olumlu cevap aldıklarını belirterek, aynı destekleri Çerkezköy Belediyesinden de talep ettiklerini belirterek, kendilerine desteği geri çevirmeyen Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay’a teşekkür etti.

“ETİKET FİYATLARININ KONTROLLERİ YAPILIYOR”

Zincir marketlerdeki fahiş fiyat artışlarına karşılık denetim yapılıyor mu sorusuna Bozdağ, “Zabıtamız gerekli denetimleri yapıyor. Hem yerel esnafımıza hem de süper marketlerdeki etiket fiyatlarını kontrol ediyor” cevabını verdi. Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay da konuya ilave olarak marketlerdeki fahiş fiyatlarla ilgili zabıtanın bir denetim yetkisinin olmadığını ifade ederek; “Zabıtamız etiket fiyatıyla kasadaki fiyatın örtüşüp örtüşmediğini kontrol ediyor. Bununla ilgili ne belediyenin ne de esnaf odasının bir sorumluluğu yok. Bizler de çeşitli yasalarla sınırlandırıyoruz. Mesela bir ürün 2 liraya da satılabiliyor, 3 liraya da. Biz belediye olarak bu ürünü neden 3 liraya satıyorsun? Deme yetkimiz yok” şeklinde konuştu.

“TEKEL BÜFELERİ NEDEN KAPALI?”

Tekel büfelerin kapatılması ile ilgili soruya cevap veren Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay, “Tekel büfelerle ilgili alınan kararı anlamakta güçlük çekiyorum. Tekel büfeleri bir şekilde kapatıldı. Bir işletme tekel ruhsatına sahipse kapalı şu an. Bu karar neden ve ne şekilde alındı? Anlamakta güçlük çekiyoruz” diye cevap verdi.

129 ESNAF DESTEK BAŞVURUSUNDA BULUNDU

Çerkezköy’de 129 esnafın destek başvurusunda bulunduğunu belirten Akay, “Konuyla ilgili kararı meclisten geçirdik. Dükkanı kapalı olan esnafa destek sağlayacağız. Biz kahvehane, kıraathane, kır bahçesi, çay bahçesi gibi işletmelerde ayrım gözetmedik. Kapalı olan esnaflarımıza nakdi yardım yapma kararı aldık” ifadelerini kullandı.