Kapaklı Gazetesi - Pandemi haline gelen Koronavirüs (COVID-19) salgını ile ilgili görüşlerini aktaran CHP Kapaklı İlçe Başkanı Erdinç Yılmaz, ‘’ Virüs için kritik süre 14 gündür. 14 gün OHAL uygulanması bu süreci en az zayiatla atlatabileceğimizi düşünüyorum.’’ dedi.

Koronavirüs salgını ile mücadele sürerken, CHP Kapaklı İlçe Başkanı Erdinç Yılmaz yayımladığı yazılı basın açıklamasında tedbirlerin sıklaştırılması gerektiğini vurguladı. Özellikle dezenfektan ve maske dağıtımında Türk Kızılayına çağrıda bulunan Yılmaz, vatandaşların dezenfektan bulmakta zorlandığını dile getirdi.

‘’TÜRK KIZILAYI NE ZAMAN YANIMIZDA OLACAK?’’

Açıklamasında Kızılay'a eleştirilerde bulunan Yılmaz, ‘’Türk Kızılayı böyle bir dönemde yanımızda olmayıp da ne zaman yanımızda olacak merak ediyorum. Bizler kendi imkanlarımızla aldığımız dezenfektan eldiven ve maskeleri dağıtmak için toplandığımızda meydana kendileri aynı meydanda kan bağışı toplamaya devam ettiler. Resmî internet sitelerini ziyaret etiğimizde faaliyetlerden çok nasıl bağış yapabiliriz tüm imkanlar sunulmuş. Tabi girmişken bir bağış da biz yaptık. Her eve bir paket teslim edilmeli bu paketin içinde ailenin 1 aylık maske eldiven dezenfektan ve broşürlerin olduğu beyaz üzerinde kırmızı ay olan sevimli ve güven veren bir kutu olmalı. ‘’

‘’14 GÜN OHAL UYGULANMALI’’

OHAL uygulanmasının zorunlu olduğuna dikkat çeken İlçe Başkanı Yılmaz, ‘’15 Temmuz kalkışmanın ardından aylarca OHAL ilan eden hükümet, böyle ciddi bir meselede 2 haftalık sokağa çıkma yasağı uygulamamasını şaşkınlıkla izlemeye devam ediyorum. Fabrikaların halen çalışıyor olması toplu taşımanın balık istifi (%50 kuralına uyulmaması) taşımacılığa devam etmesi vakaların, kayıpların artışına neden olmaya devam ediyor. Virüs için kritik süre 14 gündür. 14 gün OHAL uygulanması bu süreci en az zayiatla atlatabileceğimizi düşünüyorum. Sağlık bakanlığı her akşam gece yarısı vermiş olduğu üzücü haberler herkes gibi beni de derinden etkiliyor lakin vaka ve kayıpların hangi şehirlerde olduğu sır gibi saklanıyor. Bakanlık ya da hükümet vatandaşın panik olmamasını arzuluyor tabi ama bence acilen panik olmalı ve bu işin ciddiyetini kavramalıyız.’’ dedi.

‘’SOKAKLARDA HALA MASKE VE ELDİVEN TAKMAYANLAR VAR’’

Vatandaşları da salgına karşı tedbirli olmaya davet eden Erdinç Yılmaz, ‘’MS:157 yıldan itibaren salgınlar ve virüs vakaları her 50 yılda 100 yılda bir olmuş milyonlarca insan hayatını kaybetmiştir. Bununla yaşanmasını da korunmasını da öğrenmemiz gerekmektedir. Sokaklarda hala maske eldiven takmadan dolaşan insanlar vardır. Maske takıldıktan sonra hiçbir şekilde dokunulmaz sigara içmek için indirilmez. Eldiven ve maske kullanımı günlük değildir. Günde birkaç kez maske ve eldiven değiştirmemiz gerekmektedir. Evden çıkarken veya eve girerken sırası ile yapılması gerekenler vardır. Marketten yaptığımız alışverişlerde de tehlike vardır. Mesela bir paket makarna aldınız ama o makarna paketine sizden önce taşıyıcı bir hastanın dokunup dokunmadığını bilmiyoruz. Paket bile olsa evde oluşturduğunuz karantina kabul bölümünde paketler dezenfekte edilmeli. Virüs tahta metal cam plastik yüzeylerde 2 saat ile 10 saat arası kalabildiğini unutmamalıyız. Televizyonlarda bu konular ile ilgili kamu spotları artırılmalıdır.’’ İfadelerini kullandı.

‘’HÜKÜMET VATANDAŞLARI KADERİNE TERKETMİŞTİR’’

Esnaf ve vatandaşların bu süreçte kira ve faturalarını ödemekte zorlandığını söyleyen Yılmaz, açıklamasın şu sözlerle sürdürdü; ‘’Çiftçi için önemli 3 haftanın içindeyiz bu dönemde çiftçi tarlaya inemezse maalesef bizleri önümüzdeki süreçte kıtlık beklemektedir. Vefa Sosyal Destek Grubu; kaymakamlık, belediye, muhtarlar, STK ve siyasi parti temsilcileriyle birlikte koordineli bir çalışma yürütüyor. 112-155-156 tel numaralarından ulaşabilir ve hizmet alabilirsiniz. Hükümet emekli maaşları asgari ücretin altında olmadığını beyan etmişti. 2 gün önce ise virüs tedbirleri nedeniyle en düşük emekli maaşı 1.500₺ yükseltilecek demesi ile kafalarda karışıklığa neden olmuştur. Peki işyerleri kapatılan ve yanında çalışanlar ne olacak onlar bu kapanışa hazır mıydı? Onların kredileri, kiraları, elektrik, su, doğalgaz vs. borçları yok muydu? Peki çalışmadan kaynak yaratmadan bu ödemelerini nasıl yapacaklar? "Evde kalın kendinizi izole edin" diyen hükümet maalesef kendi vatandaşını kaderine terketmiştir. Halbuki bu güne kadar verdiği verginin %10 nu ödeseydi vatandaş kendisini ve ailesini kaygılanmadan emin bir şekilde izole ederdi. Herkes elini taşın altına koymalı tabi ama Türkiye bir vergi ülkesidir. 299 çeşit vergi var ve eve hapsedilen esnaf ve çalışanları yine devlete olan borçlarını nasıl ödeyecek? Tabi bunları düşünürken dikkat edelim de icra ihbarnamesi de gelmesin.’’

‘’SURİYELİLERE HARCANAN PARANIN İKİ KATINI HAK EDİYORUZ’’

Maddi durumu olmayan ailelere devlet eli ile nakdi yardım yapılması önerisini sunan Yılmaz, ‘’Suriyelilerle ilk günden beri karşı olan biri olarak şunları söylemek isterim; Cumhurbaşkanımız ve aynı anda AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ‘’40 milyar dolar harcadık gerekirse 40 milyar dolar daha harcarız sözleri aklıma geldi.’’ Bizler Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olarak hem de vergi mükellefi olarak Suriyelilerle harcanan paranın iki katını hak ediyoruz bence. Türkiye’de TÜİK verilerine göre 22 milyon aile yaşamaktadır. 520 milyar TL/22 milyon aile = 23.636 TL eder. Kısaca Suriyelilerle yapılan yardımın iki katını kendi vatandaşına dağıtsa hükümet aile başı 24 bin TL gibi bir rakam eder ve yukardaki maddelerin birçoğu çözülmüş olur.’’ Sözlerini kaydetti.

‘’ARINMAMIZ 1.5 YIL SÜRECEK’’

Koronavirüsün bulaşma hızına dikkat çeken Yılmaz, açıklamasını şu sözlerle noktaladı; ‘’Virüs istatistiklerine bakınca ne görüyoruz? Benim ilk gördüğüm grafiklerin sürekli yükseliyor olması. Virüs 11 Mart mı yoksa daha önce mi başladı, yoksa biz mi tanı koyamadık tartışma konusu. Dünya sağlık örgütünün web sitesine baktığımızda İsrail’in vaka ve ölüm raporu dikkat çekiyor. Yaptığım analizlerde her 100 vakanın %2.8 kaybettiğimize göre İsrail? Güzel olan tespitlerim de var aslında. Sıcak ve tropikal tek iklim olan ülkelerdeki kayıp oranı düşük ve tek haneli rakamlarda kalmıştır. Bu da havaların ısınması ile virüs etkisini azaltacağı anlama gelir. Diğer taraftan kuzey yarımkürede bulunan Rusya’nın da vaka ve kayıp oranının düşük olduğu da dikkatlerden kaçmadığı gibi sıcak ya da soğuk tezimiz netleşmemiştir. BBC World haber kaynağına göre COVIT-19’dan arınmamız 1.5 yıl süreceği, tehlikenin boyutunu gözler önüne seriyor. Bana göre virüs 3 şekilde son bulacak. COVIT-19 herkese bulaşacak ve artık bulaşacağı kimse kalmayacağı için bitecek. Bağışıklık sistemi virüsü yenerse bir kez daha etkilenmeyecek. COVIT-19 insanda insana geçe geçe etkisini azaltıp bir soğuk algınlık veya grip gibi ayakta atlatılacak. COVIT-19 aşısı geliştirilecek. Son olarak; domuz influenza virüsü bizim bildiğimiz adıyla domuz gribi aşısının halen bulunmadığı kaydedilmişti ve buna benzer birçok virüsün de aşısı maalesef bulunamamış hastalara hastalığını hafif şekilde geçirebilmesi için yardımcı aşılar yapılmaktadır. Kendiniz için aileniz için ve tüm sevdikleriniz için sağlıklı kalın.’’