Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanı Fatih Bakanoğulları, törende yaptığı konuşmada projenin uygulaması, son durumu ve yapılan çalışmalar ile ilgili bilgileri verdi.

“2023 YILINDA 10 MAHALLEMİZİ DAHA PROJE KAPSAMINA ALDIK”

Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak da ikinci hizmet döneminin sonuna yaklaşırken Tekirdağ’ıtarım ve hayvancılığın başkenti haline getirmiş olmanın mutluluğu içerisinde olduklarını belirtti. Büyükşehir Belediyesi olarak kırsal kalkınmayı desteklemeye yönelik pek çok projeyi hayata geçirdiklerini söyleyen Albayrak, “Mera İyileştirme ve Yönetimi projemiz de kırsal mahallelerimizin bedava ot kaynağı olan meralarımızın daha verimli kullanılması için 9 yıldır uygulamaya devam ettiğimiz en büyük projelerimizden biridir. Vasıf kaybedip yeterli düzeyde verim alınamayan meraların ot verimlerini arttırmak amacıyla 2023 yılında 10 mahallemizi daha proje kapsamına aldık” dedi.

Motorlu kara taşıt sayısı 330 bin 860’a ulaştı Motorlu kara taşıt sayısı 330 bin 860’a ulaştı

121 BİN 995 DEKAR MERA ISLAH EDİLDİ

2015 yılında başlattıkları Mera İyileştirme ve Yönetimi Projesi kapsamında toplamda, 121 bin 995 dekar meranın ıslahını yaptıklarını dile getiren Albayrak, “Yapılan iyileştirme ile ot verimi 50 kilograma kadar düşen alanlarda verimi 4 kat arttırarak 200 kilogram seviyesine çıkarmayı hedefliyoruz. Böylece ekonomik anlamda hayvancılık yapmak isteyen işletmeler, kaliteli kaba yem ihtiyaçlarının önemli kısmını çayır ve meralardan karşılamış olacaktır. Projemiz bu yıl programa alınan mahalleler ile birlikte, 10 yılda 148 mahallemizde uyguladık” diye konuştu.

YÜZDE 81’İ PROJE KAPSAMINA ALINDI

Halen çok ciddi taleplerin gelmeye devam ettiğini söyleyen Albayrak, “Bu da bize yapılan uygulamanın ne kadar doğru ve faydalı olduğunu çok net gösteriyor. İlimizin mera varlığının yüzde 81’ine denk gelen 270 bin 399 dekar mera alanı proje kapsamına alındı. Bu alanının 121 bin 995 dekarına (İl merasının yüzde36.52’si) 2 milyon 917 bin 650 kilogram kompoze gübre uygulaması yapıldı. 121 bin 995 dekar alanda 150’şer kilogram ot artışı hesaplandığında proje uygulama süresince yaklaşık 36 bin 598 ton kaba yem elde edildiği tahmin ediliyor” dedi.

“DESTEĞİMİZ DEVAM EDECEK”

Tekirdağ’ın kaliteli kaba yem açığı göz önüne alındığı zaman, elde edilen ot miktarının öneminin anlaşıldığını söyleyen Albayrak, projenin çiftçilere hayırlı olmasını temenni ederken, Tekirdağ’da çiftçilere desteklerinin devam edeceğini söyledi.