Kapaklı Gazetesi - Kapaklı TV’nin canlı yayın konuğu olan Türk Metal Sendikası Kapaklı Şube Başkanı Günay Özden, Ünal Kablo’daki işçi kıyımı ile ilgili, ‘’En kötü sendika en iyi işverenden iyidir.’’ dedi.

Gazeteci Adem Çil ile canlı yayında söyleşi gerçekleştiren Türk Metal Sendikası Kapaklı Şube Başkanı Günay Özden, sendika faaliyetlerinden bahsetti. Sendikalaşmanın işçiler ve işverenler açısından önemine değinen Özden, sendika olarak Kapaklı’da da ciddi bir üye sayısına ulaştıklarından bahsetti.

‘’PANDEMİ DÖNEMİNDE YAVAŞLADIK AMA İLETİŞİMİMİZİ KESMEDİK’’

Kendisini tanıtarak sözlerine başlayan Özden, ‘’Daha önce HEMA Endüstri'de 2004 yılında sendikal hayatına başladım. 2006 da sendika temsilciliği, 2010 sendika baş temsilciliği yaptım ve 2019 yılının onuncu ayı itibari ile Türk Metal Sendikası Kapaklı Şube Başkanlığını yürütmekteyim. Türk Metal Sendikası Kapaklı’da 2019’un onuncu ayında faaliyete başladık. Bu süreç içerisinde tüm fabrikaları gezdik aynı zamanda MES ile toplu iş sözleşmesi yaptık. Pandemi döneminde yavaşladık ama fabrikalara iletişimimizi kesmedik yakından takip ettik ve bu sürece kadar geldik.’’ İfadelerini kullandı.

‘’FABRİKA ARKADAŞLARIMIZA BASKI YAPMIŞ’’

Pandemi sürecine rağmen Ünal Kablo’da işten çıkarılan işçilerle ilgili konuşan Özden, süreci başından sonuna dek aktardı. İşçilerin, sendikaya üye oldukları gerekçesiyle işten çıkarıldığını söyleyen Özden, ‘’Kurban Bayramı öncesinde Ünal Kablo’da çalışan arkadaşlarımız Kapaklı şubemize gelerek fabrikadaki ücret ve çalışma şartlarından dolayı sıkıntı çektiklerini bizlere bildirdi. Bizler fabrika içerisinde örgütlenmeye ve arkadaşlarımızın üyeliklerini yapmaya başladık yetki sayısına ulaştığımızda işveren tarafı arkadaşlarımızı arayarak baskı yapmış ve sendikadan çıkmalarını istemiştir. 4 Ağustos’ta iki arkadaşımız işten çıkarılmıştır. Arkadaşlarımızın işte çıkarıldığı haberini aldığımda fabrikaya gittim ve arkadaşlarımızın işten çıkarılmasının yanlış olduğunu dile getirdim fakat kararlarının arkasında olduklarını ve doğru yaptıklarını söylediler.’’ dedi.

‘’AHLAKSIZLIK NEDENİ İLE İŞTEN ÇIKARILDILAR’’

32 gündür fabrika önünde eylemlerinin devam ettiğini söyleyen Özden, konuşmasını şu sözlerle sürdürdü; ‘’4 Ağustos itibari ile eylemlerimizi başlattık ve eylemlerimiz 32 gündür devam etmektedir bu süreçte 32 arkadaşımızın işine son verilmiştir. Arkadaşlarımızın işten çıkarılma sebebi ise İş yasasının 25. maddesinin 2.fıkrası uyarınca ahlaksızlık nedeni ile işten çıkarılmıştır. Şimdiye kadar 32 arkadaşımızın içeride 1 tane savunması yoktur.’’

‘’200 BİN KİŞİLİK BÜYÜK BİR AİLEYE SAHİBİZ’’

Örgütlenme esnasında yaşanan sorunlara da değinen Günay Özden, “Türk Metalli olmak 200 bin kişilik büyük bir aileye sahip olmak, güçlü olmaktır. İş yerlerinde örgütlenir iken bazı işverenler sendikanın kendilerine karışamayacaklarını düşünüyorlar. Bizler de sendikalı olmanın avantajlarından arkadaşlarımıza bahsetmekteyiz. Yaşadığımız bir diğer zorluk ise çoğunluğu sağlayıp yetki için başvuru yaptığımızda fabrikaların itiraz etme hakkı olması ve sürecin 1 ila 1,5 yıla kadar uzamasına neden olması.” şeklinde konuştu.

‘’TOPLU İŞ SÖZLEŞMESİNDEN YARARLANABİLİRLER’’

Konuşmasının son bölümünde sendikaya üye olmak isteyen işçilere seslenen Özden, “Kıdem tazminatı kırmızı çizgimizdir kıdem tazminatında herhangi bir geriye gidiş olması durumunda genel grev kararı almış bulunmaktayız. En kötü sendika en iyi işverenden iyidir. Sendikalı olmanız durumunda toplu iş sözleşmesinden yararlanabilir ve hakkınızı arayabilirsiniz.” dedi.

‘’ÜNAL KABLO’DA HAK HUKUK YOK’’

Özden ile birlikte canlı yayına işten çıkarılan iki işçi de katıldı. İşverenin işçi haklarına önem vermediğini belirten işçiler , “Uzun yıllar Ünal Kablo’da çalışmaktayız. Ünal Kablo’da hak hukuk diye bir şey yoktu, molalarımız kısıtlıydı. Bir isteğimiz olduğunda bizleri geri çevirip yardımcı olmuyorlar ama bizler hakkımız alana dek mücadele edeceğiz.” dedi.