Kapaklı Gazetesi - 9 Şubat Sigarayı Bırakma Günü dolayısıyla bir mesaj yayımlayan Tekirdağ Valisi Aziz Yıldırım, tütün ve tütün ürünlerini kullanan vatandaşları bırakmaya davet etti. Sigara kullanımının hastalıklara davetiye çıkardığını ifade eden Vali Yıldırım, “Tütün ürünleri kullananlar kullanmayanlara göre, koronavirüse karşı 14 kat daha fazla risk altında.” dedi.

“83 BİNDEN FAZLA KİŞİ TÜTÜN KULLANIMINA BAĞLI HASTALIKLARDAN HAYATINI KAYBEDİYOR”

Türkiye’de her yıl on binlerce kişinin sigaranın neden olduğu hastalıklar yüzünden hayatını kaybettiğini söyleyen Vali Yıldırım, “Dünyada olduğu gibi ülkemizde de en yaygın kullanılan bağımlılık yapıcı madde olan tütün ürünleri, önlenebilir hastalık ve ölüm sebepleri arasında ilk sıralarda yer almaktadır. Dünya Sağlık Örgütü’nün verilerine göre dünyada sigara kullanımı nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 8 milyonun üzerindedir. Bu ölümlerin 7 milyondan fazlası sigara kullanımı sonucunda gerçekleşirken, yaklaşık 1,2 milyonu sigara içmeyenlerin sigara dumanına maruz kalmasıyla ortaya çıkmaktadır. Türkiye’de ise 83 binden fazla kişi tütün kullanımına bağlı nedenlerden hayatını kaybetmektedir.” ifadelerini kullandı.

“SİGARA SAĞLIĞIMIZI TEHDİT EDEN BİR BAĞIMLILIKTIR”

Sigaranın yol açtığı hastalıklardan bahseden Vali Yıldırım, “Sigara dumanı, çoğu toksik ve kanserojen olan 4 bin 800’den fazla farklı madde içerir. Dumanın solunması halinde, bu toksikler akciğerler tarafından emilir ve vücuda dağılır. Sigara bağımlılığı ile birçok kanser türü arasında doğrudan bir ilişki bulunmaktadır. Sigara kullanımı; akciğer kanseri başta olmak üzere, gırtlak, prostat, diş eti, ağız, mesane, mide, yemek borusu, dil, pankreas, bademcik ve rahim ağzı kanserlerinin oluşum riskini artırır.

Sigara kullanımı, kanın oksijen taşıma kapasitesini düşürerek ve damar yapısını bozarak vücuttaki tüm organ ve dokulara zarar verir. Sigara, KOAH, cilt karalığı ve yaşlı gösterme belirtileri, dişlerde çürüme ve diş eti rahatsızlıkları, ağız ve yutakta tat alma eksikliği, damar tıkanıklığı, tansiyon yükselmesi, beyinde felç, ileri yaşta bunama (Alzheimer), mide ve yemek borusunda kanama, ülser gibi pek çok sağlık sorununa neden olmaktadır. Yorgunluk, uykusuzluk, ruhsal gerilim, stres, performans düşüklüğü, reflekslerde azalmaya da neden olan sigara kullanımı, sağlığımızı her açından tehdit eden bir bağımlılıktır.” dedi.

“SİGARA İÇME YASAĞI DEVAM ETMEKTEDİR”

Kamuya açık alanlarda sigara içme yasağının devam ettiğini hatırlatan Vali Yıldırım, açıklamasını şu sözlerle sürdürdü; “Ayrıca tütün ve tütün ürünlerinin kullanımı akciğerde tahribat yarattığı ve bağışıklığı zayıflattığı için tütün ürünleri kullananlar kullanmayanlara göre, koronavirüse karşı 14 kat daha fazla risk altında olduğu söylenmektedir. Koronavirüsün yayılımının artmaması için alınan karar gereği, vatandaşlarımızın yoğun olarak bulunduğu/bulunabileceği cadde sokaklar, ihtiyaç duyulan meydanlar ve toplu taşıma durakları, pazar yerleri gibi alanlarda/bölgelerde sigara içme yasağı devam etmektedir. Karara uymaya devam eden vatandaşlarımıza teşekkür ediyorum.

Koronavirüs, solunum yoluyla bulaşan bir hastalıktır. Kaymakamlıklarımızca belirlenen alanlarda/bölgelerde sigara içme yasağına uymanın yanında maske, sosyal mesafe, el hijyeni kurallarına uymaya devam ederek kendimizi ve çevremizi koronavirüsten koruyalım. Eski normallerimize dönebilmemiz tedbirlere daha sıkı uyabilmemizle mümkündür.”

“BIRAKMAK İSTEYENLERE ÜCRETSİZ DANIŞMANLIK”

Sigarayı bırakmak isteyen vatandaşların 115 numaralı Yeşilay Danışmanlık Merkezi Danışma Hattı’na ulaşabileceğini söyleyen Vali Yıldırım, “Sigarayı bırakmak isteyen bağımlılara ücretsiz psikolojik danışmanlık ve rehabilitasyon desteği Yeşilay Danışmanlık Merkezi’nde (YEDAM) Yeşilay personeli tarafından sunulmaktadır. Sigarayı bırakmak isteyen vatandaşlarımız, YEDAM’a 115 numaralı Yeşilay Danışmanlık Merkezi Danışma Hattı’ndan ulaşarak destek alabilirler. Sigarayı bırak, hayatı bırakma! Bu vesileyle, sigara bağımlılarının bu zararlı alışkanlıktan vazgeçmelerini temenni ediyor; sağlıklı, mutlu, sigarasız günler diliyorum.” diyerek açıklamasını noktaladı.