Samsun'un Vezirköprü ilçesinden akraba ziyareti için Tekirdağ Kapaklı'ya gelen halk ozanı Âşık Rasim Genç, Tekirdağ'ın Kapaklı ilçesi için kaleme aldığı "Kapaklıdayım" adlı şiiriyle gönülleri fethetti. Bayram vesilesiyle Kapaklı'da bulunan Genç, ilçenin doğasını, insanlarını ve atmosferini dizelerine yansıtarak, memleket hasretini ve misafirperverliği harmanladığı şiirinde şu dizelere yer verdi:
Geçen cuma günü Gezmeye geldim
Bu bayram da bende kapaklıdayım
Derdi kederimi lügattan sildim
Bu bayram da bende Kapaklıdayım
Parklarda kokladım açan gülünü
Güzel buldum caddesini yolunu
Ben yerinde gördüm Kazak Gölünü
Bu bayram da bende Kapaklıdayım
Sizde benim gibi gelinde görün
Güneşli olsa da havası serin
Soranlar olursa nerede yerin
Bu bayram da bende Kapaklıdayım
Samsun Vezirköprü benim öz yurdum
Çalıştım çırpındım bir yuva kurdum
Sevdiğim dostları aradım sordum
Bu bayram da bende Kapaklıdayım
İstanbul Tekirdağ bu yıl turdayım
Rasim derki duldalarda surdayım
Gitmiyorum bir yerlere burdayım
Bu bayram da bende Kapaklıdayım
Şiirinde Kapaklı'nın parklarını, caddelerini ve Kazak Gölü'nü övgüyle anlatan Âşık Rasim Genç, aynı zamanda Samsun Vezirköprü'ye olan bağlılığını da dile getiriyor. İstanbul ve Tekirdağ'ı kapsayan bir yolculukta olduğunu belirten ozan, "Gitmiyorum bir yerlere buradayım" diyerek Kapaklı'da olmanın huzurunu vurguluyor.
Âşık Rasim Genç Kimdir?
01 Ocak 1963 tarihinde Samsun'un Vezirköprü ilçesine bağlı Çorakdere Köyü'nde doğan Âşık Rasim Genç, ilkokul eğitimini köyünde tamamladıktan sonra maddi imkânsızlıklar nedeniyle öğrenimine devam edemedi. Gençlik yıllarında çobanlık ve inşaat işçiliği gibi çeşitli işlerde çalıştı. Şiire olan ilgisi küçük yaşlarda başlayan Genç, saz çalmayı kendi çabalarıyla öğrendi.
Ankara'da inşaat işçisi olarak çalıştığı dönemde yazdığı şiirleri Vezirköprü'de yayımlanan bir gazeteye gönderdi. Bu şiirler, dönemin Vezirköprü Kaymakamı Şevket Cinbir'in dikkatini çekti. Kaymakam Cinbir, Genç'i Vezirköprü'ye davet ederek Köylere Hizmet Götürme Birliği'nde ona iş imkânı sağladı ve ilk şiir kitabının yayımlanmasına destek oldu.
Âşık Rasim Genç'in yayımlanan şiir kitapları arasında "Yavrum Ağlamayın" (2002), "Zalim Gurbet" (2006), "Hayat Ağacı" (2008), "Gelsene Dost" (2010), "Felek Peşimde Gezer" (2012) ve "Vezirköprü Sevdası" (2015) bulunmaktadır. Şiirlerinde genellikle 8'li ve 11'li hece ölçüsünü kullanan Genç, aşk, gurbet, hasret, ölüm, tabiat ve toplumsal eleştiri gibi temaları işlemiştir. Vezirköprü yöresine ait yerel kelimeleri şiirlerinde sıkça kullanarak, halk edebiyatı geleneğini yaşatmaktadır. Evli ve beş çocuk babası olan Âşık Rasim Genç, hâlen Vezirköprü'de yaşamını sürdürmekte ve sanatını icra etmeye devam etmektedir.