Kapaklı Gazetesi - Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün hürriyet mücadelemizi başlatmak üzere 19 Mayıs 1919 yılında Samsun’a çıkışının, bu yıl 103. yıl dönümü kutlandı. 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı çerçevesinde tüm yurtta olduğu gibi Kapaklı’da da bir dizi etkinlik gerçekleştirildi.

Atatürk Anıtı önünde çelenk sunumuyla başlayan kutlama programı, akabinde Kapaklı Şehir Stadı’nda devam etti. Kutlamalara Kapaklı Kaymakamı Bayram Sağır, Kapaklı Belediye Başkanı Mustafa Çetin, Kapaklı İlçe Jandarma Komutanı Kıdemli Başçavuş Fevzi Bayram, Kapaklı İlçe Emniyet Müdürü Özkan Kara, Kapaklı İlçe Milli Eğitim Müdürü İrfan Danışmaz, Siyasi Parti Temsilcileri, Kapaklı Belediye Meclis Üyeleri, Sivil Toplum Kuruluşu Temsilcileri, gazilerimiz ve vatandaşlar katılım sağladı.

Rodop ve Çetinçalı’dan Mustafa Taşkıran’a ziyaret Rodop ve Çetinçalı’dan Mustafa Taşkıran’a ziyaret

ÇELENK SUNULDU

Atatürk Anıtı önünde gerçekleşen çelenk töreninde Kapaklı İlçe Milli Eğitim Müdürü İrfan Danışmaz, Kapaklı İlçe Gençlik ve Spor Müdürlüğünün çelengini anıta sundu. Saygı Duruşu’nda bulunulması ve İstiklal Marşımızın okunması ise kutlamalar Kapaklı Şehir Stadı’nda devam etti. Kapaklı Mesleki ve Anadolu Lisesi Bando Takımı’nın gösterisi ile başlayan kutlama programında, Kapaklı Anadolu Lisesi öğrencileri tarafından Kapaklı Kaymakamı Bayram Sağır’a Türk Bayrağı takdim edildi.

“BU DESTANI YAŞATAN MİLLETİN KALBİDİR”

Programda günün anlam ve önemine ilişkin konuşmayı Kapaklı İlçe Milli Eğitim Müdürü İrfan Danışmaz gerçekleştirdi. Danışmaz, konuşmasında şu sözlere yer verdi: “Milletimizin tüm onur ve asaletiyle Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün rehberliğinde tarih sahnesinde bir defa daha şaha kalkışının başlangıcı 19 Mayıs 1919 tarihidir. Bütün umutların tükenmeye başladığı bir dönemde Mustafa Kemal Atatürk’ün ‘Türk milleti için bağımlı yaşamaktansa ölmek daha iyidir’ diyerek Samsun’a çıkması, bağımsızlık ve özgürlük mücadelemizin de başlangıcı olmuştur. Bu tarih ile birlikte Türk milleti, kendi makus talihini tersine çevirmeye başlayarak esaret altında var olunamayacağını ve kutsal vatan topraklarımızın ilelebet işgal edilemeyeceğini tüm dünyaya haykırmıştır. Kurtuluş Savaşı bu destanın adı, bu destanı yaşatan milletin kalbidir.

“ÖZELLİKLE GENÇLERE BÜYÜK GÖREVLER DÜŞMEKTEDİR”

19 Mayıs 1919’da Samsun’dan yakılan özgürlük ateşi, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin açılmasıyla birlikte kısa sürede dalga dalga tüm yurda yayılmıştır. Bugünkü mevcudiyetimizi ve özgürlüğümüzü o günlere borçluyuz. Temelleri yine o günlerde atılan ‘milli egemenlik” ilkesi ile birliğimiz ve bütünlüğümüz sağlanmıştır. Bugün de vazgeçilmez güç kaynağımız millet iradesidir. Bunun yaşatılması için hepimize ve özellikle de gençlere büyük görevler düşmektedir.

“KİMSENİN HUZUR VE GÜVENLİĞİMİZİ BOZMASINA FIRSAT VERMEMELİYİZ”

Binlerce şehit vererek, sıkıntı ve yoklukla içinde, büyük özverilerle kurulan Türkiye Cumhuriyeti sizlere emanettir. Bu değerli emaneti yaşatmak ve sonsuza kadar korumak, gelecek kuşaklara en iyi şekilde aktarmak, en başta gelen görev ve sorumluluğunuzdur. Sizler yarınlarımızsınız ve Türkiye Cumhuriyeti’ni muasır medeniyetler seviyesinin üzerine sizler taşıyacaksınız. Sevgi, saygı, hoşgörü ve uzlaşma ortamı içinde üstesinden gelinemeyecek bir sorunun bulunmadığını unutmamamız gerekir. Birlik ve bütünlüğümüze yönelik her türlü saldırı veya tehdit karşısında daha fazla kenetlenerek hiçbir kimsenin hangi amaçla ve ne şekilde olursa olsun, huzur ve güvenliğimizi bozmasına fırsat vermemeliyiz. Ay yıldızlı bayrağımızın altında hepimiz bir ve bütün olarak yaşayacağız. Bu duygu v düşüncelerle Cumhuriyetimizin Kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü, silah arkadaşlarını ve bu vatan için canlarını feda eden aziz şehitleri rahmet, minnet ve saygıyla anıyorum. Gençlerimizin bayramını tebrik ediyor ve tüm vatandaşlarımıza selam ve sevgilerimi iletiyorum.

ATATÜRK’ÜN GENÇLİĞE HİTABESİ OKUNDU

Konuşmanın ardından Kapaklı Anadolu Lisesi öğrencilerinden Burak Büyüksağlam, Atatürk’ün Gençliğe Hitabesi’ni okudu. Akabinde Kapaklı Anadolu Lisesi öğrencilerinden İsrafil Mert Aydoğmuş ise Gençliğin Ata’ya Cevabı’nı okudu. Kutlamalar, Kapaklı Aziz Sancar Anadolu Lisesi öğrencilerinin halk oyunları gösterileri ve Kapaklı Ertuğrul Gazi Anadolu Lisesi öğrencilerinin jimnastik gösterileri ile devam etti. Ödül töreninde ise Kapaklı’da gerçekleşen yarışmalarda dereceye giren öğrencilere Kapaklı İlçe Milli Eğitim Müdürü İrfan Danışmaz, Kapaklı Belediye Başkanı Mustafa Çetin ve Kapaklı Kaymakamı Bayram Sağır tarafından ödülleri takdim edildi. Kapaklı Anadolu İmam Hatip Lisesi öğrencilerinin bayrak final tablosu ile kutlamalar son buldu.