Kapaklı Gazetesi - 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü dolayısıyla tüm yurtta olduğu gibi Kapaklı’da da anma etkinlikleri düzenlendi. Eski Belediye Meydanı’nda düzenlenen etkinlikte vatandaşlara hitap eden Kapaklı Kaymakamı Mustafa Ünlüsoy, ‘’Türkiye Cumhuriyeti Devleti bu topraklarda bedel ödeyerek kurduğumuz ve ilelebet yaşayacak olan son devletimiz, son Cumhuriyetimizdir!’’ dedi.

Kapaklı Kaymakamlığı tarafından düzenlenen 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü etkinlikleri, öğleden önce şehitlik ve hatıra ormanı ziyaretleri ile başladı. Ardından şehitlerimiz için öğle namazına müteakip Mevlid-i Şerif okunan etkinlik programı, akşam saat 20.00’da Eski Belediye Meydanı’nda devam etti. Burada düzenlenen programa Kapaklı Kaymakamı Mustafa Ünlüsoy, Kapaklı Belediye Başkanı Mustafa Çetin, Kapaklı İlçe Jandarma Komutanı Kıdemli Başçavuş Fevzi Bayram, Kapaklı İlçe Emniyet Müdürü Yaşar Terzioğlu, Kapaklı İlçe Milli Eğitim Müdürü İrfan Danışmaz, Kurum Müdürleri, Siyasi Parti Temsilcileri, Belediye Meclis Üyeleri, STK Temsilcileri, Gaziler ve çok sayıda vatandaş katıldı.

ŞEHİTLERİMİZ İÇİN KUR’AN OKUNDU

1 dakikalık Saygı Duruşu ve akabinde İstiklal Marşımızın okunması ile başlayan programda Mustafa Çetin tarafından Kur’an-ı Kerim Tilaveti okundu. Okunan Kuran’ın ardından Kapaklı İlçe Müftüsü İsa Aktaş tarafından dua yapıldı. Şehitlerimiz için yapılan duadan sonra ise 15 Temmuz gecesine dair sinevizyon gösterisi gerçekleştirildi.

“HESAP ETMEDİKLERİ BİR ŞEY VARDI”

Düzenlenen programda Kapaklı Kaymakamı Mustafa Ünlüsoy tarafından günün anlam ve önemine ilişkin konuşma yapıldı. Konuşmasında ülkemizin zor şartlar altında kazanıldığına dikkat çeken Kaymakam Ünlüsoy, “ 3 yıl önce yine bu akşam 15 Temmuz'da Türkiye Cumhuriyeti Devleti tarih boyunca nice devletler kurmuş Türk milleti hiç görmediği bir hainlik ile karşı karşıya kaldı. O gün Türkiye Cumhuriyeti Devletinin Cumhurbaşkanına, Türkiye Büyük Millet Meclisine, hükümetine, bakanlarına, bu ülkeye, bu vatana, Cumhuriyete, insanlarımızın geleceğine ipotek koymaya kalkan hain bir çete Türkiye'ye çok acı, karanlık, unutmamamız gereken bir gece yaşattı. Ancak hesap etmedikleri, bilmedikleri bir şey vardı; insanlar vardı bu millet vardı siz vardınız. Bunu dünyanın en gelişmiş ülkeleri, onların örgütleri, yöneticileri hesap edemediler. Türk Milleti tarih boyunca nice devletler kurdu, en son kurduğumuz devlet Türkiye Cumhuriyeti Devleti bu topraklarda bedel ödeyerek kurduğumuz ve ilelebet yaşayacak olan son devletimiz, son Cumhuriyetimizdir.’’ dedi.

‘’BURASI HEPİMİZİN VATANI’’

Birlik ve beraberlik mesajı veren Kaymakam Ünlüsoy, ‘’Yine hainlerin hesap etmediği bir şey vardı burası dünyadaki 200 devlet gibi sadece bir devlet değildi, sadece yönetimi olan, insanı olan, toprağı olan bir yer değildi. Burası aynı zamanda vatandı. Burası hepimizin vatanı. Bu vatan Kafkasya’dan Balkanlardan gelen burada yaşayan insanlar ile beraber bedel ödeyerek kan dökerek, şairin dediği gibi 'bastığın yerleri toprak diyerek geçme tanı, düşün altında ki binlerce kefensiz yatanı' ve 'Kim bu cennet vatanın uğruna olmaz ki feda şüheda fışkıracak toprağı sıksan şüheda' dediği topraklar. Burası bizim ebediyete kadar yaşayacağımız topraklar. Bu topraklarda Türk milleti olarak hangi ırktan hangi din ve inanıştan gelirsek gelelim 15 Temmuz’da en son gösterdiğimiz gibi tüm insanlar sabahlara kadar vatanına sahip çıktı. Bu meydanlar da nöbet tuttu, sokaklarımızı caddelerimizi hainlere karşı koruduk kolladık. Kahraman Türk milleti bu gösterdiği eşsiz fedakarlığı tarihimizde, sıkıştığımız anlarda her zaman göstermiştir her zamanda gösterecektir.’’ İfadelerini kullandı.

“TANKIN ÜZERİNE GİTTİK”

15 Temmuz gecesi vatandaşların büyük bir özveri sergilediğini kaydeden Ünlüsoy, ” Biz bugünlere kolay gelmedik. Yaşadığımız yakın tarihte ki Çanakkale savaşı, birinci dünya savaşı ve akabinde kurtuluş savaşı sonrası 10 milyon insandan bugün 80 milyona, o gün 100 ün üzerinde ki ülkeler arasında sonlarda gelirken bugün dünyada ki 200 ülke arasında ekonomik açıdan en güçlü 20 ülke arasındayız. Biz buralara çok yaptığımız çok büyük ormanlarımız çok büyük madenlerimiz ile gelmedik, insanımız ile geldik sizler ile geldik. Beraber geldik; çalışarak, üreterek, kazanarak geldik. Onun için bu vatanı elimizden almak elbette kolay değildi. Ne yaptılar, 15 Temmuz akşamı sizlerin paraları ile vergileri ile silahlı kuvvetlerimizin elinde olan, polisimizin elinde olan tankımızı tüfeğimizi bizim üzerimize çevirdiler. Biz ne yaptık millet olarak? Tankın üzerine gittik, önüne dikildik, altına yattık, bu direnişe kahramanca hep beraber iştirak ettik. Bugün İstanbul da da biraz önce televizyondan gördüğümüz gibi, Türkiye'nin her şehrinde gördüğümüz gibi, dünyanın bir çok ülkesinde bu millet ayakta dimdik ilelebet de dimdik kalacak” dedi. 

“DIŞ GÜÇLERİ BOZDUK BUGÜNLERE GELDİK”

Türkiye Cumhuriyeti’nin tarihi boyunca bir çok ihtilal ve kalkışma yaşadığına da değinen Ünlüsoy, şu sözlerle konuşmasını tamamladı; “Elbette ki geçen yıl, önceki yıl, 15 Temmuz 2016 da bu meydanlara sahip çıktınız. Bugünlere geldik daha da ileriye gideceğiz. 15 Temmuz 2016 akşamı Türkiye'nin çeşitli yerlerinde özellikle İstanbul'daki ve Ankara'daki hain saldırılarda 251 vatandaşımız şehit oldu. 2194 gazimiz var. Binlerce gönülden gazimiz var, yüz binlerce milyonlarca gazimiz var. Kimse unutmasın ki Türkiye Cumhuriyeti Devletini kuruluşundan bu yana geçen, biraz önce saydığım Çanakkale savaşında, birinci dünya savaşında ve kurtuluş savaşında biz bedel ödedik, kan verdik, can verdik. Nihayetinde bu ülkeyi elimizden almak için zaman zaman çeşitli senaryolar uyguladılar. Ne yaptılar? Yaşı 50’nin üzerinde olanlar hatırlar, 12 Eylül 1980 den önce sağcı solcu diye bölmeye kalktılar bu ülkeyi. Alevi-Sünni diye bölmeye kalktılar. Daha sonra Kürt - Türk diye bölmeye kalktılar. Ama biz her zaman bu dış güçleri ve işbirlikçilerini bozduk ve bugünlere geldik ve inşallah ta daha ileriye gideceğiz. Bu nasıl oldu? Sizlerin, Türk Milletinin canını kanını hiçe sayarak çocukları, torunları, yakınları için bize bugünleri bırakan dedelerimize örnek olarak biz de yakınlarımızı, çocuklarımızı, torunlarımızı düşündük hiçbir siyasi inanışı göz önüne almayarak her türlü dini inanışı bir kenara bırakarak bu meydanları doldurduk. İnşallah başımıza gelmez ama zannetmesinler ki yine böyle bir oyun oynayabilecekler. Yine biz her zaman kararlılıkla Türkiye Cumhuriyeti bireyleri olarak, sadece devletimizi ülkemizi değil bu vatanımızı koruyacağız”

‘’AMAÇ BU ÜLKENİN KALKINMASINI ENGELLEMEKTİ’’

Mustafa Ünlüsoy’un konuşmasının ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın İstanbul Atatürk Havalimanında yaptığı konuşma Kapaklı halkına sinevizyon eşliğinde sunuldu. Ardından Kapaklı Belediye Başkanı Mustafa Çetin konuşma gerçekleştirmek üzere kürsüdeki yerini aldı. Çetin konuşmasında, ‘’O kadar güzel görünüyorsunuz ki, o kadar harikasınız ki Reis'in konuşmasının üzerine konuşacak çok fazla bir şeyimiz kalmadı. Allah kendisinden razı olsun, Allah yokluğunu göstermesin. 15 Temmuz ile ilgili söylenecek çok şey var, sabaha kadar konuşabiliriz. Bu arada gelmiş geçmiş bütün şehitlerimizin manevi huzurlarında saygıyla sevgiyle eğiliyorum, şükranla yad ediyorum. Mekanları cennet olsun inşallah. Değerli dostlar Türkiye Devleti, Cumhuriyet rejimi ile yönetilmeye başladıktan sonra çok badireler atlattı. Halkımız henüz daha demokrasinin kavramını bilmediği dönemlerde bir sürü algıyla bir sürü oyunla hükümetler geldi geçti devrildi. Her hükümet 2 yıl 3 yıl tamamladığında uzun yıllar kaldı denildi. 1960 ihtilali ile beraber Türkiye'de bir başbakan ve bakanlar maalesef kendi evlatlarımız darağacına götürüldü. O acıları yaşamış bir milletin çocuklarıyız. Sonrasında 1980 12 Eylül darbesi ile beraber yine büyük acılar yaşamış, darbelerin o soğuk yüzünü görmüş, o karanlıkları yaşamış bir milletin evlatları olduk. Akabinde 28 Şubat 1997 yılında adına post modern darbe denilen siyasete ayar çekmeye çalışan bir el yine bu ülkede hem ekonomik hem siyasi istikrarı bozmak için oyunlar oynadı ve bu ülkenin gayri milli hasılası ayaklar altına alındı. Hep amaç bu ülkenin kalkınmasını, gelişmesini, kendi ayakları üstünde durmasını engellemekti. Yıllarca böyle devam etti, ancak bu sefer 15 Temmuzda öyle olmadı” ifadelerini kullandı. 

‘’MİLLET OLARAK SOKAKLARA DÖKÜLDÜK’’

15 Temmuz gecesi şehit düşenlere rahmet dileyen Çetin, “ Bizim kutsalımız Türk ordusunun içine sızmış olan o hainlerin oyununu bozmak için millet olarak sokaklara döküldük. Bakın aslına bakarsanız bu ülkeye dışarıdan bir güç saldırmaya kalksa eğer herhangi bir dış güç saldırıda bulunsa evvel Allah silahlı güçlerimiz, polisimiz, emniyet güçlerimiz, jandarmamız hep üstesinden gelir ve o ordunun yanında bu millette elindeki silah ile sahalara iner ve mücadelesini verir. Bu milletin evinde silahı hep vardır aslında. Sever bizim milletimiz silahını, önemser gücü. Ama 15 Temmuz da hiç kimse silah ile inmedi. Neden inmedi? Çünkü ona karşı silahı doğrultanı kendi evladı bildi, ordusunu kutsal bildi. Teyzeler vardı meydanlarda, ablalarımız vardı. Ne diyorlardı askere? 'Yapma evladım sizi kandırıyorlar' diyorlardı.  Elinde ki bayrağı ile yanlışa işaret ediyorlardı. Tek gayeleri demokrasiye, milli iradeye sahip çıkmak, istikrarı korumaktı. Hamdolsun böyle bir memleketin evladı olduğum için şükrediyorum, şükranlarımı sunuyorum hepinize. 15 Temmuz'da halkımız bir şeyi gösterdi tüm şer odaklarına; bir daha bu ülkede darbe yapılmayacağının kalın bir çizgi ile altını çizdi. Bu milletin ruhunda geninde olan Çanakkale ruhunun asla kaybolmayacağını bir kez daha gösterdi. Bu büyük destan yazılırken şehit olan bütün vatandaşlarımıza rahmet diliyorum, gazilerimizi minnet ile selamlıyorum. Allah hepsinden razı olsun. Şehitlerimizin mekanının cennet olduğuna yürekten inanıyoruz. Çünkü biz bu inançla büyümüş bu inançla yetişmiş bir milletiz” diye konuştu. 

ŞİİRLER OKUNDU 

Konuşmacılardan sonra 15 Temmuz konulu bir sinevizyon gösterisi daha katılımcıların beğenisine sunuldu. Gösterimde o geceye dair yayınlanan videolarla izleyenler duygu dolu anlar yaşarken, akabinde günün anlam ve önemine ilişkin şiirler okundu. Kaside ve ilahilerin okunmasının ardından saatler 00.13’ü gösterdiğinde ilçe merkezindeki tüm camilerde 15 Temmuz’da şehit düşenler için sela okundu.