5 Aralık Kadınlara Seçme ve Seçilme Hakkının verilişinin 81. yıldönümü nedeniyle Kapaklı Kent Konseyi tarafından Atatürk Anıtı önünde basın açıklaması yapıldı.

Arzu_OzdemirAVRUPA BİRLİĞİ ÜLKELERİNDEN DAHA ÖNCE BU HAKLARA SAHİP OLDUK

Basın açıklamasını Kapaklı Kent Konseyi Kadın Meclisi Başkanı Arzu Özdemir Yaptı. Özdemir açıklamasında, “Seçme ve seçilme hakkı vatandaşlık görevlerinden birisidir. Kadına değer veren büyük önder Atatürk kadınların hayatta seçme ve seçilme hakkını elde etmeleri için 1930 yılından başlayarak bir dizi yasa çıkarılmasına öncülük etmiştir. Atatürk’ün kadına olan güveni, sevgi ve saygısı, kurtuluş savaşında yaşanan olaylar ve gözlemleri nedeniyle birçok batı ülkesinden daha önce verilmiştir. Nihayet 5 Aralık 1934 tarihinde TBMM’nde yapılan bazı yasa değişikliği ile Türk Kadınına hakların en büyüğü olan seçme ve seçilme hakkı tanınarak kadın erkek eşitliği alanında bütün haklar teslim edilmiştir. O tarihte bugün girebilmek için ödün verdiğimiz Avrupa Birliği ülkelerinden Fransa 1944, İtalya 1948, İsviçre 1971 yılında kadınlara seçme ve seçilme hakkı tanınmıştır.

ATATÜRK’TEN KADINLARA EN BÜYÜK MİRAS SEÇME VE SEÇİLME HAKKIDIR

Atatürk Türk kadınına seçme ve seçilme hakkının verilmesinin ardından şöyle konuşmuştur, “Bu karar Türk Kadınına sosyal ve siyasi hayatta bütün milletlerin üstünde yer vermiştir. Siyasi hayatta muhtarlık ve belediye seçimleri ile tecrübe kazanan Türk kadını bu seferde milletvekili seçme ve seçilme suretiyle hakların en büyüğünü elde etmiş bulunuyor. Medeni memleketlerin birçoğunda kadından esirgenen bu hak bugün Türk kadınının elindedir ve onu selahiyat ve liyakatla kullanacaktır” demiştir. 1935 yılında yapılan ve kadınların katıldığı ilk genel seçimlerde 17 kadın milletvekili meclise girmiştir. Bu vesile ile Atatürk’ten kadınlara en büyük miras seçme ve seçilme hakkıdır. Bunun için Ulu Önder Atatürk’e sonsuz teşekkür ederiz ve rahmetle anarız.

Kadınlara her konuda destek olan sayın Kaymakamımıza, Desteklerini esirgemeyen belediye başkanımıza, Kent Konseyine, Emniyet mensuplarına ve siz katılımcılara sonsuz teşekkürler” dedi.