Geçtiğimiz yıl Kahramanmaraş merkezli meydana gelen, 11 ili etkileyen ve asrın felaketi olarak nitelendirilen deprem felaketinin 1. yıldönümü dolayısıyla Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen anma ve Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi’nin afet riskini azaltmaya yönelik çalışmaları konusunda bilgilendirmelerin yer aldığı program gerçekleştirildi.  Süleymanpaşa sahil dolgu alanda gerçekleştirilen programda; Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi Fen İşleri Dairesi Başkanı Yol bakım Şube Müdürü Akut Gönüllüsü Hasan Gönül, TESKİ Makine, İkmal, Bakım ve Onarım Dairesi Başkanı Okan Yeşilmen, İtfaiye Dairesi Başkanı Cengiz Çelik, Deprem Risk Yönetimi ve Kentsel İyileştirme Dairesi Başkanı Sevim Avcı Yener, Deprem Koordinasyon Koordinatörü ve Genel Sekreter Yardımcısı Alpaslan Kurtoğlu birer konuşma yaparak, Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi tarafından hem Tekirdağ’da yapılan depreme hazırlık çalışmaları hem de deprem bölgesinde yapılan çalışmalar ve yardımlarla ilgili ayrıntılı bilgiler verdiler.

Daha sonra konuşan Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, “6 Şubat 2023 tarihinde Kahramanmaraş’ta meydana gelen büyük deprem felaketinin üzerinden 1 yıl geçti. 16 ilimizde büyük yıkıma neden olan 7.7 ve 7.5 şiddetindeki iki büyük deprem, ülkemizi ve milletimizi derinden etkiledi. Asrın felaketinin yaşanmasının ardından halkımız, tüm zor zamanlarında olduğu gibi fedakârlık, yardımlaşma ve dayanışmanın en güzel örneğini ortaya koymuştur. Türk halkı olarak depremzedelerimizle tek ses, tek yürek olduk” dedi.

“HAYVAN YEMLERİNİ DEPREMZEDE ÇİFTÇİLERE GÖNDERDİK”

Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi olarak deprem felaketinin haberini alır almaz tüm imkânları seferber ettiklerini ifade eden Albayrak, “Arama, kurtarma ve insani yardım faaliyetlerinde etkin bir şekilde görev aldık. Tekirdağ ilimizde deprem bölgesine yönelik yardım kampanyasına öncülük ettik. Gıda, hijyen malzemeleri, çadır, soba, giyim, WC vb. ihtiyaç maddelerini bölgeye sevk ettik. Ayrıca bölgedeki hayvancılığı desteklemek amacıyla yem fabrikamızda üretilen hayvan yemlerini depremzede çiftçilere gönderdik. İlimize gelen 569 depremzedemizin tüm ihtiyaçlarını karşılayarak otellerde misafir ettik. TESKİ ekiplerimiz Kahramanmaraş Depremi sonrasında tüm ekipmanlarıyla depremzedelerin suya erişimini sağlamak için hizmet verdi” şeklinde konuştu.

“BİNALARIN DEPREM DAYANIKLILIK TESTLERİNİ ÜCRETSİZ OLARAK YAPIYORUZ”

Öte yandan Tekirdağ’ı depreme daha dirençli bir kent haline getirmek için çalışmalara devam ettiklerini söyleyen Kadir Albayrak, “Olası afetlere yönelik çalışmalarımızı, deprem konusu ülke gündeminde yokken; 2014 yılında başlatmıştık. Yaklaşık 10 yıllık süre içerisinde bu uğurda büyük mesafe kat ettik. Vatandaşlarımızdan gelen başvurular doğrultusunda binaların deprem dayanıklılık testlerini ücretsiz olarak yapıyoruz. Süleymanpaşa ilçesi Altınova Mahallesi’nde Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi tarafından ilan edilen kentsel dönüşüm ve gelişim alanında rezerv konutların üretilmesi ihalesini tamamlayarak konut yapımına başladık. Kentsel dönüşümü teşvik etmeye yönelik imar plan notları ve imar plan yönetmeliği, Tekirdağ Büyükşehir Belediye Meclisimizce onaylanmıştır” ifadelerini kullandı.

“DEPREM KONTEYNERLERİNİN SAYILARINI YENİ ALIMLARLA ARTTIRIYORUZ”

Başkan Albayrak, “Trakya Belediyeler Birliği ile Tekirdağ Büyükşehir Belediyemiz bünyesinde Bilimsel Çalışma Grubu oluşturulmuştur. Namık Kemal Üniversitesi tarafından yapılmakta olan deprem laboratuvarına destek veriyoruz. Tüm ilçelerimizi kapsayan deprem kayıp tahmin projemizi başlattık ve bu doğrultuda çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Afetlerde kullanılmak üzere daha önce alınan, içlerinde arama kurtarma ve kişisel donanım malzemeleri olan deprem konteynerlerinin sayılarını yeni alımlarla arttırıyoruz. Mevcutlara ek olarak kırıcı kesici ve ayırıcı arama kurtarma ekip ve ekipman alımları, deprem sonrası barınma alanlarına alınan konteyner, WC’lere ek olarak mobil aşevi, mobil duş – WC alımları gerçekleştirdik.

“138 KİŞİLİK ARAMA KURTARMA EKİBİ OLUŞTURDUK”

İlimizde 11 ilçede tespit edilen geçici barınma alanlarına TESKİ tarafından su ve kanalizasyon hatlarının götürülmesine yönelik çalışmalarımız devam ediyor. Deprem sonrası diğer ilçelere altyapı hizmetlerinin götürülmesine yönelik çalışmalarımıza başladık. Büyükşehir Belediyemiz tarafından 5 grup halinde toplam 138 kişilik Arama Kurtarma Ekibi oluşturduk.  Afet sonrasında yaşam alanı ve soğuk hava deposu olarak kullanılması planlanan konteynerlerin temini için Asyaport ile protokol imzaladık. TESKİ tarafından su ve kanalizasyon altyapıların afetlere karşı dirençlerini arttırmak amacıyla çalışmalar yapılmaktadır. Belediye başkanlığımız bünyesinde kullanılmak üzere uydu telefonları alınarak, her ilçenin itfaiye istasyonuna 1 adet olacak şekilde dağıtımı yapılmıştır.  Altyapı güçlendirme çalışmaları devam eden röle istasyonlarımızın mevcut enerji ve arıza durumlarını anlık olarak raporlayan ikaz sistemi kurulmuş olup ilçe belediyelerimizin talepleri doğrultusunda birer röle kanalı tahsis edilerek ilgili belediyelerin cihazlarına frekanslar yüklenmiştir. 30 metrelik merdivenli itfaiye aracı, çok maksatlı müdahale aracı, dar alanlara müdahale aracı alınarak hizmete sunulmuştur” dedi.

28 kadın üye Zonguldak’a eğitime gönderildi 28 kadın üye Zonguldak’a eğitime gönderildi

“İLİMİZDE İHTİYAÇ DUYULAN İTFAİYE BİNALARIMIZI YENİLİYORUZ”

Albayrak, “Değerli hocalarımız Prof. Dr. Naci Görür ve Prof. Dr. Şener Üşümezsoy’un katılımlarıyla düzenlenen konferans ile bölgemizde meydana gelebilecek afete yönelik vatandaşlarımıza bilgilendirme yapılmıştır. Köprü ve viyadüklerin depreme dayanıklılığı ile ilgili tespit çalışmaları yapılmış ve gerek görülenlere güçlendirme çalışmalarına başlanmıştır. İlimizde ihtiyaç duyulan İtfaiye binalarımızı yeniliyoruz. Öncelik sıralaması yapılarak ilçelerdeki itfaiye istasyonlarını yeniliyoruz. Olası afetlere karşı önlemlerimiz devam edecek. Ancak bizler her ihtimale karşı hazırlıklı olmalıyız. Asrın felaketinde hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet diliyorum. En büyük temennimiz ülkemizde ve Tekirdağ’ımızda deprem felaketlerinin yaşanmamasıdır” dedi.

TEŞEKKÜR BELGELERİ TAKDİM EDİLDİ

Konuşmaların ardından Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi bünyesinde kurulan ve AFAD tarafından akredite edilen arama kurtarma ekibine gönüllü olarak katılan 137 personele teşekkür belgeleri takdim edildi. Programda ayrıca Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi tarafından itfaiye bünyesine alınan araçların teslimi gerçekleştirilirken, depreme hazırlık çalışmaları kapsamında temin edilen araç ve ekipmanlar da vatandaşlara tanıtıldı.