Ömrünü yağlı güreşin gelişmesi için harcayan Süleyman Kaplan, 5 Şubat Pazartesi günü vefat etti. Cenazesi, 6 Şubat Salı günü Avcılar Ambarlı Camisi’nde kılınan öğle namazı sonrası memleketi Tekirdağ Merkez Çanakçı Köyü Mezarlığı’na defnedildi.

Gures Kaplan 1

BAŞPEHLİVAN TEKİRDAĞLI SÜLEYMAN KAPLAN KİMDİR?

Tekirdağ’a bağlı merkez Çanakçı Köyü’nde 02.07.1944 tarihinde doğdu. Güreş sporuna çok küçük yaşlarda düğün güreşlerinde başladı. Her yerde olduğu gibi kendi yöresinde de düğün güreşleri yapılır, o da bu güreşlere katılırdı. Askerlik görevine Kütahya 9’uncu Jandarma Er Eğitim Alayı’nda başladı ve askeri spor etkinliklerde güreşlere katıldı. Askerliği boyunca yapılan güreş müsabakalarına katıldı. Kendi kilosunda birinci oldu. Asker ocağında sevilen bir güreşçiydi. Askerlik bitiminde güreş sporuna devam edebilmek için İstanbul’a gitti. İstanbul Fatih’de telefon idaresinde işe başladı. İstanbul Güreş İhtisas Kulübü’nde antrenmanlara başladı. Antrenörü Servet Meriç elinden tuttu. Serbest güreşte 87 kiloda İstanbul birincisi oldu. Minder güreşlerine devam ederken yağlı güreşleri düşünüyordu. 1968 yılında evlilik yapınca Bayrampaşa İlçesi’ne yerleşti ve Bayrampaşa’da Kerim Çakır ile tanıştı. Ondan birçok şey öğrendi. Bu arada PTT’den istifa edip Bayrampaşa Belediyesi’ne güreşçi olarak girdi. Bayrampaşa Belediye Başkanı Muzaffer Öztekin güreşe olan sevgisinden dolayı iki yıl boyunca kendisine destek oldu. Daha sonra Karayolları 17. Bölge’de göreve başladı. Haliç Tersanesi’nde antrenmanlara katılıyordu ve oradaki hocası Olimpiyat Şampiyonu Haydar Zafer idi. İstanbul’dan İzmir’e güreş antrenmanları yapmak için gidiyordu. İzmir’de müsabakalarda çok başarılı oldu.

11 YIL BOYUNCA KIRKPINAR’DA BAŞA GÜREŞTİ

Kırkpınar Yağlı Güreşleri’nde ilk defa 1968 yılında Küçük Orta Büyük Boyda güreşti. 1976 yılına kadar Büyük Orta Boyda güreşmeye devam etti. 1977 yılında Başaltı Boyunda güreşmeye başladı ve başarılı oldu. 1978 yılında başarıları devam etti. Hakem kararıyla o yıl Kırkpınar Yağlı Güreşleri’nde Başpehlivan Boyunda güreşti. 11 yıl boyunca Kırkpınar’da başa güreşti.

YÜZLERCE ORGANİZASYONA İMZA ATTI

Okul servisi ve okul çevrelerinde denetim gerçekleştirildi Okul servisi ve okul çevrelerinde denetim gerçekleştirildi

Eski başpehlivan Göçmen Süleyman ile güreş organizasyonları yapmaya başladı. 1989 yılında aktif güreşi bıraktıktan sonra yağlı güreşi yaygınlaştırmak için organizasyonlara önem verdi. Belediyeler ve Cemiyetlerle iş birliği yaparak yağlı güreşi yaygınlaştırmaya çalıştı. Yüzlerce organizasyona imza attı.

ÖMRÜNÜ YAĞLI GÜREŞİN GELİŞMESİ İÇİN HARCADI

Birinci sınıf kule hakemliği yaptı. 1998-1999 Kırkpınar Yağlı Güreşleri yıllarında Geleneksel Sporlar Federasyon Başkanlığı’nda Organizasyon Komite Başkanlığı yaptı ve teknik komite de yer aldı. Avrupa ve Balkanlar da yağlı güreşimizi tanıtmaya devam etti. Rahmetli Tekirdağlı Başpehlivan Hüseyin’den sonra Tekirdağlı Başpehlivan Süleyman olarak Tekirdağ İlini güreşlerde temsil etmeye devam etti. Ömrünü yağlı güreşin gelişmesi için harcayan Süleyman Kaplan, 5 Şubat 2024 tarihinde vefat etti.