Kapaklı Gazetesi - Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, 2 ay önce yayımladığı açıklamanın ardından yeni bir açıklama yaparak yetkililere seslendi. Kazandıran siteleri. Albayrak, Demirli Katı Atık Düzenli Depolama Sahası’nın 3’üncü lotuna yer seçimi uygunluk görüşü alınamadığı için entegre katı atık tesislerinin yapılamadığını, Demirli Katı Atık Düzenli Depolama Sahası’nın fiziki olarak yalnızca 10 aylık depolama kapasitesinin kaldığını ifade etti.

Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, konuyla ilgili yayımladığı açıklamada şu ifadeleri kullandı: “Sayın Valim, Sayın Milletvekillerim, Sayın İlçe Belediye Başkanlarım, Sayın Çevre ve Şehircilik İl Müdürüm, Sayın İl Tarım ve Orman Müdürüm, Mahalli Çevre Kurulunun Değerli Üyeleri, Toprak Koruma Kurulunun Değerli Üyeleri, Siyasi Partilerin Değerli Yöneticileri, Sivil Toplum Kuruluşlarının Değerli Temsilcileri…

DEMİRLİ KATI ATIK DÜZENLİ DEPOLAMA SAHASI YANINDA KURULACAK ENTEGRE KATI ATIK YÖNETİMİ TESİSLERİ HALA 3’NCÜ LOTUN YER SEÇİMİ UYGUNLUK KARARINI BEKLİYOR

Tekirdağ Büyükşehir Belediyemiz bünyesinde faaliyet gösteren Demirli Katı Atık Düzenli Depolama Sahası 2. Lotunun fiziki olarak 10 aylık depolama kapasitesi kaldı.

Valilik kararıyla 5 ilçe için Süleymanpaşa İlçesi’nde, 6 ilçe için de Çorlu İlçesi’nde kurulacak Olan Tekirdağ Entegre Katı Atık Yönetimi Tesisleri’nden Süleymanpaşa İlçesi’nde kurulacak olan tesislerin izin, onay ve yapım çalışmalarına, bu tesislerin bir parçası olan 3. Lot alanı için hala daha Mahalli Çevre Kurulu’nun toplanarak “Yer Seçimi Uygunluk Görüşü” almaması nedeniyle bir türlü başlanamıyor.

3. Lot yapımı için Orman Genel Müdürlüğü’nden 2,5 yıl önce ön izin alınmış olmasına rağmen İl Mahalli Çevre Kurulunun toplanarak bir türlü yer seçimi uygunluk kararı almaması nedeniyle, düzenli depolama tesisi olmayan Entegre Katı Atık Yönetimi Tesisleri olmayacağından Bakanlığa Tesislerin kurulumuna yönelik başvurular da bir türlü yapılamıyor.

Atıkların Düzenli Depolanmasına Dair Yönetmelik kapsamında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından hazırlanan Ulusal Atık Eylem Planı ile; atıkların ayrıştırılmasına, geri dönüşümüne, geri kazanımına, atıklardan enerji ve ürün elde edilmesi ile atıkların bertarafına yönelik ülkemizin her bölgesinde ve her ilinde kurulacak tesis türleri belirlenen ve 2023 yılına kadar kurulması istenen Entegre Katı Atık Yönetimi Tesislerinin yapımına Büyükşehir Belediyemizin bütün çabalarına rağmen kurumlar tarafından verilen izin süreçlerinin gecikmesi nedeniyle bir türlü başlanamıyor.

3 ilçe için tasarlanan 2’nci lot sahasına; Valilik kanalıyla tarafımızdan alınan İş Termin Planı doğrultusunda vahşi çöp sahalarının kapatılması, 2017 yılı Eylül ayından bu yana 10 ilçenin atıklarının Demirli Katı Atık Düzenleme Sahası’na getirilmesi nedeniyle sahada doluluk oranı % 135 düzeyine ulaşarak kapasitesini çok aştı.

10 ilçe ve 361 mahalleden oluşan ve nüfusu 1 milyonu aşan ilimizde ilçe belediyelerimiz tarafından; kış aylarında ortalama günlük 1.200 ton, yaz aylarında ise ortalama günlük 1.400 – 1.500 ton evsel katı atık toplanmaktadır.

Hem ilgili yasalar ve Bakanlık planlamaları doğrultusunda Süleymanpaşa İlçemizde 5 ilçe için kurulacak Entegre Katı Atık Yönetimi Tesisleri ile ilgili izin, onay ve yapım süreçlerinin başlatılması, hem de bu tesisler kuruluncaya kadar Tekirdağ Büyükşehir Belediyemiz tarafından ilgili kanun ve mevzuatlara uygun bir şekilde katı atık düzenli depolama faaliyetlerinin kesintisiz bir şekilde sürdürülebilmesi adına Demirli Katı Atık Düzenli Depolama Tesisi 3’üncü lot sahası için İl Mahalli Çevre Kurulu tarafından gerekli uygunluk görüşünün verilmesi gerekmektedir.

Zira kurulacak Entegre Katı Atık Yönetimi Tesisleri ile; İlimizde toplanan atıklar artık doğrudan düzenli depolama sahasına gönderilmeyecek, tesis bünyesinde yer alacak ünitelerde ayrıştırılan ambalaj atıklarının geri dönüşümü ve yeniden değerlendirilmesi, organik atıklardan da elektrik enerjisi ve kompost gübre elde edilmesi ile depolama sahasında depolanacak atık miktarının en az % 60 oranında azaltılması sağlanacak.

Ancak, Tekirdağ Büyükşehir Belediyemiz tarafından yürütülen çalışmalar ne yazık ki sonuçsuz kalmakta ve bu nedenle kaybeden de Tekirdağ halkı olmaktadır.

Demirli Katı Atık Düzenli Depolama Sahası’nın fiziki olarak yalnızca 10 aylık depolama kapasitesi kaldığı gerçeğini kamuoyuna ilan ediyor ve halkı doğrudan ilgilendiren bu sorunun çözümü konusunda ilgili kurum ve kuruluşlara çağrıda bulunuyoruz.”