Kapaklı Gazetesi - Orman Yangınları ile Mücadele Komisyonu Kapaklı Kaymakamı Bülent Hamitoğlu başkanlığında toplandı. Toplantıda İkiz Göller, Pınarça ve Kazak Gölü Mevkii yangın riski altında olduğuna vurgu yapılarak, alınan karar gereği, tesis ve tescilli günübirlik kullanım alanları (Kazak Gölü Mesire alanı göl çevresi) dışında ateşli piknik yapmak yasaklandı.

İKİZGÖZLLER, PINARÇA VE KAZAK GÖLÜ MEVKİİ RİSK ALTINDA

Komisyon tarafından alınan kararlarla ilgili yapılan duyuruda, şu ifadelere yer verildi; ‘’Doğal zenginliklerimizin başında gelen ormanlarımızın yangınlarına karşı korunması, mevsimsel ve insani faktörlere dayalı olarak orman yangınlarının artabileceği değerlendirildiğinden gerekli önlemlerin alınması, özellikle yaz mevsimi olması sebebiyle vatandaşlarımızın yoğun bir şekilde mangal, semaver yakarak ateşli piknik yaptıkları görülmektedir. Ayrıca anız ve bahçe artıklarını yakmaları hava sıcaklığının yükseldiği ve kuru ot/çalılık miktarlarının fazla olduğu bu günlerde orman yangınlarında artışa neden olduğu görülmektedir. Bu kapsamda da ilçemizde vatandaşlar tarafından yoğun bir şekilde piknik amaçlı kullandıkları özellikle İkiz Göller, Pınarça ve Kazak Gölü Mevkii yangın riski altındadır.

ATEŞLİ PİKNİK YAPMAK YASAKLANDI

Yangın riskinin ortadan kaldırılması için İçişleri Bakanlığının 27.07.2020 tarih ve 12254 sayılı genelgesi gereği Kapaklı İlçe Orman Yangınları ile Mücadele Komisyonu tarafından aşağıdaki kararlar alınmıştır. Tesis ve tescilli günübirlik kullanım alanları (Kazak Gölü Mesire alanı göl çevresi) dışında ateşli piknik yapmak yasaklandı. İzin verilen alanlarda ise 31.10.2020 tarihine kadar mangal/semaver/ateş yakılmasına saat 20.00’dan sonra müsaade edilmeyecek. Başta ormanlık alanlar olmak üzere civarlarındaki yerlerde anız veya bitki örtüsü (Bağ, bahçe artığı, ot, dal vb) yakılması yasaklanacak, anız yakanlar hakkında yasal işlem yapılacağı konusunda İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü ve mahalle muhtarlarınca ilgililere duyurulacak ve gereği yapılacak. Çerkezköy Orman İşletme Şefliğince Orman yangınları ile mücadele planlarının güncellenecek ve mangal/semaver/ateş yakılabilecek yerlerin 15.08.2020 tarihine kadar haritalandırılarak Kaymakamlığımız, Belediye Başkanlığı, Kolluk Birimleri, ilgili muhtarlar, Tekirdağ Afet ve Acil Durum Yönetimi Müdürlüğü (AFAD) ile yangın söndürmede görevli diğer kurum, kuruluşlarla paylaşılacak ve gerekli koordinasyon sağlanacak.

GEREKLİ KONTROLLER VE DENETİMLER YAPILACAK

Genel Kolluk Kuvvetleri ( İlçe Jandarma Komutanlığı ile İlçe Emniyet Müdürlüğü Birimleri ) ile Orman Muhafaza Memurları başta olmak üzere Belediye Başkanlığına bağlı Zabıta ve sorumluluk alanlarına giren mahalle muhtarlıkları tarafından mevzuatlar çerçevesinde gerekli kontrol ve denetimler yapılarak denetimlerde tespit edilen aykırılıklar karşısında ilgili mevzuat doğrultusunda gerekli adli ve idari işlemlerin yapılacak. Ormanlık alanlara yakın olan yerlerdeki düğün ve benzeri organizasyonlarda orman yangınına neden olabilecek havai fişek olmak üzere ilçe genelinde dilek balonu gibi yanıcı madde kullanılması yasaklanacak. Yangın riski taşıyan bölgeleri devriyelerle sürekli kontrol edilecek ve yangına hassas bölgelere yakın yerleşim yerlerinde ikamet eden vatandaşlar orman yangınların takibi ve bildirilmesi konusunda bilinçlendirilecek. Yangın söndürmede kullanılan (Belediye, Karayolları, Devlet Su İşleri, Orman İdaresi, Askeri Birlikler vb… kurumların mülkiyetinde bulunan) ara, gereç ve ekipmanlar her an kullanıma hazır bulundurulacak. Orman ve anız yangınlarına sebebiyet veren kişi/kişiler hakkında derhal gerekli yasal işlemlere başlanılacak.

MOBESE VE KGYS’DEN TAKİP EDİLECEK

Vatandaşların yoğun olarak kullandığı ve yangına hassas olan bölgelerin giriş çıkışları kolluk görevlileri tarafından sık sık kontrol edilecek. Terör örgütü ve işbirlikçileri tarafından ormanların ve anızların kasten yakılmasının engellenmesi için istihbari faaliyetlere ağırlık verilecek. Meydana gelen orman ve anız yangınlarında sabotaj ihtimali mutlak suretle göz önünde bulundurulacak, bahse konu bölgelere gidiş geliş güzergâhlarında bulunan güvenlik kameraları, Mobil Elektronik Sistem Entegrasyonu (MOBESE), Kent Güvenlik Yönetim Sistemi (KGYS) ve Plaka Tanıma Sistemleri (PTS) etkin bir şekilde kullanılacak. Piknik alanlarında yakılan ateşin söndürülmesine ve Ormanlık alanlarda yangına sebebiyet verebilecek çöp, cam ya da pet şişe bırakılmaması için vatandaşlar uyarılacak. Ormanlık alanda av yapanların takibi yapılarak gerekli uyarılar yapılacak ve avcı ateş yakılmasına müsaade edilecek.

GEREKLİ DUYURULAR YAPILACAK

Girilmesi yasaklanan ormanlık alanlara vatandaşların girmesine müsaade edilmeyecek. Orman Yangınlarıyla Mücadele konusunda Çerkezköy Orman İşletme Şefliğince gerekli eğitimler ilgili birimlere yaptırılacak ve yaptırılan eğitimlerle ilgili tanzim edilen tutanaklar ilgili dosyada muhafaza edilecek. Gerektiğinde ve eksikliğinde yangın söndürmede/soğutmada kullanılacak malzemeler Orman Bölge Müdürlükleri veya Orman İşletme Müdürlüklerinden talep edilecek. Hayvan otlatılmasına izin verilen orman bölgeleri ve sürelerine ait güncel listeler İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından Çerkezköy Orman İşletme Şefliğinden temin edilerek ilgililere İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından duyurulacak. Ateş yakılabilecek mesire alanlarının (Kazak Gölü) el ilanı, broşür dağıtımı, kamu kurum ve kuruluşlara ait billboardlar, sesli yayın cihazları, internet siteleri ve sosyal medya aracılığı ile duyurulacak. İlçe Müftülüğünce camilerimizde görevli din görevlileri tarafından orman ve anız yangınlarına karşı vatandaşlarımızın bilinçlendirilmesi için gerekli duyurular yapılacak.”