Kapaklı Gazetesi - Cumhuriyet Halk Partisi Kapaklı İlçe Başkanı Erdinç Yılmaz, koronavirüs tedbirleri kapsamında faaliyetlerine ara verilen esnafların şikayetleriyle ilgili açıklamalarda bulundu. Açıklamasında esnafların sorunlarını dile getiren Yılmaz, yalnızca esnafların değil çalışanlarının ve ailelerinin de mağdur olduğunu söyledi.

‘’TURİSTLER GİTTİ VİRÜSLERLE BİZ CEBELLEŞTİK’’

Türkiye’deki pandemi sürecinin iyi yönetilemediğini söyleyen CHP Kapaklı İlçe Başkanı Erdinç Yılmaz, ‘’Pandemi döneminde dükkanları kapalı kalan 180 bin esnafımız, yaklaşık 2 milyon tane çalışanıyla beraber, 10 milyon bakmakla yükümlü olduğu insan vardı. Bu süre zarfında bu 10 milyon insan açlığa, yoksulluğa, karanlığa terk edildi. Çin’in Wuhan kentinde çıkan koronavirüs kapsamında tüm dünyada tedbirler alındı. En çok etkilenen 12 ülkeden bir tanesi de Türkiye oldu. Üniversite sınavlarını 6 ülke ertelerken, 5 ülke de bu sınavı yok saydı ve dedi ki lise puanına göre değerlendireceğiz. Ancak bir ülke vardı ki önce erteledi, sonra öne çekti; o da Türkiye’ydi. Üniversite sınavını erken tarihe alması ile beraber virüs yeniden etkisini gösterdi. 1 Haziran’da bir normalleşme süreci yaşadık, bu süreç gerçekten bir normalleşme süreci miydi onu sizin takdirinize bırakıyorum. Bütün dünyadan milyonlarca turist Türkiye’yi ziyaret ederek turizme can verdiler. Turistler gittikten sonra bize bıraktığı virüslerle biz cebelleşmeye devam ettik. 20 Kasım 2020’de biraz önce bahsettiğim esnaflarımız tekrardan faaliyetlerine ara verdirildi. Bu esnaflarımız açlığa terk edildi.’’ dedi.

‘’7 BİN TL KİRA ÖDEYEN ESNAFA 700 TL DESTEK VERİLDİ’’

Esnaflara yapılan yardımın yeterli olmadığını belirten Yılmaz, ‘’Tabi ki tedbirler olması gerekiyor ancak AK Parti tüm ülkede kongrelerine devam etti. Enteresan olan şudur ki; bu kadar kısıtlama varken, esnaflar kaderine terk edilmişken, binlerce kişinin katıldığı kongreleri yapıp halkın aklıyla alay ettiler. O kongre salonu kapısının önündeki bir çorbacıda yan yana oturup bir çorba yiyemezken; insanlar içeride balık istifi şekilde kongreye katıldı. Bunlar gerçekten üzücü. Bunları yalnızca bizler değil düşünebilen herkes anlayabiliyor. Bulaş riskinin AVM’lerdeki durumunu bana nasıl açıklayacaklar merak ediyorum. 7 bin TL kira ödeyen esnafımıza devlet 700 TL kira desteği verdi. Kira stopajı gibi vergileri almaya devam ettiler. Bu insanların çoluğu, çocuğu var. İnternetten ders gören çocukların internetleri var mı, ne yerler, ne içerler düşünmeden kaderine terk ettiler.’’ ifadelerini kullandı.

‘’SEÇİMDE GEREKEN CEVABI VERECEKLER’’

Yılmaz, açıklamasını şu sözlerle sürdürdü; ‘’Geçmişte bildiğiniz gibi Suriyelilere yaklaşık 40 milyar dolar yardım edildi, aynı zamanda pandemi sürecinde vatandaşına 3 tane maske veremeyen devlet, yurt dışına 58 milyar TL tıbbi yardım yaptı, 100 milyon TL de nakdi yardım yaptı. Bu kara günleri yaşayan insanlar ömürlerinin sonuna kadar unutmayacaklar. Yakında gerçekleşecek bir genel seçim var, bu seçimde gereken cevabı vereceklerine eminim.’’

‘’AK PARTİ İL BAŞKANININ RESTORANLARI HALA AÇIK’’

AK Parti Tekirdağ İl Başkanı Mestan Özcan’ı ve yakın tarihte gerçekleşen AK Parti Tekirdağ İl Kadın Kolları ve Gençlik Kolları kongrelerini eleştiren Yılmaz, ‘’ Kısıtlamalar devam ederken AK Parti Tekirdağ il başkanının restoranlarının hala açık olduğunu görebilirsiniz. Kendisine bu durumu sorduğumuzda ‘Valilikten izin aldım’ diyor ama civarındaki birçok restoran kapalıdır. Bahçeağıl’da 442 sayılı köy kanunlarının 1982 yılında eklenen madde ile şehirleşmesi açısından köy halkına verilen arsalar vardı. Buralara yapılanma yapılması gerekiyordu ama olmadığı için aynı maddeye 5. Madde olarak ilave edilen bir madde ile 31 Aralık 2020 tarihine kadar yapı yapılması şartı koşulmuştu. Bir iki ay önce bu tarihi geçtik. Bizler Tekirdağ milletvekillerimize gereken bilgiyi verdik ve onlar da sağ olsunlar bu konuyu meclise taşıdılar. Bu önerge oy çokluğu ile meclisten geçti ve alınan kararla da süre 4 yıl uzatıldı. Bizler bu konuyu sosyal medya hesaplarımızda dile getirdik ve emeği geçen herkese teşekkürlerimizi sunduk. Aynı şekilde AK Parti il başkanı da köyü ziyaret ederek ‘Görev çalıyorlar’ gibi ithamlarda bulundu. Ben kendisine şunu soruyorum; bu önergeyi biz vermeseydik bu sorundan haberi var mıydı? Kimin yaptığı çok önemli değil, biz bunları insanlık namına yapıyoruz.’’ şeklinde konuştu.

‘’BİRÇOK ESNAFIMIZ BU PARALARI ALAMIYOR’’

Kapaklı’da yaklaşık 170 esnafın mağdur olduğunu söyleyen Yılmaz, ‘’Hükümet ne yer ne içerler sormadığı gibi vergilerini almaya da devam etti. Bizler Cumhuriyet Halk Partisi olarak Ocak ayındaki meclis toplantısında verdiğimiz önerge ile her esnafa bir kereliğe mahsus 3 bin TL yardım yapılmasını istedik. Mecliste bu önerge oy birliği ile geçti. İkinci oturumda 3 bin değil de 2 bin TL olmasının daha uygun olacağı belirtildi, bizler de onayladık. Arkasından Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanımız Kadir Albayrak ile bu konuyu konuştuk ve kendisi de 11 ilçede bu kampanyayı başlattı. Bu kampanyalar çok güzel ama biz sahaya indiğimizde birçok esnafımız bu paraları alamadığından bahsediyor. Bu parayı almak için birçok şart var, insanlar bunlara takılıyor. Keşke bu şartlar olmasa da bu insanlara gerçekten yardımcı olabilsek.’’ dedi.

‘’VERGİLERDEN MUAF TUTULMALARI GEREKİYOR’’

Yılmaz, açıklamasını şu sözlerle noktaladı; ‘’Önümüzdeki hafta normalleşme süreci gibi bir süreç yaşayacağız. Biz vatandaşlara yanında olduğumuzu hissettiren farklı bir şey yapmamız gerektiğini düşünüyoruz. Mesela aylardır mağdur olan esnafımızın birikmiş kiralarını ödememiz gerekiyor. Biz kira stopajlarının kaldırılmasını istiyoruz. Mağdur olan vatandaşlara mağdur olduğu süre boyunca ödeme yapılması gerekiyor. Bildiğiniz gibi esnafların ne kadar kazandığına dair beyanname vermesi lazım. Esnafımızın pandemi öncesi gelirleri ne kadarsa, ortalaması kadar bir ücret kendilerine verilmeli. Mağdur edilen esnafların, ev faturalarının da ödenmesi gerekiyor. Bir kuruş bile kazanamayan bu esnafın giderleri var. 176 gün içerisinde esnafların bu faturalarını beyan edip, tutarlarının karşılanması gerekiyor. Ayrıca pandemi sürecinde bu esnafların ödedikleri vergilerden muaf tutulması gerekiyor. Zaten çalışmıyorlar, mümkünse ödedikleri vergilerin de kendilerine iade edilmesini istiyorum. Beşinci maddemizde esnaflarımızın mağdur edildikleri süre boyunca gıda, sağlık ve eğitim giderlerinin ödenmesidir. Son olarak mağdur esnaflarımıza faizsiz olarak bir kredi kullandırılmalı. Bu geçmişte yapıldı, bir kez daha yapılabilir. Ayrıca bu mağdur edilen lokanta, oyun salonu gibi işletmecilerimizin bundan sonraki süreçte farklı bir dilimden vergilendirilmeleri gerekiyor. Bu konularda yeni kararlar alınmalı. 

Bu süreçleri yaşayan esnaf iyi bilir, esnafımız kara günleri unutmayacak. Bizler Cumhuriyet Halk Partisi İlçe Başkanlığı olarak birçok taleple karşı karşıya kaldık. İnşallah bu normalleşme sürecinden sonra da bazı maddelerimiz kayda alınır. Bu esnaflarımızın hepsi bizim insanımız, hepsini yaşatmamız gerekiyor.’’