CHP’li Yontar: Barış içindeki Türkiye’yi kuracağız CHP’li Yontar: Barış içindeki Türkiye’yi kuracağız

5 Aralık Dünya Kadın Hakları Günü dolayısıyla bir mesaj yayımlayan DEVA Partisi Kapaklı İlçe Başkanı Safiye Savaş, “Ülkemizde ve dünyada uzun yıllar önce kadınlara bazı hakların verilmesine rağmen uygulamada eksiklikler var. Birçok alanda maalesef yeterince kadına yer verilmiyor.” dedi.

“HAYATIN HER ALANINDA BAŞARIYLA GÖREV ALDILAR”

Açıklamasında Türkiye’de 1934 yılında kadınlara bazı hakların verildiğini hatırlatan Safiye Savaş, “5 Aralık Dünya Kadın Hakları Günü'nün temelleri Olympe de Gouges'un 1791'deki Kadın ve Kadın Yurttaş Bildirgesi, Türkiye’de ise bugün 5 Aralık 1934'te "Kadınlara Seçme ve Seçilme Hakkı" tanınmasıyla başladı.

5 Aralık 1934'te 'Kadınlara Seçme ve Seçilme Hakkı' tanıyan kişi Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk'tür. Cumhuriyetimizin Kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk´ün, seçme ve seçilme hakkını verdiği 1934 yılından günümüze kadar kadınlarımız, eğitimden sağlığa, yasama, yürütme ve yargıdan iş dünyasına, siyasetten ekonomiye, sanattan spora kadar hayatın her alanında başarıyla görev almış ve almaya da devam etmektedir.” dedi.

“KADINLAR EŞİT STATÜ KAZANDI”

5 Aralık 1934'te yapılan devrimlerle kadınların birçok alanda haklara sahip olduğunu ifade eden Savaş, “Atatürk, Türk kadınının toplumsal konumunda bazı devrimler yaparak, kadınlarımızın geleceğe daha umutla bakmalarını sağlamıştır. 1926 tarihli Medeni Kanun ile Türk kadınına, aile ve toplum hayatında batılı ülkelerden daha geniş haklar vermiştir. Medeni Kanun ile erkeğin çok eşlilik ve tek taraflı boşanma hakkına ilişkin düzenlemeleri kaldırılmış ve kadınlara boşanma, velayet ve malları üzerinde tasarruf hakkı verilmiştir. Böylece kadınlar aile ve toplum hayatında erkeklerle eşit bir statü kazanmıştır.” ifadelerini kullandı.

“KADINLARA YETERİNCE YER VERİLMİYOR”

Ülkemizde ve dünyada uzun yıllar önce kadınlara bu hakların verilmesine rağmen uygulamada eksiklikler olduğunu ve birçok alanda yeterince kadına yer verilmediğini belirten Savaş, “Siyasette yeterince kadınlarımıza yer verilmiyor, bu konuda kadın-erkek eşitliğinden bahsedemeyiz. Yine kurumlarda, STK’larda ve birçok alanda aynı şekilde kadınlarımızı yeterince göremiyoruz.” dedi.