Kapaklı Gazetesi - Son günlerde dolar kurundaki hareketlilik sebebiyle tarımda kullanılan ürünlere ve makinelere büyük zamlar geldiğini söyleyen Çerkezköy Ziraat Odası Başkanı Hasan Toprak, “Bugün birçok çiftçimiz zarar etmesi nedeniyle tarlalarına ekim yapmayı bıraktı.” dedi.

“ÜLKENİN TEMEL TAŞI ÇİFTÇİDİR”

Çerkezköy Ziraat Odası Yönetim Kurulu toplantısında gübre, yem zamları ve diğer girdi zamları görüşüldü. Toplantıda konuşan Çerkezköy Ziraat Odası Başkanı Hasan Toprak, yetkililerin zam konusuna acil el atması gerektiğini vurguladı. Başkan Toprak, “Gübre ve yem zamları ve mazot zammı, borç içinde olan ve çok zor ayakta durmaya çalışan çiftçimizi iyice zora soktu. Biz çiftçi kuruluşları olarak yıllardır gerek bölgemiz milletvekillerine gerekse üst kuruluşumuz vasıtasıyla ilgili bakanlığa çiftçimizin durumunu iletmemize rağmen çiftçimizin durumu iyileştirilmedi. Bugün birçok çiftçimiz zarar etmesi nedeniyle tarlalarına ekim yapmayı bıraktı. Bazıları da traktörlerini satarak borç ödemesi yaptı. Ancak ekim yapanda yapmayanda borç içinde. Bir ülkenin temel taşı çiftçidir.” dedi.

“ZAMLAR ÇİFTÇİMİZİ İYİCE ZORA SOKTU”

Birçok çiftçinin tarım makinalarını satmak zorunda kaldığını belirten Toprak, “Yapılan zamların tarımda girdi kullanımı ve makineleşme talebini düşürdüğünü gibi tarım makineleri üreten sanayiyi de etkiledi. Çiftçilerimizi her zaman kayda değer üretim yapabilmeleri ve ülke ekonomisine güç katmaları için gübre, ilaç, tohumluk ve makine satın alabilir duruma getirmeliyiz. Bunları yerine getiremediğimiz sürece tarımsal üretimi artıramayız. Çiftçimizin tarımsal girdi ve makine araçlarını satın alabilmeleri için bunların fiyatlarını çiftçilerin gelirleri ve satın alma güçleriyle ilgilidir. Eğer ki çiftçinin alım gücü yetersiz ya da alım gücü yoksa alması imkansızdır. Nakit sermayesi yetersiz olan çiftçilerimizin bu konuda ihtiyacını karşılayabilmesi için krediye de ihtiyacı duymaktadırlar ancak çiftçimizin geliri düşük olması nedeniyle satın alma gücü olmadığından kredi talepleri de çok düşük bulunmaktadır. Çünkü kredi alan dahi ödemek için bazı ekipmanlarını satmak zorunda kalıyor. Dolayısıyla Çiftçimizi ayakta tutmanın tek nedeni çok ucuz kredi, mazot en az yarı fiyatına, gübre, yem ve diğer girdiler de en az yüzde altmış düşük fiyatla verilmeli ki çiftçimiz yaşayabilsin.” İfadelerini kullandı.