Bilim Şenliği için hazırlanan açılış törenine ise katılım yoğun olurken, açılışa Kapaklı İlçe Milli Eğitim Müdürü Halil Vardı, ÇOSB Yönetim Kurulu Başkan Vekili Natan Yakuppur, ÇOSB Bölge Müdürü F. Çiğdem Baykal, Okul Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Ahmet Temiroğlu ve Özel ÇOSB Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürü B. Behçet Yazıcıoğlu’nun yanı sıra çok sayıda firma temsilcisi katıldı.

11 YIL ÖNCE EĞİTİM ÖĞRETİM HAYATINA BAŞLADI

Çocuk Akademisi tarafından öğrenciler ve velilerine yönelik eğitim Çocuk Akademisi tarafından öğrenciler ve velilerine yönelik eğitim

Okulun konferans salonunda gerçekleştirilen programın açılış konuşmasını gerçekleştiren Okul Müdürü B. Behçet Yazıcıoğlu, “Okulumuz eğitime, insana, çevreye ve topluma her alanda değer veren, Çerkezköy OSB Yönetim Kurulu Başkanımız ve değerli yönetim kurulu üyelerimizin, ülkemiz sanayisine teknik eleman yetiştirme amacıyla, en yeni teknoloji ile donatılarak 11 yıl önce eğitim öğretim hayatına başlamıştır. Bir yıl boyunca eğitim öğretim, değerlerimiz konusunda mesleği öğrenme-öğretme konusunda veriler emeklerin bir kısmının sonucunu bilim şenliğinde sizlere sunmak için çok heyecanlıyız. Öğrencilerimizin, danışman öğretmenleriyle, hazırladıkları projeler, teknik bilgilerle, teknolojik ürünlerin yanı sıra, kültürel, çevresel ve yaşama fayda sağlayacak bilimsel konulardan oluşmaktadır. Toplumun her alanında teknoloji ve ileri teknoloji adı altında, kimya teknolojileri, tekstil teknolojileri, makine teknolojileri, sensör teknolojileri, yapay zeka, yazılım, otonom ve otomasyon teknoloji olarak kullanılmaktadır” dedi.

BİLİMİ SEÇİN

Yazıcıoğlu, “Bizlerin görevi Mustafa Kemal Atatürk’ün ‘Eğer bir gün benim sözlerim bilimle ters düşerse, bilimi seçin’ sözünü ilke edinip, sanata ve bilime verdiği önemi iyi bir şekilde kavrayıp ülkemizin gelişmesi, kalkınması için elimizden geldiğince çalışmak, bilimi, teknolojiyi sadece kullanan değil aynı zamanda üreten olmaktır. Bilim şenliğine katkı sağlayan öğrenci ve öğretmenlerimize, katılımlarınızdan dolayı misafirlerimize, her alanda desteğini yanımızda hissettiğimiz okul yönetim kurulu üyelerine, eğitim ve bilime her zaman destek veren okulumuzun teknolojiden geri kalmayarak sürekli yenilenmesini sağlayan ÇOSB Yönetim Kurulu Başkanımız Eyüp Sözdinler ve yönetim kurulu üyelerine teşekkür ediyorum” dedi.

BİLGİ KULLANILDIĞI ZAMAN BİLGİDİR

Özel ÇOSB Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Ahmet Temiroğlu, “Bilim bilgiyi kullanma işidir. Bilgiyi kullandığımız zaman bilim yapmış oluruz. Bilgi ise kitaplarımızda bulunanlar, okulda öğretmenlerimizin anlattığı, telefondan ve bilgisayardan baktığımızda önümüze çıkan sayfalar değildir. Bilgi öğretmenlerimizin anlattıklarını, kitaplarda ve web sayfalarından okuduklarımızın aklımızda ve kafamızda kalmasıdır. Bilgi ancak insanın beyninde ve kafasında bilgidir. Bilgili olmak için kitaplarda okuduklarımızın beynimizde olmasıdır. O zaman bilgili insan sayılırız. Albert Einstein ‘ Bilgi kullanılmadığı zaman hiçbir işe yaramaz’ demiştir. Bilgi kullanıldığı zaman bilgidir. Bugün bizim çocuklarımız öğrencilerini kafalarındaki var olan bilgileri kullanarak bir şeyler hayal edip üretmişlerdir. Bunlarla birlikte bazı projeler ortaya çıkarmışlardır. Bunlar gerçekten güzel bir şeydir. Okulumuzun da değerli olduğunu da ortaya koymuştur. Emeği geçenlere teşekkür ediyorum” dedi.

HER BİREYİN SAHİP OLMASI GEREKEN BİR BECERİ

Bilim Şenliğinde emeği geçen öğretmen ve öğrencileri tebrik eden ÇOSB Yönetim Kurulu Başkan Vekili Natan Yakuppur, “21. yüzyılda eğitim ve öğretim anlayışı her geçen gün yenilenmektedir. Bu kapsamda eğitim ve öğretim, kara tahta önünde, dört duvar arasındaki sınıf ortamından çıkıp; sürekli kendini güncelleyen bilgi ve teknoloji ışığında teoriden pratiğe doğru tarif edilemez bir hızla ilerlemektedir. Eğitim ve öğretim artık tek düze; kitaplardan, öğretmenin bilgiyi sunmasıyla değil; öğrenenin araştırması, keşfetmesi ve uygulamasıyla geçerlilik kazanan bir faaliyetler zinciri hâline gelmiştir.  Bu yıl ikincisini düzenlediğimiz Bilim Şenliğimizin açılışını gerçekleştirmenin mutluluğu içindeyiz. Hepinizin bildiği üzere bilim şenlikleri öğrenmeye istekli, merak eden, araştırmacı, bilinçli bireylerin yetişmesine katkı sağlayan öğrenme metotlarından biridir. Bilimsel düşünce “yeniliktir”, “ilerlemedir”, “sorgulamadır”, “meraktır”, “eleştirel zihniyettir”, “hayatta karşılaşılan güçlüklere ve problemlere karşı duruştur”, “analitik düşünmedir”, “taklit etmemektir”, “önyargılı olmamaktır”, “tarafsızlıktır”, “ideolojik bakmamaktır.” Bu açılardan değerlendirildiğinde bilimsel düşünce sadece bilimle uğraşanların değil, toplumdaki her bireyin sahip olması gereken bir beceri olarak karşımıza çıkmaktadır. Büyük önder Mustafa Kemal Atatürk, Türk Milletine hedef olarak gösterdiği “çağdaş uygarlık seviyesinin de üstüne çıkmak” için izlenecek yolun “ilim ve fen” olduğunu hep vurgulamıştır. Bilimin toplumların ilerlemesindeki rolünü ve önemini çok önceden görmüş, Türk Milletine de benimsediği “hayatta bilimi rehber edinme” ve “bilimsel düşünebilme” anlayışını hem çağdaş uygarlığa ulaşma ve üstüne çıkmada araç olarak göstermiş hem de miras olarak bıraktığı inkılapların temelinde olduğunu vurgulamıştır” dedi.

YARATICILIĞIN BİRLEŞİMİDİR

Yakuppur, “Bilim şenliği, genç beyinlerin bilimin önemini kavrayıp, birçok teorik bilginin gerçek yaşamdaki işleyişini fark etmelerini sağlar. Bu tür etkinlikler hayal gücü ile yaratıcılığın birleşimidir. Eğitim kurumlarının öncelikli amacı da bu yaratıcılığın ortaya çıkmasına zemin hazırlamaktır. Öğretmen ve öğrencilerin gayretli çalışmaları ile ortaya çıkan bu projelerin bilim ve teknikte yeni buluşlara kapı aralamasını temenni ederiz. Etkinliğimizde çeşitli çalışmalarını sergileyen çocuklarımız ileride ülke yararına olacak büyük buluşların mimarı olabilirler. Her biri birer bilim insanı olarak ülkemizi çağdaş uygarlık seviyesine ulaştırabilir. Sevgili öğrenciler, biliniz ki, yeryüzünde hiçbir icat sıfırdan var olmamıştır. Her çalışmanın mutlaka öncesi bulunmaktadır. Eminim ki proje çalışmalarınızın her biri ileride başarılı çalışmalarınıza atılacak büyük imzaların ilk basamağıdır. Değerli konuklar, proje çalışmalarında emeği geçen tüm öğretmenlerimize ve öğrencilerimize teşekkürlerimi sunarken sizleri de saygıyla selamlarım” diye konuştu.

PROJELER BEĞENİ TOPLADI

Konuşmaların ardından okulun halk oyunları ekibinin gösterisi büyük beğeni ile izlendi. Konferans salonunda gerçekleştirilen programın ardından davetliler okul bahçesindeki bilim şenliğini tek tek gezerek projeler hakkında bilgi aldı. İnsansız hava aracı, görüntü işleme, bloetooth kontrol 4x4 model araba, sensörlü baston, el kurutma cihazı, çizgi takibi yapan ve engelden kaçan araç, asansör deney seti, robot kol, geri dönüşüm yazıcısı, elektrikli kamyonetin bulunduğu birçok proje büyük beğeni ile takip edildi. 100’e yakın resmin sergilendiği, 40’a yakın projenin yer aldığı ‘Bilim Sergisi’ iki gün ziyaretlere açık olacak.