Kapaklı’da faaliyet gösteren Akbulut Otolastik ve Rotbalans’ın sahibi Ahmet Akbulut,  kar lastiği seçerken dikkatli olmaları konusunda sürücüleri uyardı. Kış lastiğine yoğun talep olduğunu belirten Akbulut, “Önceki yıllara göre kış lastiğine daha çok talep var. Ben bunu sürücülerin daha çok bilinçlenmesine bağlıyorum.” Dedi.

''LASTİK DEĞİŞİMİNE TALEP YOĞUN''

Lastik ustası Ahmet Akbulut, lastik değişiminin kış mevsiminde yaşanabilecek kazaların önüne geçtiğini vurguladı. Artık insanların bu konuda daha bilinçli olduğunu da belirten Akbulut, ''Kış lastiği, araçların kaymaması ve trafik kazalarına karışmaması açısından çok önemli, Bu sene çok büyük bir yoğunluk var. Ben bunu sürücülerin daha çok bilinçlenmelerine bağlıyorum. Ticari gruptaki taşıtlar zaten mecburiydi fakat diğer gruptaki araçlardan da lastik değişimine yoğun talep var.'' dedi.

''ZİNCİRLER KAR LASTİĞİNİN YERİNİ TUTMAZ''

Kar lastiğinin alternatif çözümlerden daha etkili olduğunu da kaydeden Akbulut, ''Taşıt kullanıcılarının yaptığı ilk hata kar lastiği yerine zorunlu alanlarda zincir kullanabilecekleri fikri ile lastiklerini değiştirmemeleri. Zincirler kar lastiğinin yerini tutmaz. Zincirin arabaya verdiği zarar çok fazla. Arabanın alt takımını tamamen bozuyor bu yüzden zincir sadece yoğun karlı ve buzlu alanlarda kullanılabilir. Yalnızca bu alanlara girerken zincirleri takıp, asfalta çıktığımızda çıkartmak gerek. Lastik taktığımızda her türlü alanda gidebiliyorsunuz. Kar Lastiği bu açıdan daha kullanışlı ve daha avantajlı.'' ifadelerini kullandı.

150 TL'DEN 180 TL'YE KADAR LASTİK VAR!

Araç sahiplerine lastik fiyatları hakkında da bilgiler veren Akbulut, ''Kar lastiklerinin fiyat aralığı kalitesine göre değişiyor. 150 TL'den başlayarak 180 TL'ye kadar kar lastikleri mevcut. Mesela Continental kar lastikleri 180 TL. Ben şoförlere kaliteli bir lastik almasını öneriyorum. Çünkü frenleme mesafeniz azalıyor. Uygun fiyatlı lastiklerde 50-60 metreye kadar aracı durdurabilirken, kaliteli bir lastikle bu mesafeyi 20-30 metreye kadar düşürebilirsiniz. Bu da trafikte büyük bir hayati önem arz ediyor.'' sözlerini kaydetti.

ESKİ TARİHLİ LASTİKLERE DİKKAT!

Kar lastiği alırken dikkat edilmesi gereken hususlar konusunda da şoförleri uyaran Akbulut, ''Lastik alırken dikkat edilmesi gereken ilk nokta tarihidir. Çok eski tarihli olan lastikleri almamak gerekiyor. 5-6 senelik raf ömrü olan lastiklerden 1-2 seneyi aşan lastiklerin alınmamasına dikkat edilmeli. Bunun dışında Çin malları da sıkıntı çıkarıyor. Çünkü Çin malı lastikler patladığında ya da yarıldığında garantiye gönderemiyorsunuz. Zaten Çin malları da son zamanlarda yavaş yavaş piyasadan kalkıyor. Yine dediğim gibi kalite çok önemli çünkü kalite arttıkça lastiğin deseni yol tutuşuna daha imkan sağlar halde tasarlanıyor. Bu da şoföre daha rahat bir sürüş hakimiyeti sunuyor.'' dedi.

''SONUÇ FELAKET OLUR''

Kar lastiğinin önemine bir kez daha dikkat çeken Akbulut, şu ifadeleri kullandı; ''Tekrar söylemek gerekirse kış lastiği, her aracın takması gereken bir şey. Çünkü hem canınızdan olma riski çok büyük, hem de ufak bir kazaya karışsanız dahi maddi zararlara uğrayabilirsiniz. Bu yüzden arabası olan her insanın kış lastiği taktırması gerekiyor. Sabahları çok buz oluyor, işe geç kalma endişesi ile işe giden bir vatandaşın hızlandığını ve buzda kış lastiği olmadan ilerlediğini düşünün. Sonuç felaket olur. Ben diyorum ki kışın kazalara karışmamak için lastiklerinize dikkat edin. ''

Haber: Furkan BOLAT