Kapaklı Gazetesi - Özel Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, düzenlenen tören ile 2019 – 2020 Eğitim Öğretim Yılını açtı.

Tören, 10 Eylül Salı günü saat 10.30’da ÇOSB Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi. Programa Çerkezköy Kaymakamı Atilla Selami Abban, Kapaklı Belediye Başkanı Mustafa Çetin, Kapaklı İlçe Milli Eğitim Müdürü İrfan Danışmaz, Çerkezköy İlçe Milli Eğitim Müdürü Hüseyin Gümüş, Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp Sözdinler, Kurum Müdürleri, öğretmenler ve öğrenciler katılım sağladı. 

‘’SİZ DEĞERLİ İNSANLARSINIZ’’

1 Dakikalık Saygı Duruşu ve akabinde İstiklal Marşımızın okunması ile başlayan programda açılış konuşmasını ÇOSB Yönetim Kurulu üyesi ve ÇOSB Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Okul Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Ahmet Temiroğlu gerçekleştirdi. Öğrencilere tavsiyelerde bulunan Doktor Temiroğlu, ‘’Yeni eğitim öğretim yılımız öğretmenlerimiz ve öğrencilerimize hayırlı olsun. Sizler değerli insanlarsınız çünkü ülkemizde 15 – 24 yaş arasında 13 milyon gencimiz var ve bunların yalnızca 5 milyonu eğitim görüyor. İşte siz bu koskoca 81 milyon nüfus içerisinde eğitim gören 5 milyonluk yarının gençlerisiniz. Sizlere ülkemizi emanet edeceğiz. Bu açıdan kendi değerinizi bilin ve buradaki zamanlarınızı çok iyi değerlendirin. Ülkemizin gelecekteki güvenliği, aydınlığı sizlerin iyi yetişmesine bağlı.’’ dedi.

‘’EN İYİLERİNDEN BİRİ OLUN’’

Gelecek neslin topluma katma değer sağlayacağını ifade eden Doktor Temiroğlu, ‘’İyi yetişmek için çok doğru yerdesiniz. Sizler az önce bahsettiğim önemli gençler olarak çok doğru bir okuldasınız. İyi bir okulda olma avantajını sakın kaçırmayın. İleride siz okuyup iyi bir meslek sahibi olacaksınız ve her ne meslek sahibi olursanız olun en iyilerinden biri olun. Teknisyen mi olacaksınız? Piyasada çok sayıda teknisyen var. Mühendis mi olacaksınız? Çok mühendis var. Ama siz en iyi teknisyen, en iyi mühendis olacaksınız ve toplum için katma değer yaratacaksınız. Evet gezin, eğlenin, müzik dinleyin ama sonuçta eğitim yuvasında olduğunuz için gelişiminize çok dikkat edin. Bu yeni eğitim yılında da sizlere başarılar diliyorum. Büyük Atatürk’ün dediği gibi yeni nesil sizlere emanettir.’’ Şeklinde konuştu.

‘’YENİ BİR YILA BAŞLAMANIN HEYECANINI YAŞIYORUZ’’

Temiroğlu’nun ardından ÇOSB Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp Sözdinler öğrencilere hitap etti. Sözdinler konuşmasında şu sözlere yer verdi; ‘’Bugün 2019-2020 Eğitim-Öğretim yılını açarken yeni bir öğretim yılına başlamanın sevinç ve heyecanını yaşıyoruz. Hepinizin bildiği gibi çağımız bilgisayar çağı, teknoloji çağıdır. Dünya milletlerine baktığımızda büyük bir teknoloji yarışı içinde olduklarını görmekteyiz. Gelecekte önder olacak, dünyaya yön verecek milletler bu yarışı önde götüren milletler olacaktır. Bu yarışta avantaj sağlayan en önemli unsurlardan biri yetişmiş insan gücüdür. Gelecekte bugünden daha karmaşık teknolojileri kullanmak zorunda olan sizler kendinizi bu günden yetiştirmek zorundasınız. Çünkü Türkiye genç insan nüfusu bakımından diğer ülkelerden daha avantajlı bir durumdadır. Genç insanlarımıza kaliteli ve iyi bir eğitim vermemiz gerekmektedir. Biz sanayiciler bu gerçeklerden yola çıkarak 2012 yılında okulumuzu eğitim öğretim hayatına kazandırdık.’’ 

‘’ENDÜSTRİ 4.0 PROJEMİZ BU SENE GERÇEKLEŞECEK’’

‘’Endüstri 4.0’’ projesinin bu dönemde faaliyete geçeceğini belirten Sözdinler, ‘’Okulumuz kurulduğu günden bugüne dek gelişimini hızlı bir şekilde sürdürmektedir. Teknolojinin en üst basamağı olan; bilişim teknolojileri ile endüstri faaliyetlerini bir araya getiren Endüstri 4.0 projemizi bu sene gerçekleştirmeye başlıyoruz. Endüstri 4.0, yapay zeka, 3D (üç boyutlu) yazıcılar, robotik ve biyo, nano ve uzay teknolojisi alanlarında yaşanan gelişmeler ile birlikte belirli bir ekonomik değere sahip canlı-cansız her nesnenin internet bağlantılarıyla diğer nesnelerle iletişime ve etkileşime geçebileceği akıllı üretim dönemi olarak tanımlanmaktadır. Üretimde dijitalleşmenin yaşanmaya başlandığı bu dönemde sanal ve fiziksel sistemlerin birbirine entegre olduğu ve internete bağlı olan nesnelerin böylelikle akıllanacağı üretim sisteminden söz edilmektedir. Bu kapsamda okulumuzdan görevli olacak öğretmen arkadaşlarımız bu sene içerisinde yurt dışında eğitim almaya başlayacaklardır. Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün “Millî eğitim ışığının memleketin en derin köşelerine kadar ulaşmasına, yaygınlaşmasına özellikle dikkat ediyoruz.” sözünü ilham alarak okulumuzu ülkemizin parlayan ışığı olarak proje yarışmalarında temsil etmeye ve geliştirmeye devam edeceğiz.’’ dedi. Ardından öğrenci ve öğretmenlere hitap eden Sözdinler, yeni eğitim öğretim yılının hayırlı olması temennisinde bulunarak konuşmasını tamamladı.

MEZUN ÖĞRENCİ TAVSİYELERDE BULUNDU

Konuşmacıların ardından İbrahim Özkan isimli öğrenci ‘’Memleket İsterim’’ adlı şiiri seslendirdi. Duygu yüklü şiir büyük beğeni toplarken, mezun öğrencilerden Elif Ünal da günün anlam ve önemine ilişkin bir konuşma gerçekleştirdi. Ünal, ‘’Dört yıl boyunca sıralarında oturduğum iyi kötü pek çok anımın geçtiği bu okulda şu an konuk olarak bulunmaktayım. Okula yeni başlayan kardeşlerim mezun öğrenci olarak sizlere birkaç tavsiyem olacak. Öncelikle bu yılsonu istediğiniz alanda yerleşmek için derslerinize çok sıkı çalışmanız gerekiyor. Hayatınız boyunca sevdiğiniz meslekte çalışarak bu meslekten para kazanacağınızı unutmayın. Hayat sizin hayatınız, yön verecek olan da sizlersiniz. Ben 3 yıl boyunca eğitim gördüğüm bölüm sayesinde iyi bir işyerinde desinatör olarak iş hayatına atıldım. Bana bu süreçte en büyük desteği olan herkese teşekkür ederim. Yeni eğitim öğretim yılında okula yeni başlayan kardeşlerimize de başarılar diliyorum.’’ dedi.

‘’BEKLEDİĞİMİZ EN ÖNEMLİ ŞEY ÇOK ÇALIŞMANIZ’

‘İlk Ders’ konuşmasını ise okulun Tarih Öğretmeni Emre Nusel gerçekleştirdi. Nusel, ‘’2019 – 2020 Eğitim Öğretim yılının vatanımıza ve milletimize hayırlı olmasını temenni ediyorum. Sevgili öğrencilerimiz biz öğretmenler olarak siz gençler Türk Milleti’nin milli, ahlaki, manevi ve kültürel değerlerini benimsemiş, bu değerli koruyarak yücelten, ailesini, vatanını ve milletini seven, onları ilelebet yaşatan, insanlığa saygılı, Türkiye Cumhuriyeti devletine karşı sorumluluklarını bilen ve bu sorumlulukları yerine getiren bireyler olarak yetiştirmek hedefindeyiz. Ayrıca biz öğretmenler, Ulu Kurucumuz Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün ilke ve inkılaplarını kendisine düstur edinmiş, aklın ve bilimin öncülüğünde ülkesine ömür boyu hizmet eden, yetişmiş, bilgili ve ahlaklı kişiler olmanız için gecemizi gündüzümüze katarak çalışacağız. Başta aileniz olmak üzere biz öğretmenlerinizin de sizlerden beklediği en önemli şey çok çalışmanızdır.’’

AHİLİKTEN ÖRNEK VERDİ

Eğitim ve öğretim alanında ‘Ahilik Teşkilatı’ örneğini veren Öğretmen Nusel, ‘’Türk tarihinde mesleki ve eğitimin öncüsü Ahi Evran’ın kurduğu Ahilik Teşkilatı, Anadolu’da yaşayan halkın sanat, ticaret, ekonomi gibi çeşitlik meslek alanlarında yetişmelerini sağlayan, onları ahlaki yönden güçlendiren, çalışma yaşamını iyi insan meziyetlerini esrar alarak düzenleyen bir örgütlenmedir. Ahiler, zengin – fakir ayrımı yapmaz. Çalışmak ve üretmek, alın teri ile kazanmak ahilikte esastır. Bunun için herkesin bir işi, bir mesleği olmalıdır. Okulumuz bu köklü geleneği günümüzde de yaşatarak ülkemize hizmet vermektedir. Sevgili öğrencilerimiz, sizler ülkemizin geleceğisiniz, kendinizi öyle bir yetiştirin ki Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün en büyük hedefi olan ‘’Çağdaş Medeniyetler Seviyesinin Üzerine Çıkma’’ idealini gerçekleştirebilelim. Bu nedenle sözlerimi köklü Ahilik kültürünün kurucusu Ahi Evran’ın günümüzden tam 850 yıl önce bizlere verdiği öğütle bitirmek isterim; ‘Harama bakma, haram yeme, haram içme. Doğru, sabırlı, dayanıklı ol. Yalan söyleme. Büyüklerinden önce söze başlama. Kimseyi kandırma, kanaatkar ol, dünya malına tamah etme. Yanlış ölçme, eksik tartma, kuvvetli ve üstün durumda iken affetmesini; hiddetli iken yumuşak davranmasını bil. Ve kendin muhtaç iken bile başkalarına verecek kadar cömert ol.’’ dedi.

Tarih Öğretmeni Nusel’in de konuşmalarının ardından okul öğrencileri tarafından hazırlanan folklor gösterisi sahne aldı. Anadolu ezgileri ile yöresel oyunları sergileyen öğrencilerin gösterileri, büyük alkış topladı. Gösterilerin ardından açılış töreni noktalandı.