Kapaklı Gazetesi - Kapaklı Belediyesi, Ekim Ayı Olağan Meclis Toplantısını Atatürk Kültür Merkezi’nde gerçekleştirdi. Toplantıda asfalt ihalesi ile ilgili iddiaları yanıtlayan Başkan Çetin, ‘’Olay anlatıldığı gibi değildir, bunlar şahsımı itibarsızlaştırma çalışmalarıdır.’’ dedi.

Kapaklı Belediyesinin 50 milyon TL’lik asfalt ihalesindeki iddialar, geçtiğimiz günlerde ilçe gündemine bomba gibi düştü. Konuyla ilgili ilk açıklamayı Kapaklı Belediye Meclisi Ekim ayı olağan toplantısında gerçekleştiren Başkan Çetin, ihalenin belediye tarafından iptal edildiğini ancak Kamu İhale Kurumu’na yapılan itirazlar sonucu geçerli olduğunu belirtti.

‘’KAPAKLI HALKI OLARAK AZERBAYCAN’IN YANINDAYIZ’’

Meclis toplantısı öncesi bir açıklama yapan Başkan Çetin, şu sözlere yer verdi; ‘’Hepinizin malumu olduğu üzere kardeş ülkemiz Azerbaycan’a yapılan Ermeni saldırısı herkes gibi bizi de derinden üzmüş, yaralamıştır. Bu anlamda Türkiye Cumhuriyeti’nin yetkilileri topyekün Azerbaycan milletinin yanında olduğunu tüm dünyaya haykırdı. Bizler de Kapaklı meclisinden, Kapaklı halkı ve belediyesi adına Azerbaycan devletinin yanında olduğumuzu ifade ediyoruz.

‘’TÜM GAYRETİMİZ ÇOCUKLARIMIZIN GELECEĞİ İÇİN’’

Malumunuz zor bir dönem geçirdik ve pandeminin ikinci aşamasındayız. Vaka sayısının arttığı bu dönemde çocuklarımız uzaktan eğitimle eğitim hayatına başladı. Umarım bu dönemi de en kısa zamanda anlatıp tekrar eski günlere kavuşuruz. Bizler yerel yönetim olarak İlçe Milli Eğitim Müdürlüğümüz ile yakın temaslarımız sonucu öğrencilerimizin ihtiyaçlarını gidermek için gerekli çalışmaları yürütüyoruz. Özellikle ilçemizin internet bağlantısı sorunu yaşayan bazı bölgelerine ücretsiz WiFi hizmeti götürmek için girişimlerimiz var. Yine İlçe Milli Eğitim Müdürlüğüne çocuklarımızın bağlanabileceği tablet ve bilgisayarları temin etmek için çalışmalarımız devam ediyor. Çocuklarımız bizim her şeyimiz. 2-3 gün önce okullarımıza daha önceden protokolünü imzaladığımız halı sahaların çalışmaları başladı. İnşallah daha da fazlalarını yapacağız. Bu talihsiz dönemde yerel anlamda elimizden gelen tüm gayreti çocuklarımızın geleceği için harcayacağız.’’

‘’2013’TEN BERİ ASFALT İHALESİNİ HAYATA GEÇİREMEDİK’’

İrfan Mandalı döneminde yapılan asfalt ihalesine değinen Kapaklı Belediye Başkanı Mustafa Çetin, ‘’Bir diğer konu da kamuoyunda çok fazla eleştiriye neden olan asfalt ihalesi. Bu konuda aldığımız eleştiriler haksız bir eleştiriydi. Arkadaşlar biz 2013 yılından beri Kapaklı’da bir asfalt ihalesini hayata geçiremedik. Bazı sıkıntılardan dolayı beklenen yol çalışmaları gerçekleşememiş. Geçen yıl da seçimlerden 1 yıl önce böyle bir girişimde bulunulmuş. Ekonomik dalgalanmalardan dolayı müteahhit aldığı ihaleyi yapamadı. Fakat o günkü yönetim bunu asfalt plentinin Çevre Şehircilik tarafından olur almamasını bahane edip AK Partili meclis üyelerini eleştirmişti. İşin aslı zaten şartnamede de asfalt plenti ön görülmemişti, belli ki firma ekonomik dalgalanmaları görerek asfalt plentini bahane etti. Nihayetinde asfalt plenti söylemleri kapsamında bir seçim geçirdik ve Kapaklı’da yola dair bir çalışma yapılamadı.’’ Dedi.

‘’TÜM ŞEFFAFLIĞI İLE CEREYAN EDİŞ ŞEKLİ BUDUR’’

İhale ile ilgili hiçbir şaibe olmadığını ve şartnameyi komisyonun özgür iradesi ile hazırladığını vurgulayan Çetin, ‘’Geçmiş ihaleyi yapan komisyonda görev alan arkadaşlar, hiç değişmeden yeni asfalt ihalesine çıktılar. O gün yaşadıkları tecrübeleri göz önünde bulundurarak bu şartnameyi hazırladılar. Daha ciddi ve daha bağlayıcı bir şartname ile ihaleye çıkıldı. İhale sürecinde herhangi bir komisyon üyesi ile görüşmem olmadı. Bildiğim kadarıyla 8 firma ihaleye katılmış ve bir kısmı değişik gerekçelerle elenmiş. Nihayet iki firma arasında tercih yapılması söz konusu olmuş ve komisyon bu tercihe karar verememiş. Konu bu noktada bize iletildi ve ihalenin iptal edileceği söylendi. Yaşadığımız sorunlara rağmen, kamuoyunda yola dair aldığımız beklentiye rağmen arkadaşların sıkıntılarını dinlediğimde onları haklı görerek ihalenin iptaline karar verdik. İhale komisyonu iptal ettikten sonra ilgili firmalar, konuyu bir üst mahkemeye taşıyarak ihalenin iptalinin iptalini istemiş. Yani iptal ettiğimiz ihalenin geri yapılmasını istediler. Kamu İhale Kurumu, bununla ilgili çalışmalarını yürüttü ve ihaleyi filanca şirkete verilmesi uygundur diye yazı gönderdi. Olayın bütün şeffaflığı ile cereyan ediş şekli budur. Başka yerde anlatıldığı gibi değildir, bunlar şahsımı itibarsızlaştırma çalışmalarıdır.’’ İfadelerini kullandı.

YILDIRAN: ASFALT PLENTİ 1 GÜNDE KAPATILDI

Çetin’in ardından CHP Kapaklı Belediye Meclis Üyesi Muzaffer Yıldıran söz alarak; ‘’Değerli arkadaşlarım, biz buradaki sorumuzla sizleri dertlendirmek istemiyoruz. Bizim amacımız Kapaklı’nın cebinden çıkacak paranın miktarı. Biz 2017 yılında yapılan ihale sonucunda asfalt plentinin kurulmasını uygun gördük. Keşke siz çalıştırsaydınız da biz yapamasaydık, onu söyleseydiniz. Ancak bu süreçte AK Partili meclis üyesi arkadaşlarımızın itirazı sonucu 1 günde asfalt plenti kapatıldı. O günün şartlarında 75 kilometrelik bir asfalt dökümü, aşağı yukarı 12-13 milyon TL civarında bir paraya tekabül ediyordu. Ben soruyorum; şimdi bu ihale içinde asfalt yol var, taş var, bordür taşı var bu ihalenin tutarı ne kadar? Bunu söyleyin, kamuoyu bunu bilsin. ‘’ dedi.

ÇETİN: CEVABINIZI SANDIKTA ALDINIZ

Muzaffer Yıldıran’a cevaben konuşan Başkan Çetin ise, ‘’Elmayla elmayı toplayalım. Sizin yapamadığınız işi bugün kalkıp da ‘o gün yapabilseydik bu kadara mal olmazdı’ demeniz doğru değil. O günkü şartnameyi hazırlarken şartnameye asfalt plenti şartını koysaydınız böyle olmazdı. Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü kafasına göre burayı mühürleyebilir mi? Kamuoyunu yanlış yönlendiriyorsunuz. Yapılacak iş açısından farklar var. Biz ihalemizi katı şartlar çerçevesinde hazırlattık. Seçim zamanı bunu bağıra bağıra söylediniz. ‘AK Partili meclis üyeleri bize asfalt yaptırmadı’ dediniz cevabı sandıkta aldınız bu konuyu kapatın artık.

‘’UZAKTAN GELEN ASFALTIN SICAKLIĞI VE KALİTESİ DÜŞÜYOR’’

Ben bu konuda siz yapamadınız, biz yapamadık demiyorum. O gün ihalenin gerçekleşmemesinin sebeplerini bugün de yaşamamak için katı bir şartname koyduk. Bu şartnameye benzer bir şartname herkeste var. Daha kapasitesi yüksek bir asfalt plenti şartını koymuşlar, 110 km şartını koymuşlar. Neden 110 kilometre? 110 kilometre ideal bir mesafedir 500 km’den buraya asfalt getiremezsiniz çünkü soğur. Eleştiri bunlara oluyor. Keşke 600 kilometre olsaydı, Van’dan getirseydik ama uzak yerden gelen asfaltın sıcaklığı ve kalitesi düşüyor.

‘’İNSANLAR AYAĞININ ÇAMURA DEĞİP DEĞMEDİĞİNE BAKIYOR’’

Bu eleştirilerle sizin ihalenizi tekrar tekrar mukayese etmenize kamuoyu inanmıyor. Size bir şey daha söyleyeyim; kamuoyu ayağının çamura değip değmediğine bakıyor. Siz istediğiniz kadar ‘pahalı yaptınız’, ‘zarara uğrattınız’ diyin. Biz bugün 50 milyonluk bir ihale yapacak cesareti buluyoruz, 30 milyonluk da bir tesis yapacağız, yaklaşık 25-30 milyonluk da küçük sanayi sitesi yapacağız, parklarımızı revize ediyoruz, millet bahçesi ve kreş yapacağız. Velhasıl biz Kapaklı’ya hem kaynak bulmaya çalışıyoruz hem de hizmet yapmaya çalışıyoruz. Bu noktada ‘bizim ihalemiz olsa olurdu siz zarar ettirdiniz’ derseniz o sizin siyasetinizdir ben hiçbir şey demek istemiyorum.’’ dedi.

YILDIRAN: SÖYLEMEKTEN NEDEN ÇEKİNİYORSUNUZ?

Çetin’in bu söylemleri karşısında yeniden söz alan Meclis Üyesi Muzaffer Yıldıran, ‘’31 Mart seçimleri bir yarıştı ve sizler kazandınız. Halk, Kapaklı’da bugüne kadar hiçbir hükümet partisinin belediyeyi yönetmediğini belirterek sizleri seçti. AK Parti temsilcisi olarak bütün bakanlar sağ olsun geldiler, arkanızda bulundular. Hala bulunup bulunmadıklarını yapacağınız hizmetler neticesinde göreceğiz. Biz Kapaklı’da yaşıyoruz, her şeyin en iyisini hak ediyor bu halk. Benim söylemek istediğim; 75 kilometrelik bu yol yapım ihalesinde asfalta ayrılan ücreti söylemekten neden çekiniyorsunuz?’’ şeklinde konuştu.

CENGİZ: KENDİ ÇOCUKLARINIZI GELİP YERLEŞTİRMESEYDİNİZ

Çetin bu sözlerin ardından memurlarına ihaledeki asfalt bedeliyle ilgili talimat verirken AK Parti Kapaklı Belediye Meclis Üyesi Özgür Cengiz söz aldı. Cengiz, ‘’Ben CHP grubunu anlayışla karşılıyorum. 15 yılda yapamadıklarını biz çok kısa bir sürede gerçekleştireceğimiz için rahatsızlıklarını anlıyorum. Buradan Muzaffer abime bir şey söylemek istiyorum; Kapaklı’nın çıkarlarını ve parasını düşünüyorsanız kendi çoluğunuzu çocuğunuzu gelip yerleştirmeseydiniz.’’ dedi.

YILDIRAN: KARDEŞİMİZ ÇOK SAÇMA KONUŞUYOR

Bu sözlerin ardından meclis karıştı. CHP grubu ile AK Partili meclis üyeleri arasında kısa süreli sözlü tartışma yaşandı. Cengiz’in sözlerine Muzaffer Yıldıran’ın cevabı ise şu şekilde oldu; ‘’Bu kardeşimiz çok saçma konuşuyor. Biz 31 Mart’tan itibaren AK Parti ilçe teşkilatındaki bütün elemanların işe alındığını görüyoruz. Alınsın, görev verilsin, herkes çalışsın. Çalışmayan varsa işten çıkarılsın, buna benim oğlum da dahildir. Biz burada bunu değil, hizmeti konuşuyoruz.’’

‘’DAHA FAZLA NE GETİREBİLECEĞİMİZİ TARTIŞALIM İSTİYORUZ’’

Kısa süreli tartışmanın arasından yeniden söz alan Başkan Çetin, ‘’Bizim Kapaklı’da TESKİ ile de uyumlu bir çalışma sürdürüyoruz. Her zaman altyapının önemli olduğunu söylüyoruz. Erbay’da çalışmalara başladık fakat döküm sahası olmadığı için çalışmalar durdu. Bizler de bu sorunu çözmek için İlim Yayma Cemiyeti’nden döküm sahası için izin almaya çalışıyoruz. Kapaklı’ya yapılan her hizmetin önünü açmak için gayret içerisindeyiz. Hastanemiz için çalışmalarımız başladı, adliye için çalışmalarımız var. Bunlar çok hızlı olmuyor ayrıca zor bir dönemden geçiyoruz. Pandemi her şeyi allak bullak etti. Devletin kurumları da emniyet binası, hastane, adliye binası, diş hastanesi ve üniversitelerle ilgili girişimlerimiz var. Bunları inşallah önümüzdeki 3 yıl içerisinde bitireceğiz. Şöyle bir saldırı oluyor; henüz 5 aylık göreve gelmişim geldiniz ‘naptınız hükümet nerede?’ diye sordunuz. Biz hizmeti yapalım, seçim zamanında çıkarsınız bizleri eleştirirsiniz. Şuan Kapaklı’ya daha fazla ne getirebileceğimizi tartışalım istiyorum. Geçenlerde gördüm, her partinin ilçe başkanı gidip ilçe milli eğitim müdürümüzü ziyaret etmişler. Kapaklı’da en çok bu takdir görüyor. Şunu şu mecliste de sağlayalım.’’ dedi.

DEMİREL: KAPAKLI’YA YAPILMIŞ BİR OTOPARK GÖREMEDİM

Toplantı öncesi söz alan diğer bir isim ise AK Parti Kapaklı Belediye Meclis Üyesi Şakir Demirel oldu. Demirel de müteahhitlerden inşaat öncesi alınan otopark ücretini dile getirerek; ‘’Kapaklı’da yapılan bir binanın Kapaklı Belediyesi’ne ruhsat harcı 38 bin lira, Büyükşehir Belediyesi’ne otopark harcı 40 bin TL. Bir binadan bu para alınıyor ve Kapaklı’ya şuana kadar yapılmış bir otopark görmedim. Özellikle Cumhuriyet Halk Partisi Belediye Meclis üyelerimizden rica ediyorum; ya bu parayı bize versinler ya da büyükşehirden Kapaklı’ya hizmet getirmek için talepte bulunsunlar.’’ Sözlerini kaydetti.

''PROJEYİ BİZ TAMAMLARIZ''

Demirel’in söylemlerine de cevap veren Başkan Çetin, ‘’Biz Pınar Bulvarımızın şehir trafiğini taşıyan bir cadde olmasını istemiyoruz. Burası bir sosyal alan olsun, aileler burada gezip dolaşsın. Biz bu konuyla ilgili UKOME’ye Pınar Bulvarı’nın servis araçları güzergahı olmaktan çıkarılması talebimizi ilettik. Bir de DeFacto fabrikasının oradan bir bağlantı yolu açıyoruz ve servis araçlarının oradan geçmesini sağlamaya çalışıyoruz. UKOME’nin servis araç güzergahını Erbay caddesi olarak değiştirmesi gerekiyor. Bu konuda sizler de Erdil beyle görüşürseniz çok seviniriz. Pınar Bulvarı bizim hem kasabayken adını alan bir yol. O meydanda büyükşehirin bir otopark projesi var. Bildiğim kadarıyla bugüne kadar büyükşehirde 15 milyon TL’ye yakın bir otopark ücreti birikmiş. Yeni gelen yasayla birlikte otopark da ilçe belediyelerine devrolacak her halde o zaman o para bizlere aktarılır ve projeyi biz tamamlarız.’’ dedi.

Çetin’in konuşmalarının ardından, gündem dışı konuşmalar son buldu ve meclis gündemine geçildi.